Kurtulmuş;“Dünya büyük bir çatışmaya doğru sürükleniyor“

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Mardin’e gelen Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, vekâlet savaşlarının miadını doldurduğunu ve dünyanın büyük bir çatışmaya doğru sürüklendiğine dikkat çekti.

Kurtulmuş;“Dünya büyük bir çatışmaya doğru sürükleniyor“

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, bir dizi temaslarda bulunmak üzere Mardin’e geldi. Özel uçakla kente gelen Bakan Kurtulmuş’u havalimanında TBMM İdare Amiri Ceyda Bölünmez Çankırı, Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu, Mardin Valisi Mustafa Yaman, Emniyet Müdürü Hasan Onar, il protokolü ve bazı vatandaşlar karşıladı.

Bakan Kurtulmuş’un ziyareti nedeniyle kentte yoğun önlemleri alındı. Bakanın yol güzergâhında çatılara keskin nişancılar ve özel harekât polisleri yerleştirildi.

Mardin Müzesi’nin açılışına katılan Bakan Kurtulmuş, burada yaptığı konuşmada, Amerika ile Rusya arasında fiilen savaşma noktasına geleceğini iki yıl önce bir konuşmasında dile getirildiğini söyledi.

"Bu oyunu bozacağız"

Bakan Kurtulmuş, "Bu Mardin sokakları her yeri asırlar boyunca etnik anlamda da mezhebi anlamda da dini anlamda da dostluğun ahbaplığın, kardeşliğin, komşuluğun destanını yazmış bir kenttir. Bu bölge bir asır önce cetveller ile çizilmiş birbirinden ayrılmış. Bana söyler misiniz hepsi bir olan bu Mezopotamya ovasının Türkiye sınırında olan kısmı ile aşağıda olan kısmını birbirinden ayıran hangi gerçek neden vardır?  Sadece emperyalistler savaşlarını kazandığı için haritaya cetveli pergeli koyarak çizdiler. 'Burası Türkiye, burası Suriye, burası Irak burası Ürdün' diye sınırları çizdiler Aynel Arap karşısı yani Kobani karşı taraf Suruç, Mürşitpınar bir taraf Telabyat karşı taraf Akçakale manası da aynı. Teyze oğlunu orada bıraktılar, dayıoğlunu öteki tarafta bıraktılar. Yetmedi şimdi sınırlarını ayırdıkları insanların gönüllerini ve zihinlerini ayırmak istiyorlar. Bu oyunu bozacağız. Sevgili kardeşlerim oyunu nasıl bozacağımız bellidir. Bizim için insanların hiçbirisinin şu dine bağlı, bu etnik kökene bağlı, olmasının ait olmasının insana verdiği bir üstünlük yoktur." dedi.

"Vekâlet savaşları bitti, ticaret savaşları başladı"

Konuşmasında Amerika ve Rusya arasında tırmanan olaylara da değinen Kurtulmuş şunları söyledi:

"2016 yılının 12 Ekim'de bir konuşmamda diyorum ki vekâlet savaşların bir limiti vardır. Yani vekâletler üzerinden yapılan savaşların da bir sonu vardır.  Suriye halkının istediği bir barış düzenini bulamazsak çok yakın zamanda Amerika ile Rusya arasında fiilen savaşma noktasına gelir. 2016'nın ekim ayında bunu net bir şekilde söylemiştim. Sonradan bu söylediklerimiz Avrupa'da özellikler de İngiltere'de bazı gazetelerin manşetlerine çekmişlerdi. Akıl mantık ortadadır. Halkları savaştırarak, halkları birbirine düşman ederek yapılan vekâlet savaşları üzerinden sürdürülecek savaşın bu vekâlet savaşlarının yürüten o perde arkasındaki piyonlara da hiçbir faydası olmaz. Olmadığını şimdi görüyoruz. İki gündür birisi bir kuyuya bir taş attı, bütün dünya o taşı çıkarmaya çalışıyor. Görüyorsunuz siz de atışmalarını. Vekâlet savaşları kesmiyor artık. Bunun artık bir sonu geldi. Arkasından biliyorsunuz ticaret savaşları başladı. Önce Amerika Çin'e karşı gümrük duvarlarını yükseltti. Arkasından da Çin aynı şeyi yaptı. Dünya büyük bir kaosa, bir çatışmaya doğru sürükleniyor. Akıllı adamlar dünyayı parselleyip insanların canı pahasına kendinize mevziler kazanacağınıza gelin de şu Mardin'e bir bakın. Gelin de şu Mardin'i bir inceleyin. Bu Mardin'de toprak parçasında bu Mardin denilen vatan parçasını yerinde görün. Süryaniler, Keldaniler, Ezidiler, Kürtler, Türkler, Araplar, Türkmenler bütün bu farklılıklar nasıl bir arada yaşıyor. Bunun sırrını anlayıp bu sırrını öğrenmeye çalışın. Yapamazsanız çok açık söylüyorum emperyalist hırslarınız içerisinde boğulup gidersiniz."

Törende, TBMM İdare Amiri Ceyda Bölünmez Çankırı, Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu, Mardin Valisi Mustafa Yaman ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt da birer konuşma yaptılar.

Konuşmalardan sonra Bakan Kurtuluş ve beraberindekiler Mardin Müzesini ziyaret ettiler. Bakan Kurtulmuş daha sonra Mardin Valiliği ve AK Parti İl Başkanlığını ziyaret ederek partisinin il dayanışma toplantısını katıldı.

Eşekler de kontrollere takıldı

Bu arada geniş güvenlik önlemlerinin alındığı ziyaret programı kapsamında yolun trafiğe kapanması üzerine renkli görüntüler de oluştu. Sokakların dar olduğu Mardin'de vatandaşların nakliye ve ulaşımda taksi yerine kullandıkları eşeklerin de trafik polisleri tarafından geri çevrilmesi dikkat çekti.

Polis memuru yüksekten düştü

Mardin Müzesi'nin açılış töreninde çevre güvenliğini almak üzere çatıda görevli polis memuru yüksekten düştü.

Bakan Kurtulmuş'un katılımıyla bugün açılışı geçekleştirilen Mardin Müzesi'nde çevre güvenliğini almak üzere çatıda görevlendirilen Mardin Özel Harekât Şubesi'nde görevli polis memuru, yüksekten düşerek yaralandı.

Yüksekten düşen polis memuru olay yerine çağrılan sağlık görevlilerinin olay yerinde yaptığı ilk müdahalenin ardından, ambulansla hastaneye kaldırıldı. (M. Salih Keskin – İLKHA)

Güncelleme Tarihi: 22 Nisan 2018, 23:42

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER