banner113

İHD “Mültecilerin Yaşam Hakkının Bu Derece Pervasızca Ortadan Kaldırılması İnsanlığa Karşı Bir Suçtur”

İnsan Hakları Haftası münasebetiyle İHD Mardin Şubesi öncülüğünde sınırda vurulan kişilere dikkat çekmek amacıyla Mardin Kızıltepe Şenyurt (Dilbêsîyê) kapısında basın açıklaması yapıldı.

İHD “Mültecilerin Yaşam Hakkının Bu Derece Pervasızca Ortadan Kaldırılması İnsanlığa Karşı Bir Suçtur”

İnsan Hakları Haftası münasebetiyle İHD Mardin Şubesi öncülüğünde sınırda vurulan kişilere dikkat çekmek amacıyla Kızıltepe Şenyurt (Dilbêsîyê) kapısında basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya İHD Mardin yöneticilereinin yanı sıra DBP, HDP Kızıltepe ilçe yöneticileri, MEYA-DER, Kürdistan Hukukçular Derneği, KESK ve çok sayıda kişi katıldı. Açıklamada “Sınırlar öldürmesin. Sınırlar kalksın” yazılı pankartın yanı sıra sınırda katledilen kişilerin isimlerinin bulunduğu dövizler açıldı.

 

Basın açıklaması öncesinde söz alan İHD Mardin Şube Başkanı Av. Erdal Kuzu, sınırda yaşanan yargısız infazlara dikkat çekmek, hükümetin yürütmüş olduğu ceza politikasını teşhir etmek amacıyla sınırda açıklama yapmak istediklerini söyledi. Kuzu, Kürdistan’ın yapay sınırlrla bölündüğünün altını çizerek “Buda yetmiyormuş gibi sivil vatandaşlar bu sınır hattında askerler tarafından açık hedef haline getirilerek vuruluyorlar.  Ve şuana kadar bu insanların failleri yargı önüne çıkarılmadıkları gibi Mardin Valiliği bu suçlara karşı sesini çıkarmayarak bu suçlara ortak olmaktadır. Yapay sınırların bir anlamı kalmamıştır. Kürdistandaki tüm halklarda bu sınırarın bir anlamının kalmadığını belirmesine rağmen bir çözüm getirilmemiştir. Ama bizlerde burda diyoruyz ki sizlerinde bu sınırlarda pervasızca yapmış olduğunuz katliamlara sessiz kalmayacağız” dedi.

 

Kuzu’nun konuşmasının ardından kitle adına basın açıklamasını İHD Mardin yöneticilerinden Av. Fevzi Adsız yaptı.  Son bir yıl içerisinde sınırı geçmek isteyen kişilerin askerler tarafından vurularak öldürüldüğünü yada yaralandığını belirten Adsız, Ottowa sözleşmesine rağmen halen mayınların kaldırılmamasının gayri insani bir tutum olduğunu söyledi. Adsız, sınırlarda sivil insan öldürülmesinin artık olağan bir tutum haline getildiğini vurgulayarak “Mültecilerin yaşam hakkının bu derece pervasızca ortadan kaldırılması insanlığa karşı bir suçtur. Kamu görevlilerinin sivil insanlara karşı işlediği suçlarda korunduğu, cezasızlık politikasının bu anlamda uygulandığı bu ülkede failler hala korunmaktadır. Şu ana kadar yaşanılan vakalarda sorumlularhakkında herhangi bir cezai veya idari soruşturma başlatılmadığı gibi devlet  tarafından olaylar inkar edilmektedir” dedi.

 

Açıklamanın sonunda “Yaşam hakkının kutsal bir hak” olduğunu kaydeden Adsız, sınırda yaşanan katliamlara bir son verilmesi gerektiğini ve kişiler hakkında idari ve adli soruşturma açılması talebinde bulundu.

 

Yapılan açıklamanın ardında kitle sınırda beş dakika durduktan

Güncelleme Tarihi: 15 Aralık 2014, 08:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER