MEZOPOTAMYA’NIN EN KAPSAMLI GÖZLEMEVİ KIZILTEPE SINAV KOLEJİNDE

Uzay Gözlem Evi Kızıltepe Sınav Kolejinde Kuruldu.

MEZOPOTAMYA’NIN EN KAPSAMLI GÖZLEMEVİ KIZILTEPE SINAV KOLEJİNDE

Teknik Tasarımı Türkiye’nin ilk yerli üretim lisansını alan YUKA adlı uçağın sahibi ve aynı zamanda uçak mühendisi  Yusuf Kahvecioğlu  ile İç Tasarımı  Bir Dönem  19 Mayıs Üniversitesi  Astronomi Merkezinde  Yöneticilik yapan   Astrofizikçi  Ali Arslantürk Tarafından Gerçekleştirilen Uzay Gözlem Evi Kızıltepe Sınav Kolejinde  Kuruldu.

Bu güne kadar  adı TÜBİTAK Projeleri ile sık sık gündeme gelen ve Bursa Havacılık Müzesi Havacılık  Bölümü Makine Üretimi, Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’ni yaparak yerel yönetimlerin gündemine şehirlere bilim merkezleri kurma fikrini sokan ekip,  Gözlemevi Planetaryum yapımındaki  başarıları ile Türkiye’de ilk ve  tek olma özelliğini taşıyor. 

GÖKBİLİM DOĞDUĞU TOPRAKLARA GERİ DÖNÜYOR

Kızıltepe Sınav Koleji Kurucularından Abidin Aslan Koleje Gözlemevi Kurulması hakkında açıklamada bulundu.

Gözlemevlerinin tarihine baktığımız da Babil, Antik Yunan ve Mısır medeniyetlerine kadar uzandığını görüyoruz ancak kurumsal olarak istenilen şekliyle ilk rasathane, 829 senesinde Halife El-Memun tarafından Bağdat’ta kurulan Şemmasiye rasathanesidir.  Sonrasında 877 senesinde ise El-Battani kurduğu rasathanede astronomi çalışmaları hız kazanarak yeni keşifler yapılmıştır. İsfahan ve Semerkant’ta yapılan bilimsel çalışmalar bu günkü modern bilimin kodlarını oluşturmaktadır. Özetle islam coğrafyasında yetişen bilim adamları  bilim tarihine altın çağını yaşatmış, adını altın harflerle bilim  tarihine yazdırmıştır.  Astronomi alanında hepimizin yakından tanıdığı Ali Kuşçu bunlardan biridir. El-Bîrûnî, İbn-i Sina aynı zamanda iyi bir matematik ve gökbilimci astronomdur.

Bizim burada dikkat çekmek istediğimiz konu özellikle son yıllarda batı kültürü erozyonu altında kalan çocuklarımıza öz kimliklerini tanıtmak aslında bu toprakların büyük bir medeniyetin  ve bilimin beşiği olduğunu yeniden hatırlatarak uygulamalı bir şekilde bilimsel çalışmalar yapabilecekleri ortamları sağlamaktır. Sınav Koleji bünyesinde kurmuş olduğumuz gözlem evi son teknoloji ürün ve tasarımlar  kullanılarak oluşturuldu. Öğrencilerimiz  astronomlar eşliğinde çalışarak gökyüzü, uzay ve evrenin bilinmezliklerini keşfe çıkaracak. Güneş, ay, gezegenler, yıldız kümeleri, kuyruklu yıldız ve gök cisimlerini inceleyecekler. Uçsuz bucaksız bir bilgi birikimi edinerek, matematiğin sayılardan ibaret olmadığını anlayacaklar. Kızıltepe Sınav Koleji bütün derslikleri, donatı ve sosyal alanları ile tam bir eğitim merkezi olarak halkımıza hizmet vermeye hazır, önümüzdeki hafta içinde de açılışımızı gerçekleştirerek yeni eğitim öğretim yılına hep birlikte merhaba diyeceğiz dedi.



Güncelleme Tarihi: 02 Eylül 2018, 18:34

Furkan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER