banner113

Mardin'de Kudüs Ve Mescid-İ Aksa Konulu Karikatür Sergisi Açıldı

Mardin Gazeteci ve Yazarlar Cemiyeti, Karikatürist Mikail Çiftçi ile Filistinli Karikatürist şehit Naci El Ali'nin eserlerinin yer aldığı karikatür sergisi açtı.

 Mardin'de Kudüs Ve Mescid-İ Aksa Konulu Karikatür Sergisi Açıldı

Mardin Gazeteci ve Yazarlar Cemiyeti (MGYC), tarafından Karikatürist Mikail Çiftçi ile Filistinli Karikatürist şehit Naci El Ali'nin yaklaşık 50 eserlerinin yer aldığı karikatür sergisinin açılışı, kılınan Cuma namazının ardından yapıldı.

Kudüs Nöbet Çadırının yanında kurulan sergiyi gezen Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan vekili Mustafa Yaman, Karikatürist Mikail Çiftçi'den çizdiği eserler hakkında bilgi aldı.

"İnşallah bu Kudüs şuuru Mardin'de ve bütün dünyada devam edecek"

Sergiye katılarak karikatürleri tek tek gezen Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan vekili Mustafa Yaman, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Amerika Devlet Başkanının Kudüs'ü başkent kararını yeniden gündeme getirmesi ve buna ilişkin çalışmalarından sonra bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de Kudüs'e sahip çıkma adına platformlar oluşturup Kudüs nöbetleri yapılıyor. Bunun bir örneği de ilimizde Mardin'de platform tarafından yapılıyor. Zaman zaman farklı etkinliklerle Kudüs şuuru ayakta tutuluyor. Bugün de kıymetli Mikail Çiftçi beyin karikatürleri bizlerle paylaşılıyor. Tabi ona zenginlik olsun diye de Hanzala lakaplı Meşhur Filistinli şehit 'Naci El Ali' karikatürleri de eklendi. İnşallah bu Kudüs şuuru Mardin'de ve bütün dünyada devam edecek. İnşallah, Kudüs İslam ümmetinin arzu ettiği şekilde yönetilecektir."

"Yeni nesil sırtımızda israil gibi zehirli bir hançerin bulunduğunu bilmeli"

Yapılan resim sergisi için Mardin Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyetini tebrik ederek konuşmasına başlayan İLKHA Genel Müdürü Mahmut İrtem, "Bu tür etkinlikler çok faydalı ve devamlı olmalı. Kudüs'ün hiçbir zaman gündemden düşmemesi gerekiyor. Kudüs'ün daima gündemde olması için gençlerimize, çocuklarımıza, gelecek nesillere ve bütün toplumu bu konuda bilinçlendirmek için bu etkinliklerin giderek artması ve devam etmesi gerekiyor. Her Müslüman günde 5 vakit namaza kalktığında muhakkak kendi dualarında Kudüs'ü hatırlamalı ve Kudüs'e dua etmeli, bütün öğretmenlerimiz her derslerinde Kudüs'ten bahsetmeli, her esnafımız dükkânını açtığı zaman, Kudüs'ü, Mescid-i Aksa'yı ve oradaki Müslümanları hatırlamalı yöneticilerimizden köylerimize kadar bütün toplum, sürekli Kudüs'ü kendi gündeminde tutmalı, unutmalı ve unutturmamalıdır. Bunun için farklı formüller bulmak lazım ve bu etkinliklerin bir şekilde devam etmesi ve bu etkinliklerin sayısının artırılması lazım. Bunun için de herkes düşünmeli 'Ben Kudüs için ne yapabilirim?' diye sormalı. 'Bugün Kudüs için hangi adımı atabilirim?' Bunu düşünerek proje hazırlamalı, etkinlikler yapmalı ve bu şekilde bu etkinlikler devam etmelidir." şeklinde konuştu.

BM'nin Amerika'nın kararını reddetmesinin tek başına yeterli olmadığının altını çizen İrtem, şöyle devam etti: "Cumhurbaşkanımızın 'İsrail terör devletidir, işgal rejimidir' demesi elbette anlamlıdır, ama bunlar tek yeterli değildir. Bu, Kudüs'ün ve Filistin'in özgürlüğüne kadar devam etmelidir. Çocuklarımız, yeni nesillerimiz bizim sırtımızda israil gibi zehirli bir hançerin bulunduğunu ve hançerin saplandığı yerden muhakkak bir gün çıkarılması gerektiğini bilmeli ve bu şuur ve bilinçle büyümelidirler. Onun herkes toplumun bilinçlenmesi için elinden ne geliyorsa bunu yapmalı ve muhakkak kendi gündemimizde bulundurmalıyız."

"Kudüs'ün hafızalarda tazeliğini koruması ve şuurumuzdan çıkmaması anlamında bir şuur oluşturmak gerektiğini düşündük"

Kudüs'ün, ümmetin kanayan yarası olduğunu belirten Mardin Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Abdülkadir Üründü, Kudüs'ün hafızalarda tazeliğini koruması ve şuurlardan çıkmaması anlamında bir bilinç oluşturmak gerektiğini düşünerek bu sergiyi açtıklarını söyledi.www.nedir.com

Üründü, "Bu anlamda da gazeteciler olarak kendi alanımızda görevler düştüğünü biliyoruz. Bu bilinçle de Kudüs'ü toplumun hafızasındaki yerinin her zamanki gibi tazeliğini koruması için bazen kitapların uzun uzadıya anlatamayacağı şeylerin sanatçıların kaleminden çizilen kısa karikatürlerle nasıl da dile geldiğini ifade edecek bir şekilde yaklaşık 50 eserden oluşan bir sergi oluşturduk. Bu sergide Mikail Çiftçi abimizin eserleri var. Mikail abimiz aynı zamanda sergiye katılarak aramızda oldu. Hem onun hem de Filistinli Naci El Ali meşhur Hanzala çizgisinin sahibi, bilindiği üzere bugüne kadar 400 bine yakın eseri bulunmakta. Hem onu tanıtmak hafızalardaki eserlerine dikkat çekmek hem de ümmetin kanayan yarası Kudüs'ün sorununa bir anlamda fikir oluşturup, bu fikri daima hafızalarda tutmak için böyle bir sergi açtık. Açtığımız bu sergiye çok yoğun bir katılım oldu. Umarım ki inşallah bu bilinç Kudüs'ün kurtuluşuna bir damla bile olsa vesile olur bilinç oluşur. Mardin STK platformu kapsamında kurulan Kudüs nöbet çadırı açık olduğu sürece sergimiz de açık olacak inşallah. Çünkü Kudüs'ü birlikte yaşamak ve yaşatmak lazım diye düşünüyorum."

"Kendi çizimlerimizle Kudüs'ü ifade etmeye çalıştık"

Eserlerinin de yer aldığı sergiye katılan Karikatürist Mikail Çiftçi, şunları söyledi: "Kudüs meselesi gündeme gelince herkesin mücadele etmesi gerekiyordu. Bizim de mücadele alanımız çizimdir. Kendi çizimlerimizle Kudüs'ü ifade etmeye çalıştık. Özellikle karikatürlerde ümmetin birlikte olması gerektiğini, karşımızda şer odakları bir olmuş ve Müslümanlara karşı bir içerisinde onlara karşı başarılı olabilmemiz için birlik, tek ruh, tek yumruk olmamız gerektiğini belirtmek istedik. Ancak bir olduğumuzda onlara geri adım attırabiliriz. İnşallah bu etkinliğin farkındalık oluşturabileceğine inanıyorum. Karikatürleri gündeme göre çiziyorum. Şu anda Kudüs'le alakalı yaklaşık 30 eser ortaya çıkarmışız. Ancak hepsi burada değil. Başka eserler de var. Kudüs için farkındalık yaratmak adına inşallah iyi olacağını düşünüyorum. Bu farkındalıkta emeği geçen herkesten Allah razı olsun, teşekkür ediyorum."

"Biz büyükler küçüklerimize Kudüs'ün anlamını anlatamadık, şimdi küçüklerimize yansıtıyoruz"

Son bir ayda Müslümanların Kudüs'ün anlamını gördüğünü belirten Mehmet Siraç Ballı, "Bu karikatürlerle gördüğünüz gibi en küçük yaştaki çocuklarımızın Kudüs'ün anlamını bilmeleri için bir adımdır. Kudüs çadırımıza ilgi gün be gün artıyor. Biz büyükler küçüklerimize Kudüs'ün anlamını anlatamadık, şimdi küçüklerimize yansıtıyoruz. İnanıyorum ki Kudüs yine Müslümanların olacak." diye konuştu.

Sergiye katılan Zeliha Sarı, "Çok güzel bir şey olmuş. Bu çizimi yapanların ve sergiyi düzenleyenlerin ellerine sağlık. Böyle etkinlikler halkın bilinçlenmesi açısından buraya farklı bir hava katıyor. Halkın bilinçlenmesi için daha fazla şeylerin yapılması lazım." dedi.

Türkiye Sakatlar Derneği Mardin Şubesi Başkanı Hasan Anuk, Karikatürist Mikail Çiftçi'ye gümüş işlemeli bir tespih ve yüzük hediye etti.

Sergiye; Karikatürist Mikail Çiftçi'nin yanı sıra Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Yaman, kamu kurumlarının il müdürleri, İLKHA Genel Müdürü Mahmut İrtem, Mardin Gazeteci ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Abdulkadir Üründü, Türkiye Sakatlar Derneği Mardin Şubesi Başkanı Hasan Anuk, kanaat önderleri, sivil toplum kuruluşları, kentte görev yapan yerel ve ulusal basın mensupları ile vatandaşlar ve davetliler katıldı. (Mehmet Aslan-İLKHA)

 

Güncelleme Tarihi: 01 Ocak 2018, 17:46

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER