Mardin’de elektrik kesintilerine tepkiler devam ediyor

Mardin Barosu, Mardin Ziraat Mühendisleri Odası, Mardin Tabipler Odası, Kızıltepe Ticaret ve Sanayi Odası, Kızıltepe Çiftçiler Derneği ile TMMOB Mardin ovasında yaşanan elektrik kesintileri ile ilgili yaptığı toplantının ardından ortak bir basın açıklaması yayınladılar.

Mardin’de elektrik kesintilerine tepkiler devam ediyor

Ortak basın açıklamasında, Bu sorunun sadece çiftçilerle sınırlı olmayıp esnaf, zanaatkâr, üretici ve tüketiciler gibi geniş bir kitleyi etkilemekte olduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi;

Mardin ilimizde DEDAŞ (Elektrik) sorunu giderek bir çığ gibi büyümektedir. Uzun zamandır süregelen bu sorun son zamanlarda çiftçilerimiz açısından tahammül edilebilir bir hal olmaktan çıkmıştır. Bu sorun sadece çiftçilerle de sınırlı olmayıp esnaf, zanaatkâr, üretici ve tüketiciler gibi geniş bir kitleyi etkilemektedir.

Bu yıl mevsimin yağışlı geçmesi nedeniyle çiftçilerimiz ekinlerini pek sulama ihtiyacı hmediğinden elektrik kullanımı da az oldu. Ancak havaların ısındığı ve ekinlerin sulanmasının çok önemli olduğu bir zaman dilimine girmiş bulunuyoruz. Bunu çok iyi bilen DEDAŞ, bu durumu kullanarak çiftçiler üzerinde baskı kurmaktadır.

14 Mayıs tarihinden beri, birçok köyün sulama ve yerleşim yerlerinin elektriğini kesmiştir. Dünyanın hiçbir sosyal hukuk devletinde bir kurum alacağını bu yöntemle tahsil yoluna başvurmamıştır. DEDAŞ’ın varsa bir alacağı, hukuk yollarına başvurmak kaydıyla tahsil edebilecektir. Bu başvuruların nasıl olacağı yasada açıkça düzenlenmiştir. Hukuki yollar dışında kimse alacağını tahsil edemeyeceğine göre bu kural DEDAŞ için de geçerlidir. DEDAŞ kanunların üzerinde bir yerde değildir.

DEDAŞ’ın kestiği faturaların miktarları fahiş düzeyde olup çiftçimizin ödeme gücünün çok üstündedir. Borcunu öğrenmek için DEDAŞ şirketine giden vatandaşlarımıza, resmî bilgi belge vermek yerine, hesap numaraları yazılarak, kim tarafında yazıldığı belli olmayan rakamın elle yazıldığı kurum açısından bir bağlayıcılığı da bulunmayan küçük bir kâğıt parçası verilmektedir.

Bu uygulama devletin yapacağı denetimlerin sonucunu etkileyebileceği gibi vatandaşlarımız açısından belirsiz ve güvensiz bir durum oluşturmaktadır. Vatandaşlarımız açısından doğrulanması mümkün olmayan çok yüksek faturaların 55’ini devlet ödemekte 45’ni ise abone sahibi ödemektedir. Bu astronomik rakamlar hem devlete hem de vatandaşa büyük bir yük bindirmektedir. Bu nedenle DEDAŞ’ın devletin ilgili kurumları tarafından denetlenmesi ve bunun sonucundan hazırlanan raporların halkla paylaşılması şeffaflık gereğidir.

14 Mayıs 2020 tarihinden bugüne Mardin ilimizin Kızıltepe İlçesi'ne bağlı Alakuş, Arıklı, Akköy, Gökçe, Eskin, Bozhöyük, Başak, Çiçekli, Yumurcak ve Derik İlçesi'ne bağlı, Aşağı Menteşi, Alanlı, Atlı, Kocatepe, Kızlar, Beşbudak, Denktaş, Diktepe, Gündoğdu, Günbatı, Hayırlı, Soğukkuyu, Çadırlı, Kuyulu, Tepecik, Kovalı, İncesu Yaylalar, Yukarı Menteşi, Yıldızlı,  mahallerinde ve bunlara bağlı mezralara elektrik verilmemektedir. Dedaş şu ana kadar 40’tan fazla köyün ve bunlara bağlı mezraların elektriğini kesmiş ve diğer köylerin de elektriğini kesmeye devam etmektedir.

Kesinti sonucu çiftçilerimiz olgunlaşma döneminde olan ekinlerini sulayamadığından üretimde kalite ve verim ciddi manada düşmektedir. Bununla birlikte elektrik kesintisi nedeni ile binlerce insanın yaşadığı adı geçen ve bunların dışında birçok köyde yaşamsal öneme sahip içme suyu bulunamamaktadır.

DEDAŞ sadece elektrik borcu olanları değil yerleşim yerleri dâhil olmak üzere bu bölgelerdeki tüm alanın elektriğini kesmiş olduğundan, İnsanlar içme ve kullanma suyu bulamadıkları gibi hayvan sahipleri de hayvanları için su bulamamaktadırlar. Sosyal medya ve haber kanallarına yansıyan fotoğraf karelerinde görüldüğü gibi, insanlar, belediyelerden ve civar köylerden taşıma su ile ihtiyacını karşılamaya çalışmaktadır. Bu sağlıksız suyun insan sağlığına zararları ve ayrıca bu suya ulaşmaya çalışan insanların sosyal mesafeyi koruyamadığı, bunun pandeminin yayılmasını tetikleyeceği de unutulmamalıdır.

Ramazan ayının son günlerine doğru sıcaklık artmış ve Ramazan Bayramı yaklaşmıştır. Ülke genelinde bayram nedeni ile 4 gün sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir. Pandemi ile mücadelede etkin bir yol olan sokağa çıkma yasakları Mardin ilinde de uygulanacaktır. Elektriklerin kesik olması nedeni ile içme suyu bulamayan vatandaşlarımız, 4 gün sokağa çıkma yasaklarında içme ve kullanma suyunu taşıma yolu ile bile temin etmeleri imkânsız olacaktır. Bu sorun Covid-19 kadar tehlikeli bir hal almıştır.

Yetkilileri derhal konuyla ilgili girişiler yapmaya ve DEDAŞ’ın hukuka ve vicdana uymayan bu davranışlarına son vermek üzere göreve çağırıyoruz.

Bu metin aşağıda adı geçenler tarafından ortak bildiri olarak kaleme alınmıştır kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Yazılı metin aşağıdaki kurumlar tarafından imza altına alınmıştır.

 

Mardin Barosu,

Mardin Ziraat Mühendisleri Odası,

Mardin Tabipler Odası,

Kızıltepe Ticaret ve Sanayi Odası,

Kızıltepe Çiftçiler Derneği

TMMOB

Güncelleme Tarihi: 01 Haziran 2020, 13:17

Furkan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER