TMMOB;”DEDAŞ’a açık çağrımızdır!Bu yanlıştan biran önce dönün!”

TMMOB, TMMOB-IKK İlk Koordinasyon Kurulu adına yapılan açıklamada; DEDAŞ'a bölge halkının daha fazla mağdur edilmemesi için yapılan yanlıştan bir an önce dönülmesi çağrısında bulunuldu.

TMMOB;”DEDAŞ’a açık çağrımızdır!Bu yanlıştan biran önce dönün!”

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Mardin’de borç iddiasıyla 10 Mayıs 2020 den bu yana kırsal mahallelerin elektriklerini 3 fazdan 1 faza indiren DEDAŞ, kırsal mahallelerde yaşayan yurttaşların borçlarının olup olmadığına bakılmaksızın Dağıtım Merkezinden mahalle merkezlerini de içine alacak şekilde tümden enerji kesintisine gitmiştir. Üzerine de yıllardır süregelen fatura krizi sorununda çiftçiler ulusal basında hırsızlıkla suçlanmıştır.
   Pandemi döneminde üretim yapanlara yönelik hükümet tarafından çeşitli destek paketleri açıklanırken, Mardin’in tarım bölgesi olan Kızıltepe, Nusaybin ve Derik’te DEDAŞ çiftçilerin sulama yaptığı elektrik hattını kesmesi mağduriyetleri katlandırarak artırmaktadır.
    Bu kesintiye gidilince de tüm canlıların yaşamı için elzem olan suya erişiminde önü kapatılmış oldu. Kırsal mahallerde yaşayan elektrikli cihaz kullanmak zorunda olan hastalar, kronik hastalar, hamileler, yaşlılar, engelliler ve çocuklar en çok etkilenen kesimi oluşturmaktadır. İnsanlar, hayvanlar ve bitkiler kısacası tüm canlılar susuzluk ile baş başa bırakıldı. Susuzluktan 1. Ürün olan buğdayda verim kaybı dekara 100 kg olduğu dillendirilmektedir. Ayrıca susuzluktan telef olan hayvan haberleri de yerel ve ulusal basında yer almıştır.
    Türkiye’nin 5. Büyük Ovası olması yanında, hububat ve bakliyat ihtiyacının yüzde 20’sini Mardin Ovası karşılamakla beraber ikinci ürün yetişen bir iklimi olması ekonomiye olan katkılarını göz önüne sermektedir. Ovada sulama amaçlı 7000 derin sondaj kuyusu bulunmaktadır. 14000 bin aile çiftçilik ile uğraşmakta ve yaklaşık 100 bin yurttaş doğrudan etkilenmektedir.  1,5 katrilyon liralık üretimin önü kesilmiştir.1milyon 400bin dekar arazide -enerjisi kesilen mahallerin yüz ölçümleri göz önüne alındığında-  ikinci ürün ekilemediği görülmektedir. İkinci ana ürün olan mısır esas olarak yumurta, kanatlı hayvan eti ve kırmızı et üretim çiftliklerine doğrudan etki edecek olup yem ihtiyacında ithalata neden olacak ve bunun neticesinde temel gıda fiyatlarında artışa neden olacaktır. Bölgenin ana geçim kaynağının tarım olması, tüm sektörleri vuracaktır.  Bu domino etkisi kaçınılmazdır.
   Çiftçiler ve kırsal mahalle merkezi sakinleri süreci mahkemelere taşıdığını görmekteyiz. Mahkeme kararlarını DEDAŞ hayata geçirmemekte yavaş ve ciddiyetsiz yaklaşımı görülmektedir.
    Sosyal hukuk devletinin gereği olarak, yurttaşların temel ihtiyaçlarından olan enerjiye erişim ve kullanım haklarının hukuki çerçevede düzenlenmesini denetlemek devlet adına Valilik makamına ve bağlı idarelere düşmektedir. Yurttaş mağduriyetinin olmamasını sağlamak yine bu kurumların sorumluluğunda bulunmaktadır. Bu nedenle bir kez daha mağduriyetlerin yaşanmamasının sağlanması için yetkilileri konuya etkin müdahil olmalarını bekliyoruz. 

 DEDAŞ’a açık çağrımızdır!

Bu yanlıştan biran önce dönün!

Yapılan bu haksız ve hukuksuz uygulamalardan, yurttaşın ve bölge halkının daha fazla mağdur edilmemesi için bu yanlıştan bir an önce dönün!

Güncelleme Tarihi: 15 Temmuz 2020, 11:10

Furkan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER