HÜDA PAR Mardin İl Başkanı Çevik: “Çiftçilerin elektrik sorunları çözülmelidir“

HÜDA PAR Mardin İl Başkanı İsmail Çevik, "14 Mayıs Çiftçiler Günü" nedeniyle açıklamalarda bulundu.

HÜDA PAR Mardin İl Başkanı Çevik: “Çiftçilerin elektrik sorunları çözülmelidir“

Ülkenin kalkınmasında önemli bir yer tutan çiftçilerin desteklenmesi gerektiğini belirten Çevik, çiftçilerin yaşadığı elektrik sorunlarına değindi.

Elektrik fiyatının makul düzeye çekilmesi gerektiğini kaydeden Çevik, "Bunun için de hükümet tarafından bilirkişi heyetlerinin bölge genelinde araştırma yaparak vicdani, insani raporlar hazırlayarak bu çerçevede makul ücretlendirme yapılmalıdır. Ayrıca çiftçilerin kullanacağı elektriğin tarımsal tarifeden hesaplanması gerekmektedir. Yine sayaçların TSE kontrolünden geçmesi ve çiftçiye fatura sunulurken DEDAŞ tarafından havadan okunan ve fatura verilmeden bir kâğıt üzerinde yazılarak 'borcun bu kadar' denmemelidir. DEDAŞ’ın genel anlamda tüketim ve tahsilatı şeffaf olmalıdır. Böylece nasılsa devlet bir kısmını ödüyor deyip faturalar abartılmamalıdır. Yine söylentilere göre ceza ekiplerine kestikleri cezaların belli yüzdeliği verilerek cezalarda insafsızlığa gidildiği söylenmektedir. Aksi halde bu sorun dinlenmez ve makul çözümler bulunmazsa çiftçi ciddi anlamda mağduriyet yaşayacaktır." dedi.

Hükümetin elektrik kurumunu özelleştirmesine rağmen DEDAŞ’ın bakanlık payı adı altında devletin gücünü kullanarak istediği gibi at koşturduğunu kaydeden Çevik, sayaçların havada, direklerin başında olduğunu ve istediği rakamı yazıp çiftçiye gönderdiğini, bunun da hakkaniyetle bağdaşmadığını söyledi.

Bu sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini aktaran Çevik, bazen kesilen faturaların bedelinin o mevsimin gelirini bile karşılamadığını ifade etti.

Çevik, "Bu mesele istenirse çözülemeyecek bir mesele değildir. Bizden insani bir uyarı, kuru ile birlikte yaş yakılmamalıdır. Özellikle bu son dönem göz önüne alındığında ülke menfaati de göz önünde bulundurularak aklıselim bir çözüm bulunmalıdır." dedi.

Çiftçilere bereketli bir tarım yılı temennisinde bulunan Çevik, son olarak şunu söyledi:

"Alın teri ve emeği ile en güzel sebzeyi, meyveyi, tahılı üretmek için fedakârca çaba harcayan tüm çiftçilerimizin, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'nü kutlar, bereketli ve bol kazançlı bir yıl geçirmelerini temenni eder, aile bireyleri ile birlikte sağlıklı ve mutlu günler dilerim." (İLKHA)

Güncelleme Tarihi: 23 Mayıs 2020, 01:10

Furkan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER