banner113

Mardin Barosu Meslek İçi Eğitim Semineri Düzenlendi

Mardin Barosu Tarafından Türkiye Barolar Birliği Eğitim Merkezi işbirliği ile "Ceza Muhakemeleri Uygulamaları" Konulu Meslek İçi Eğitim Semineri düzenledi.

Mardin Barosu Meslek İçi Eğitim Semineri Düzenlendi

İzmir Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem, Türk Alman Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Ali Kemal Yıldız ve Türkiye Barolar Birliği Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Av. Can Tekin’in Ceza Muhakemeleri konusunda sunum yaptığı seminere 250 avukat ve 40 Emniyet/Jandarma Adli Kolluk görevlisi katıldı.

 

Mardin Baro Başkanı Av. Çelebi Araz Seminerde yaptığı konuşmada; 

Ceza ve ceza yargılaması hukuku, kamu düzenini sağlamaya çalışırken, diğer yandan da ceza davasındaki tarafların haklarını korumaya çalışan ve herkesin bir ceza soruşturmasına uğrama ihtimalinin olması nedeni ile uygulanma sahasında bulunan bütün insanları hayati derecede ilgilendiren bir hukuk dalıdır.  Bu nedenledir ki uygar toplumların adalet konusunda ulaştıkları derece,  usul kanunlarının içerik ve uygulama açısından kusursuzluğu ile ölçülür.

 

Türkiye Barolar Birliğinin İlk Başkanı olan değerli hocamız ve meslektaşımız Prof.Dr. Faruk Erem, ceza muhakemesinin toplum ve birey yaşamındaki önemini şöyle açıklamaktadır.

 

“Ceza Usulü kadar, yeryüzünde insanları hiç bir şey alakadar etmez. Ceza Usulü kusurlu olan bir memlekette, huzur yoktur. Tabi ki, ceza kanununu ihlal etmemek elimizdedir. Fakat kimse, haksız yere takibata uğramayacağından emin değildir. Güven duygusunun sosyal değeri küçümsenemez. Ceza Usulü ile bunun uygulaması,  güven duygusunu temin edebilmelidir. Yine Ceza Yargılamasının hak ve özgürlükler için ne denli önem arz ettiğini, İtalyan Ceza Bilimcisi Ferri’nin şu sözleri güzel bir şekilde açıklamaktadır; “ceza kanunu suçluların, usul kanunu, suçluluğu sabit oluncaya kadar masumların teminatıdır.

 

Ceza yargılamasının uygulamasıyla ilgili süreçte ülkemizde bir takım sıkıntıların yaşandığı aşikârdır. Bu sıkıntıların bir kısmı kanunların içeriğinden kaynaklansa da önemli bir kısmı uygulayıcılardan kaynaklanmaktadır. Uygulayıcılardan kaynaklanmasının önemli sebeplerinden bir tanesi ise bilgi eksikliği ve farklılığıdır. Bu bilgi eksikliği ve farklılığını giderebilmek, bu sahadaki son gelişmelerle alakalı olarak meslektaşlarımızı bilgilendirebilmek ve Ceza Muhakemesi Hukuku'nun uygulayıcıları olan hâkim, savcı, avukat ve adli kolluk görevlilerinin ortak hukuk bilgisine sahip olmalarını sağlamak adına bu seminerin faydalı olacağına inanıyorum." diyerek Seminerde sunum yapan Hocalara ve katılımcılara teşekkür etti. 

 

Seminerin bitiminde sunum yapan Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem ,  Prof. Dr. Ali Kemal Yıldız Av. Can Tekin’e  Baro Başkanı Av.Çelebi Araz tarafından plaket verildi.

Güncelleme Tarihi: 21 Ekim 2016, 13:32

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER