Karaca: Dönüşüme katkı sunmayı amaçlıyoruz

Basın İlan Kurumu (BİK) Mardin Şube Müdürlüğü koordinatörlüğünde ve Dicle Kalkınma Ajansının (DİKA) desteğiyle düzenlenen gerçekleştirilen “Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim ve İstihdam Programı” yapılan kapanış ve sertifika töreni ile son buldu.

Karaca: Dönüşüme katkı sunmayı amaçlıyoruz

BİK Mardin Şube Müdürlüğü’nün Dicle Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle gerçekleştirdiği Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim ve İstihdam Programı”nın sertifika töreninde konuşan BİK Genel Müdürü Yakup Karaca, bu tür programlarla sektörümüzün kangren haline gelmiş temel problemlerini çözmeyi amaçladıklarını belirterek, “Bunun yanı sıra yapısal dönüşümü ile birlikte dijital dönüşümlerinin de gerçekleştirilmesine katkı sağlayacağını düşünüyoruz” dedi.

 

Artuklu Kaymakamlığı toplantı salonunda yapılan törene Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Yaman, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Yakup Karaca, Kaymakamlar, kurum amirleri, Batman, Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa ve Şırnak İllerinde çok sayıda gazeteci ve kursiyerler katıldı.


Karaca: Sektöre elimizden gelen desteği veriyoruz


Törende konuşan BİK Genel Müdürü Yakup Karaca, yerel basının dijital dönüşüme uyum sağlaması gerektiğini vurgulayarak Basın İlan Kurumu olarak sektöre bu anlamda ellerinden gelen desteği verdiklerini ifade etti. Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim ve İstihdam Programı çerçevesinde yazılı basının ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman yetiştirilmesinin temel amaçları olduğunu söyleyen Karaca “Bu sayede sektörümüzün kangren haline gelmiş temel problemlerinin çözümlenmesinin yanı sıra yapısal dönüşümü ile birlikte dijital dönüşümlerinin de gerçekleştirilmesine katkı sağlayacağını düşünüyoruz. BİK Şube Müdürü Adnan Günbegi son derece yararlı çalışmalar yürütüyor. Bu da onlardan biri kendisine teşekkür ediyorum” dedi.
Karacanın ardından konuşan Güneydoğu Anadolu Gazeteciler Federasyon Başkanı Mehmet Çelik ise Doğu ve güneydoğu bölgelerinde gazetecilik yapmanın zor olduğuna dikkat çekerek, gazetecilik kursuna katılan gençlerin, doğru habercilik anlayışına sadık kalmalarını istedi. Çelik, BİK Genel Müdürü’nün yerel basına verdiği destek ve yakın ilgilerinden dolayı ve BİK Şube Müdürü Adnan Günbegi´ye uygulamaya koyduğu projelerden dolayı teşekkür etti.


Çelik’in ardından konuşan Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Yaman ise basının ülkenin her konumunda çok büyük katkısı olduğunu belirterek özellikle son zamanlarda  dünyaya açılan Mardin turizm alanında büyük katkısı olan basına teşekkür etti.


Tören, eğitimlerini başarıyla tamamlayan 21 kursiyere sertifikalarının verilmesiyle sona erdi.


Törene; Mardin Valisi Mustafa Yaman, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Yakup Karaca, Siyasi Parti temsilciler, Mardin İl Protokolü, Derik Kaymakamı Hakan Kafkas, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Şanlıurfa Müdürü Erdoğan Güvel, Mardin Metropoliti V. ve Kırklar Kilisesi Papazı Gabriel Akyüz, Mardin’de faaliyet gösteren STK temsilcileri, Güneydoğu Anadolu Gazeteciler Federasyon Başkanı Mehmet Çelik, gazeteci Adnan Avuka, Şanlıurfa Çalışan Gazeteciler Derneği Başkanı Tahir Gülebak, Şırnak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Balık, Mezopotamya Gazeteciler Cemiyet Başkanı Cemil Aydoğan ile yerel medya temsilcileri ve Diyarbakır’dan; Yenigün Gazetesi adına Mesut Fidançiçek, Osman Ergül, Güncel Gazetesinde Zeki Özer, Öz Diyarbakır Gazetesi İhsan Özdemir, Diyarbakır Özgür Haber Gazetesinde Şehmus Kızılaslan, Bismil / Ergani Gazetesi Musa Çelebi ile İlke Haber Ajansı Genel Müdürü Mahmut İrtem, AA Diyarbakır Bölge Müdürü Erdem Gültekin ile çok sayıda gazeteci katıldı. Program toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.


Günbegi: Amaç personel giderlerine katkı sağlamak


Tören sonrası Program hakkında gazetecilere bilgi veren BİK Mardin Şube Müdürü Adnan Günbegi, programdan 25 kursiyerin faydalandığını belirterek,

"Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim ve İstihdam Programımız’’ yerel ve ulusal basın işletmelerinin nitelikli personel ihtiyacını karşılamak ve basın işletmelerinin personel giderlerine katkı sağlamak gayesiyle düzenlediğimiz bu programa, Üniversitelerin; İletişim Fakülteleri, İİBF, Hukuk ve Sağlık Bilimleri Fakültelerinin son sınıf öğrencileri veya mezunları ile ilgili bölümlerin ön lisans mezunları başvuru yaptı. Program başvuruları 21-26 Aralık 2018 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Başvuranlar arasında gerekli şartları taşıyanlar ise 27 Aralık 2018 tarihinde saat 10.00’da Mardin Artuklu Kaymakamlığı toplantı salonunda mülakatları yapılmış olup 40 aday adayı arasında başarılı olan 25 kursiyer belirlenmiştir” dedi.


Kursiyerlere iş imkanı sağlanacak


Kursiyerler 31 Aralık 2018-25 Ocak 2019 tarihleri arasında hafta içi 09:00-17:00 saatlerinde eğitimlerinin gerçekleştirildiğini belirten Günbegi, program süresince katılımcıların zaruri giderleri olan (günlük 77,70 TL, öğrenciler için 58,27 TL, işsizlik ödeneği alanlar için 38,85 TL) ile kısa vadeli sigorta prim giderleri İŞKUR tarafından karşılandığını da sözlerine ekleyen Günbegi, “30 Ocak’ta yapılan yazılı sınavın ardından başarılı olan 21 kursiyer çeşitli basın kuruluşlarında İŞKUR’un işbaşı eğitim programı desteğiyle 9 ay çalıştırılacak.” dedi.


Alanında uzman olan isimler kursiyerlere ders verdi


Programa katılan eğitmenler hakkında da bilgi veren Günbegi, şunları söyledi: “İLKHA Genel Müdürü Mahmut İrtem (Medya tarihi), Doç. Dr. Beyhan Kanter (Dil bilgisi), TRT Haber “Gece Bakışı” Program sunucu Fuat Kozluklu (Televizyon ve istihbarat haberciliği), AA Bölge Müdürü Erdem Gültekin (Ajans haberciliği), Adnan Avuka (Haber fotoğrafçılığı), Av. Bahattin Uncu (Basın hukuku), TRT Kurdi Spor program sunucusu Hakim (Saffet) Azbay (Spor muhabirliği), Prof. Dr. Can Bilgili (Haber yazım kuralları, röportaj teknikleri, görsel habercilik, haber toplama ve yazma ile Haberde infografik ve görsellik), Beyhan Çalışkan (Sayfa tasarımı), Ahmet Tezcan (Siyasi danışmanlık), Doç. Dr. Levent Eraslan (Dijital habercilik), Doç. Dr. Ömer Bozkurt (Medya ve Etik), Radyo Zergan Özcan Yılmaz (Radyo’da canlı yayın eğitimi) ve Erdem Gültekin ise (Ajans haberciliği) konularında eğitimler verdiler

 

Doç. Dr. Levent Eraslan, Yeni Nesil Gazetecilik kursiyerlerine sırasıyla Gazeteci Nedim Şener, Dünya Gazetesi’nden Mehmet Kaya, TV 24 Haber Müdürü İbrahim Güneş, Best FM Radyo Habercisi Cem Eraslan, Fox Tv program sunucusu İsmail Küçükkaya, TRT Radyo Habercisi Fatih Akıncı, Yeni Birlik Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Okan Sarıkaya, TRT Haber Muhabiri Emre Yüncü,  Radyo Viva Show Genel Yayın Yönetmeni ve Milliyet Gazete Yazarı Özay Şendir telekonferansla bağlanarak mesleki deneyimlerini kursiyerlere aktararak onların sorularına cevap verdiler. Gazeteci Fuat Kozluklu aracılığıyla ise CNN Türk Muhabiri İsmail Umut Arabacı, TRT Haber Spikeri Cengizhan Cevahiroğlu ve Habertürk Tv’de Gazeteci Mehmet Akif Ersoy telefonla bağlanarak kursiyerlere, gazetecilik tecrübelerini aktardılar.

 

21 kursiyer sertifikalarını aldı

 

Yeni Nesil Gazeteci adaylarının  ‘’10 Ocak Gazeteciler Günü’’nü kutlamak için ise; Mardin Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Bektaş, Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, İyi Parti Mardin Başkanı Süleyman Akar, Mardin İl Müftüsü İsmail Çiçek, Mardin Orman İşletme Müdürü Siyamet Kaya, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Şanlıurfa İl Müdürü Erdoğan Güvel, Mardin 1994-99 dönemleri Belediye Başkanı/Artuklu Belediye Başkanı adayı Abdulkadir Tutaşı, Mardin Ömerli İlçesi Devlet Hastanesi Baştabibi Uzm. Dr. Mehtap Bingül ve Şanlıurfa Çalışan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Tahir Gülebek’ın teşrifleriyle kursiyer adayları ile bir araya geldiğini belirterek programda 21 kursiyerin sertifika alarak mezun olduğunu belirtti.

Diyarbakır’da 24 kursiyer istihdam edildi


Geçtiğimiz yıl Diyarbakır’da 01-22 Ekim 2018 tarihleri arasında düzenlenen ve İŞKUR ile ortaklaşa gerçekleştirilen “Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim ve İstihdam Programı” hakkında da bilgi veren
BİK Mardin Şube Müdürü Adnan Günbegi, “Her ne kadar 25 resmi kursiyerimiz olsa da 36 kişiye eğitim verdik ve 24 kursiyerimiz Diyarbakır’daki yerel gazeteler, haber ajansları ve TV kanallarında istihdam ettirdik” ifadelerini kullandı.

 

Günbegi son olarak, “Programın gerçekleşmesi için imkan sunan BİK Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Adnan Ertem, BİK Genel Müdürü Yakup Karaca ve BİK Proje Koordinatörü Cenk Koray Doğan ile Mardin ayağında destek sunan Mardin Valisi Mustafa Yaman, Artuklu Kaymakamı Şakir Öner Öztürk, DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, Diyarbakır İŞKUR İl Müdürü İsmail Koç, Mardin İŞKUR İl Müdürü Mehmet Akın ve Müdür Yardımcısı Abdurrahim Yalçın ile Diyarbakır’da bulunmuş olduğumuz süre zarfında bizleri yalnız bırakmayan ve en fazla istihdam sağlayan Diyarbakır medyamıza, tüm basın işletmelerine, eğitmenlerimize, kursiyerlerimize ve aileme ayrı ayrı teşekkür ederim.” dedi.

 

Güncelleme Tarihi: 17 Şubat 2019, 21:42

Furkan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER