banner113

TARIMSAL ÜRETİM VE ELEKTRİK SORUNU

Mardin’de tarımsal üretimin büyük bölümünün tarla tarımı şeklinde yapıldığı bilinen bir gerçektir.Ekonomimizin ağırlığı tarım ve tarımsal sanayiye dayanmaktadır.Mardin ekonomisinin temel dinamiği olan tarımsal üretimde,her ne kadara ilerleme sağlansa da, üretim sorunları sürekli artmaktadır.

TARIMSAL ÜRETİM VE ELEKTRİK SORUNU
  

      

 

                             TARIMSAL ÜRETİM VE ELEKTRİK SORUNU

 

Mardin’de tarımsal üretimin büyük bölümünün tarla tarımı şeklinde yapıldığı bilinen bir gerçektir.Ekonomimizin ağırlığı tarım ve tarımsal sanayiye dayanmaktadır.Mardin ekonomisinin temel dinamiği olan tarımsal üretimde,her ne kadara ilerleme sağlansa da, üretim sorunları sürekli artmaktadır.

       Bilindiği gibi Mardin’de tarımsal üretim 1990’lı yıllardan itibaren,artarak suyla tanıştı.Önceleri kuru tarım şeklinde yapılan üretimde birim alandan alınan verim, sulu tarıma geçişle 2-3 katı artmıştır.Bu beraberinde Girdi kullanımını arttırırken,tarımsal ticaret potansiyelini ve pazarını da arttırmıştır.Tarım piyasası ve sanayisi üretim miktarının artışıyla paralel olarak sürekli artış göstermektedir.Yüksek oranlarda Girdi maliyetleri üreticiyi zorlamakta,verimin düşük geldiği veya ucuz piyasa fiyatlarıyla satıldığı yıllarda artmaktadır.

     Entansif  tarımın gereği olan yüksek Girdi maliyetleri çok da yadırganacak bir olgu değildir.Ancak Girdilerin kendi arasındaki maliyet oranları çok fazla değişken olmamalıdır.Tohum,gübre,işçilik v.b maliyetlerin üreticinin alım gücüne uygun olmalı ve de üretici bu Girdilere ne kadar ödeme yapacağını üretim başlangıcında –tahminen-bilmelidir.Ekim sezonun da tüm Girdilerin fiyatı oluşmaktadır.Mazot,Demirbaş v.b gibi Girdiler sezonda farklı fiyatlarla üreticinin karşısına çıkmasına rağmen,bu üretici tarafında tolere edilebilmektedir.

     Elekterik enerjisi kullanımı ise bu alanda tamamen  farklı bir durum arzetmektedir.Üretici tüm Girdi maliyetlerini-tahminen- bilmesine rağmen elektrik enerjisi giderini tahmin bile edememektedir.Üretimde kullanılan bir pompa,kuyusuna bir yıl 3-5 bin tl fatura gelirken,aynı kuyuya bir sonraki yıl 25-30 bin tl fatura gelebilmektedir.Dahası yüzbinlerle  ifade edilen faturalar bile görülebilmektedir,Bu tutarsızlık üreticiye büyük zararlar verirken,üretici de bu faturaları ödemekten imtina etmektedir.Özetle çiftçi büyük bir borç yükü altına girerken TEAŞ’tatahsilat yapamamaktadır.

      Elektrik fiyatının tarımsal üretimde çok pahalı olması ayrı bir sorundur.Tarımda kullanılan elektrik fiyatına mutlaka  bir sübvansiyon uygulanmalıdır.GAP Mardin kanallarının yakın bir tarihte biteceğide göz önüne alınırsa,çiftçinin birikmiş borç yükünden kurtarılması zorunludur.

     Son günlerde gündemde olan sulama kuyularının sayaçlarının değiştirilmesi girişimi de kamuoyunu meşgul etmektedir.Amacın kaçak kullanımı engellemek olduğu söylenen bu uygulama üreticiler arasında tepkiyle karşılanmaktadır.Üretici sökülen sayaçların muayene istasyonlarına gönderildiğini ve büyük cezalara maruz kaldıklarını dile getirmektedir.Ayrıca bu uygulamaya geçilirken çiftçilere herhangi bir bilgilendirme yapılmadan çalışmalar yürütülmektedir.

      Sulama sezonunun ortasında olduğumuz bu dönemde, elektrik kesintileri ve salınımları had safhadayken ve buna çözüm arayışına girmemiz gerekirken,sorunu sadece kaçakla mücadeleye indirgemek çok ta gerçekçi bir durum değildir.

       Kamu görevlilerinin görevini yapmasına kimsenin itirazı olmaz.Ancak mantıklı ve adaletli uygulamalar her zaman ihtiyaç duyduğumuz uygulamalar olmalıdır.

      Kaçak kullanımını ortadan kaldırmak elektrik sayaçlarını değiştirmekle,güvenlik güçleri eşliğinde köyleri gezmekle olmaz.Devletle tarım üreticisi vatandaşın arasında güven bunalımı yaratmakla hiç olmaz. Bu uygulama tarımsal üretimimizde daha fazla sorunu beraberinde getirebilmektedir.

      Aklın yolu birdir.Tarım üreticisinin sağlıklı üretim yapma koşullarına sahip olması gerekir.Pahalı elektrik  yüksek Girdi maliyetleri, kaos ortamı tarımsal üretimimize zarar vermektedir.Ziraat Mühendisleri Odası Mardin İl Temsilciliği olarak ortak akılla,ortak bir yolun bulunmasını ümit ediyoruz.

 

                                                                                               MEHMET Ali DÜNDAR

                                                                                  Ziraat Mühendisleri Odası

                                                                                       Mardin İl Temsilcisi

Güncelleme Tarihi: 09 Mayıs 2012, 19:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER