Mardin ZMO: “Anız yangınlarının toprağa zararını çiftçilerimize aktarıyoruz”

Mardin ZMO Başkanı Vedat Durak, “Anız yangını topraktaki organik madde ve mikroorganizmaların yakılarak yok edilmesine neden olduğunu belirterek, Anız yangınlarının toprağa verdiği zararları konusunda çiftçilere gerekli bilgileri verdiklerini söyledi.

Mardin ZMO: “Anız yangınlarının toprağa zararını çiftçilerimize aktarıyoruz”

Mardin Ziraat Mühendisler Odası (ZMO )Başkanı Vedat Durak, anız yakmanın toprağa zararları konusunda çiftçilerin uyarıldığını belirterek şunları söyledi: “Tarım İl ve İlçe Müdürlüğü her yıl köy muhtarlarına mektuplar gönderiyor, çiftçileri uyarıyor, bilgilendiriyor. Biz de bölge mühendisleri olarak bu konuda çiftçilerimize gerekli bilgileri veriyoruz.” Dedi.

 

ANIZ İKİNCİ BİR ÜRÜN İÇİN YAKILIYOR

Durak,  “Bölgemizde buğday ve arpa anızının, çiftçilerimiz tarafından yakılmasının başlıca nedeni ikinci ürünü ekmek içindir. İkinci ürün olan mısırın ekimi dar bir zaman diliminde gerçekleşiyor. İyi bir tohum yatağını hazırlamak ve ekimde mibzer gözlerinin tıkanmasını önlemek amacı ile anız yakılıyor.”

 

YANGIN BİYOLOJİK AKTİVİTEYİ DÜŞÜRÜYOR

Bütün uyarılara rağmen çiftçilerin topraktan ikinci ürünü almak için anız yakmaya devam ettiğin belirten Vedat Durak, anız yakmanın toprağa zararlarını şöyle anlattı:

“Anız yangını topraktaki organik madde ve mikroorganizmaların yakılarak yok edilmesine neden olmaktadır. Bunun yanında rüzgâr ve su erozyonuna neden olmaktadır. Organik madde topraktaki bitki besin maddelerin kaynağını oluşturmaktadır. İyi havalanmasını sağlamaktadır. Su tutma kapasitesini artırmaktadır. Eğer bunları yok edersek toprağı çoraklaştırır, verimsiz hale getiririz ve daha fazla kimyasal gübre kullanmaya yönlendirilmiş oluruz. Bu da çiftçilerimizin maddi kaybına neden oluyor ve toprağına kimyasal gübre atarak, toprağını daha fazla kirletmektedir. Mikroorganizmalar yönünden bakacak olursak, 80-100 santigratlık derecede, 3 cm derinliğe kadarki tüm mikroorganizmaların yok edilmesine, bu da topraktaki biyolojik aktiviteyi düşürmektedir. Geriye verimsiz bir toprak kalmaktadır. En fazla toprak kaybı anız yakılan topraklarda meydana gelmektedir, en az toprak kaybının ise hasattan sonra anız yakılmadan gölge tavında sürüm yapılan tarlalarda olmaktadır.”

Anız yakmanın toprakta yaşayan canlılara zarar verdiğini hatırlatan Durak Doğal dengenin de bozulduğuna dikkat çekti. ‘’Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya ile verimli toprak ve su kaynakları bırakabilmemiz için anız yakmaktan vazgeçmemiz zorunlu hale gelmiştir.’’

 

ANIZ YAKMALRI AZALTABİLİRİZ.

Anız yakmanın önüne geçmek için yeni ve modern tekniklerin uygulanabileceği dile getiren Durak ‘’İlimizde anız yakmaları azaltmak için sektörün tüm bileşenlerini ortak hareket etmesi önemli olacaktır. Üretim deseninde değişime gitmek, anız yakmayı gerektirmeyecek,

İkinci ürünleri seçmek, modern ekipmanlarla anızların toplanmasını ya da parçalanıp dağıtılmasını teşvik etmek, yılda tek ürün ekimini gelir anlamında yükselterek üreticilerimizin bir sezonda tek ürün ekmesini (pamuk, buğday, mercimek) sağlamak faydalı olacaktır.’’ dedi.

 Durak ‘’Anız yakmanın;  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2018/1 No’lu tebliğine göre anız yakanlara her dekar için 48,58 TL idari para cezası uygulanacak olup anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi durumunda ceza beş kat artırılacak, ayrıca 6831 Sayılı Orman Kanununun ilgili cezai müeyyideleri uygulanacaktır” diye konuştu.’’ Diye ekledi.

Güncelleme Tarihi: 25 Haziran 2019, 23:25

Furkan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER