Kobanê Ve Şengalli Ailelere Yardımlar Yapılmaya Devam Ediliyor

DAİŞ çetelerinin saldırıları nedeniyle, topraklarını terk etmek zorunda kalan ve çoğunluğu kadın, yaşlı ve çocuklardan oluşan Kobanê ve Şengalli ailelerin yerleştikleri Mardin Otogarı'nda, Mardin Büyükşehir Belediyesi ve Artuklu Belediyesi öncülüğünde ailelere yardımlar yapılmaya devam ediliyor.

Kobanê Ve Şengalli Ailelere Yardımlar Yapılmaya Devam Ediliyor

Yapılan yardımlara ilişkin Mardin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Doğan Anğay, beş aylık çalışmaları hakkında bilgi verdi.

DAİŞ çetelerinin saldırıları nedeniyle yıllardır yaşadıkları toprakları terk etmek zorunda kalarak, Mardin, Şırnak, Batman, Diyarbakır illerinin yanı sıra çevre ilçelere yerleşen Kobanê ve Şengalli aileleri için yapılan yardımlar devam ediyor. DBP'li belediyeler ve yurttaşların desteği ile Ağustos ayı itibari Mardin ve ilçelerine yerleşen 5536 Şengallinin yaraları sarılmaya çalışıldı. Ağırlıklı olarak kadın, yaşlı ve çocuklardan oluşan ailelerin bir kısmı evlere yerleştirilirken bir kısmı da belediyelerin halk evlerine ve belediyelere ait çeşitli tesislere yerleştirildi.

DAİŞ çetelerinin saldırıları sonrasında Mardin'e gelip Mardin Büyükşehir ve Artuklu belediyesi öncülüğünde Mardin otogarına yerleştirilen ancak daha sonra bazı Şengalilerin geri dönmesi ile kalan 358 Şengalliye yardımlar yapılmaya devam ediliyor.

Kurulan Kobanê ve Şengal Yardım Komisyonu'nda bulunan aynı zaman da Mardin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Doğan Anğay, yapılan yardımlara ilişkin beş aylık çalışma raporları hakkında bilgi verdi. Anğay, DAİŞ çetelerinin saldırıları sonrasın da bölgeye ciddi bir şekilde Şengallilerin göç ettiğine dikkat çekerek kendilerinin de belediye olarak onlara destek ve yardımlarda bulunduklarını söyledi.

"Savaş psikolojisini üzerlerinden atmaları için gerekli koşulları sağladık"

Savaşın başlaması ile beraber kamplarını 26 Ağustos 2014 tarihinde açtıklarını belirten Anğay, "Savaş en çok çocuk, kadın ve yaşlılara zarar vermişti. Kampımızı açtığımız zaman  0-6 yaş grubundan 200, 6-18 yaş grubun 434, 18-60 yaş grubundan 379 ve 65 yaş üstü grubundan da 40 tane olmak üzere toplam 1053 kişiye yer verdik. Aynı şekilde savaşın yaratmış olduğu etkiden dolayı da gönüllü doktorlar ve DTK sağlık meclisi üyeleri tarafından 24 saat boyunca sağlık sorunları giderilmeye çalışıldı. İlk etapta bu bizim için çok önemli idi. Çünkü yaşanan bir savaş, o savaşta zarar görmüş çocuk, yaşlı ve kadınlar  vardı. Savaş psikolojisini onların üzerinden atıp onları yaşama bağlamamız gerekiyordu" dedi.

"Kamp alanında imkanlarımız doğrultusunda olanaklar oluşturduk"

"Tabiki ailelerin daha temiz ve rahat olabilmeleri içinde kamp alanında imkanlarımız doğrultusunda olanaklar oluşturduk. Bildiğiniz gibi Mardin Otogar alanı daha tam anlamı ile bitmemiş bir yerdi. Bizlerde bunu için onların banyo ihtiyaçlarını görebileceği konteynır banyoların yanı sıra bin kişi kapasiteli yemekhane yaptık" diyen Anğay, kampın güvenliğini de Belediyemiz, DBP ve gönüllü çalışan Mardinli yurttaşlar tarafından yapıldığını söyledi.

"Hükümet tarafından yapılmayan yardımları kendimiz yapmaya devam ediyoruz"

Mardin'e yerleşen 1053 Şengalliden kimisinin geri dönmesi ile geriye 358 kişinin kaldığını sözlerine ekleyen Anğay, yardımların da kendileri tarafından yapılmaya devam ettiğini kaydetti. Yapmış oldukları yardımlarda da devletin hiçbir katkısının olmadığını belirten Anğay, "Bildiğiniz gibi daha önce yaşanan savaştan buralara çok sayıda Suriyeli yerleşmişti. Bunun akabinde yaşanan Şengal savaşı ile buralara ok sayıda göçler yaşandı. Ancak Şengalli ailelere devlet tarafından hiçbir yardım yapılmayınca bizler bunu üstlendik. Onların sabah, öğlen ve akşam yemeklerini belediye ve halk ortaklığında sağladık. Şuan kalan Şengalli ailelere de yardımlar yapmaya devam etmekteyiz" dedi.

"Kobanê halkına da ihtiyaç malzemesi göndermeye devam ediyoruz"

DAİŞ çetelerinin saldırıları sonrasında Kobanê halkına da yardım malzemeleri gönderdiklerini ifade eden Anğay, yardım malzemeleri içinde kuru gıdanın yanı sıra Eczacılarla birlikte çeşitli ilaç yardımı da yaptıklarını söyledi. Anğay, ancak kışın gelmesi ile beraber ihtiyaçlarının da arttığını sözlerine ekleyerek "Kışın gelmesi ile beraber kışlık giyecekler, battaniyeler ve elektrikli soba gibi malzemeleri temin etmekteyiz. Bu konuda halkımız duyarlılık göstererek yardımlarda bulunuyorlar. Ancak bu savaşın ne kadar süreceğini bilmediğimiz gibi kışın ne kadar sert geçeceğini de bilemiyoruz. Bu nedenle elimizden geldiği kadar ihtiyaçları daha hızlı bir şekilde toplamaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Sözlerinin sonunda da Anğay, yardımlar kapsamında aynı zaman da bölgede yaşayan yoksul ailelere ve öğrencilere de çeşitli yardımlar yapmaya devam ettiklerini kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 28 Kasım 2014, 14:18

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER