MTDF Noel Kutlamasına Katıldı.

MTDF Hz.İsanın Doğuş Bayramı Olan Noel Kutlamasına Katıldı.

MTDF  Noel Kutlamasına Katıldı.

Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu MTDF, 25 Aralık Noel (Yaldo) Bayramı vesilesiyle Midyat Süryanilerini ziyaret etti. Noel Bayramlarını Kutladı.

56 Dernek Bileşeni bulunan, Türkiye'nin önde gelen etkili sivil toplum örgütlerinden biri olan Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu, Midyat Mort İşmuni Kilisesinde düzenlenen ayine katılarak Süryani Cemaatin Noel bayramı sevincine ortak oldu.

Ziyaret ile ilgili basına bir açıklama yapan Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu Genel Başkanı Mehmet şerif Öter şunları söyledi.

'' 25 Aralık günü  Federasyonumuzu temsilen yönetim kurulu üyesi beş arkadaşımız ile bölgemizin kadim halklarından olan Süryanilerin yaklaşık üç saat süren ibadetlerine katıldıklarını, daha sonra Midyat'taki kilise salonunda Turabdin Metropoliti Mor Timotheos Samuel Aktaş'ın başkanlığında cemaatin Noel Bayramını kutladıklarını belirtti.

Öter, "daha önce bilgisizce veya art niyetle anlatılan rivayetlere göre bacadan gelen Noel baba, kesilmiş hindi, içki, çılgın eğlence  gibi  bir şeye şahit olmadıklarını, aksine son derece mütevazi, saygı ve dini bir atmosferle karşılaştıklarını, Süryani Cemaatin Ziyaretimizden duydukları mutluluk hepsinin yüzüne yansımıştı. Olumsuz koşullanmalardan türeyen Noel Bayramı ile ilgili önyargıların asılsızlığını Midyat'taki Noel kutlamasında şahit olduk.

Bu kutlama coğrafyamıza, Mezopotamya'ya ait bir Noel kutlamasıydı. Özellikle kilisede yakılan ateş çok anlamlıydı.Hz.İsa'nın mağarada ısınmasını sağlayan çobanların yaktığı ateşin hayattaki sıcaklığı sembolize eden bir ateş olması etkileyici ve düşündürücüydü.Hayatı soğutan ve istikrarsızlaştıran güdülerin ısınmasının gerekliliğine vurgu yapan bir örnekti. Her türlü üstünlüğü, dışlamayı, ötekileştirmeyi, kibri, olumsuz duyguyu yakan bu ateşin, hayatı ısıtan bu ateşin barış, kardeşlik, merhamet, şefkat, yardımlaşma, dayanışma, diğerkamlık anlamına geldiğini duymamız anlamlı oldu. Duymak ile görmek arasındaki farkın ortaya çıkması hoş olmuştur.  

Öter  "İslami değerlere tavizsiz, Gönülden bağlı bir Müslüman olarak Müslümanlara Çağrı yaptığını, İslam'ın hoşgörü yüzünü Süryanilere göstermeliyiz, Bayramlarda sevinçlerine ortak olduğumuzu göstermeliyiz. Aksi halde hoş görüden, Komşuluk Hukukundan,kardeşlikten, barıştan, dayanışmadan, paylaşmadan söz edemeyiz" dedi..

Güncelleme Tarihi: 30 Aralık 2015, 13:09

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER