banner113

Mardin’de “Ortadoğu Da İslam Ve Barış“ Konulu Panel Düzenlendi.

Demokratik İslam Kongresi öncülüğünde Mardin Artuklu Üniversitesi’nde "Ortadoğu da İslam ve Barış" konulu panel düzenlendi.

Mardin’de “Ortadoğu Da İslam Ve Barış“ Konulu Panel Düzenlendi.

Mardin Artuklu Üniversitesi Koferans salonunda Prof.Dr. Kadri Yıldırım, Hazro Belediye Eş başkanı Güler Özavcı, Mardin Artuklu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç.Dr.İbrahim Bor, Konuşmacı olarak katıldığı Panele,HDP,DBP il ve ilçe örgütleri,Mardin Artuklu Eş Belediye Başkanı Leyla Sevinç Bozan,Kızıltepe Belediye Eş başkanı İsmail Ası,Savur Belediye Eş başkanı Gurbet Tekin,Mardin Metropolitanı Saliba Özmen, Mardin Kırklar Kilisesi Başpapazı Gabriel Akyüz, MADAY-DER Mardin Şube Başkanı Fahri Doğan,Kızıltepe,Mazıdağı Mardin Din adamları,KESK,Barış anneleri inisiyatifi,Demokratik İslam Temsilciler ve çok sayıda kişi katıldı.

Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başlayan panelin açılış konuşmasını Artuklu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç.Dr. İbrahim Bor yaptı.Günümüzde İslamiyet’in yada Müslümanların geri kalmasının sebepleri dile getiren Bor,Bu sebepler ekonomik ile siyasi,sosyal sebepler olarak ifade edebiliriz.Ancak buna gören önemli temel sebep bütün bu saydığımız sebepleri bağlayacağımız ana sebep,islamiyetinin doğuşunun ilk yüz yılları saymasak sonradan özgür düşünce ve özgür bilimi kaybetmesidir.İslamiyet özgür düşünce ve bilimi kaybettiği için kendi içinde yasaya farklı inançları,kendi zenginliğinin ilhamını gelişme şansını da kaybetmiştir dedi.

Bor’un konuşması ardından söz alan Hazro Belediye Eş başkanı Güler Özavcı,”İslami kavram olarak zannettiğimiz yada İslami düşünce biçimi olarak zanettimiz ancak aslında temelde kültürel kökleri olan kavram ve yaşam tarzlarıdır. Bunlardan en önemlisi İslam’ın kadına bakış açısında kendini göstermektedir. Kadınlar yıllardır toplumda ekonomik, sosyal yaşamda arkana plana itilmesi İslami zannedilir. Ancak bunda elkaide,Daiş gibi çetelerin etkisi yadsınamaz.İsidin kadına ,kadın kazanımlarına yönelmesi de,aslın da toplumun özgür yüzünün ve kaynağının kadın olmasıdır.Daiş2in kadın katliam ve tecavüzü bir aracı olarak kullanmasının İslam adına,İslami bir nizam adına yaparken.Gerçek İslamiyet’te ilk inanan da ,ilk kazanımları da kadın kazanımları olmuştur. AKP dönemin de kadın cinayetleri % 1400 artmıştır. Yüz yıl süreceğini bahsettiğimiz 28 Şubat sürecinin mağduru yine kadınlarken, şuan da AKP hükümeti 28 Şubat’ın intikamını yine kadınlardan, yine farklı muhalif kemsilerde alıyor” şeklinde konuştu.

İslam tarihin de kurulmuş olan Kürt,Arap birlikleri ve birliktelikleri üzerinde konuşan Prof.Dr. Kadri Yıldırım,” Daiş vahşi çetesinin üç yüz Süryani kardeşimizi katliamını kınıyoruz.Böyle bir İslam yok.Selhattinin Eyübinin İslam anlayışın da bir çok örnek vererek ,yaşatmaya çalıştığımız da Selhattin Eyyubi’nin anlayşıdır.Kurmaya çalıştığımız Demokratik İslam anlayşıdır.Tarihte Kürtler ve Arapların beraberliği çok köklüdür.Kürtler tarihte iki defa Kürdistanı ümet için,ümet hatırına feda etmesine rağmen en ufak bir dil talebini,bir statüsü talebini ayrılıkçılık olarak değerlendirir.Böyle barış olmaz ve böyle adalet olmaz.dedi.

Panel soru ve cavp şeklinde sona erdi

Güncelleme Tarihi: 03 Mart 2015, 00:23

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER