banner113

HDP Mardin Adayları Belli Oldu

HDP'nin 1 Kasım genel seçimleri için milletvekili adayları belli oldu.

HDP Mardin Adayları Belli Oldu

7 Haziran'da HDP Mardin listesinde 6. Sırada yer alan Nurullah Görhan'ın yerine Erol Güreli yer alırken diğer adaylar yerini korudu. HDP'nin 1 Kasım 2015 Genel Seçimleri için Mardin milletvekili aday listesi şöyle:

 

1 Mithat Sancar

2 Gülser Yıldırım

3 Erol Dora

4 Mehmet Ali Aslan

5 Enise Güneyli

6 Erol Gürel

 

HDP Mardin milletvekili adaylarını tanıyalım:

Mithat Sancar Kimdir?

1963 yılında Mardin'in Nusaybin ilçesinde doğan Sancar Diyarbakır Öğretmen Lisesinden mezun olduktan sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Ardından aynı üniversitede “Temel Hakların Yorumu’’ konulu teziyle 1995 yılında doktorasını verdi. 1999 yılında da ‘‘Hukuk Devleti’’ konulu teziyle de Doçent oldu. 2007 yılında profesör olmuştur. Mithat Sancar, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Öğretim Üyesi görevine devam etmektedir.

Kürt sorununun çözülmesi konusunda birçok yazıları bulunmaktadır. 2007 yılından itibaren “Birgün” gazetesinde köşe yazıları yazmaktadır. Taraf gazetesinde de yazmaktadır. Ayrıca imc tv’de Erol Katırcıoğlu’la birlikte Arayış programını sunmaktadır. Mithat Sancar, Türkan Sancar ile evlidir.

Başta “Birikim” olmak üzere çeşitli dergilerde çok sayıda yazısı yayımlanan Mithat Sancar A.Ü. Hukuk Fakültesi’nde öğretim üyesi ve Hükümetin teröre çözüm arayışında kurduğu 'Akil Adamlar Komisyonu'nda adı geçen kişilerdendir. Mithat Sancar, 3 nisan 2013 tarihinde Ak Parti Hükümeti tarafından açıklanan ve barış sürecini yönetecek olan 63 kişilik Akil insanlar listesine Marmara Bölgesi Temsilcisi olarak girmiştir. Mithat Sancar, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesindeki akademisyenlik görevinden 10 Şubat 2015 tarihinde ayrılıp 7 Haziran 2015 genel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) milletvekili adayı olan Sancar Milletvekili seçilerek 25. Dönem milletvekili oldu.

Kitapları: Geçmişle Hesaplaşma, Unutma Kültüründen Hatırlama Kültürüne Şehrin Zulası, Ankara Kalesi "Devlet Aklı" Kıskacında Hukuk Devleti.

 

Gülser Yıldırım Kimdir?

Gülser Yıldırım, 1963'te Mardin'in Nusaybin İlçesinde doğdu. Lise mezunudur. İyi düzeyde Kürtçe bilen Yıldırım, evli ve 4 çocuk annesidir.

7 Haziran 2015 genel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) milletvekili adayı olarak 25. Dönem milletvekili oldu.

 

Erol Dora Kimdir?

Erol Dora, Süryani avukat ve milletvekili. 1964 yılında Şırnak'ın Silopi ilçesinde (Silopi, o dönem Mardin'e bağlıydı) herkesin Süryani olduğu Hessana köyünde doğdu. Ailesi burada çiftçilik ile uğraştı ve Dora, sekiz yaşına kadar burada büyüdü. Ana dili Süryanice olan Dora, Türkçeyi okula başlayınca öğrendi. Yaşadığı köyde sadece ilkokul olmasından dolayı babası tarafından öğrenim görmesi için İstanbul'a gönderildi. İlkokulu İstanbul'da Ermeni bir okulda okudu ve burada Ermenice de öğrendi. İlkokulu bitirdikten sonra Süryanilerin Ermeni okullarına gitmesi yasaklandığı için sıradan bir ortaokula devam etti. Tıp okuyarak Güneydoğu'da daha çok doktorların uğramadığı yerlerde doktorluk yapmayı düşünen Dora, puanının yetersiz olmasından ötürü ikinci tercihi olan hukuk okudu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olan Dora, Süryani Katolik Vakfı'nın da avukatlığını yaptı. Özel hayatı Evli ve Nehrin adında bir kız ile Sargun adında bir erkek babasıdır. Oğlunun adı bir Asur kralından gelmektedir. Askerliği, Malatya'da bedelli olarak yaptı.

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku'nun Mardin bağımsız milletvekili adayı olarak 2011 Türkiye genel seçimlerinde milletvekili seçildi. Dora böylece Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk Süryani milletvekili oldu. Ana dili Süryaniceyi bilen Dora, orta düzeyde Kürtçe, Ermenice ve İngilizce bilmektedir.

Milletvekili oluşu Mardin ve Avrupa'daki Süryani kurum ve kuruluşlarıyla yapılan temaslar sonucu Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) tarafından Dora'ya milletvekili adaylığı teklifi götürüldü. Türkiye ve dünya siyasetini amatörce izleyen Dora, kendisine gelen teklifi kabul etti. Verdiği karar ile bölgeden ve diasporadan olumlu tepkiler aldı. BDP, %10 barajından dolayı bağımsız olarak seçimlere girdi ve Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku, Mardin'de üç aday gösterdi ve Dora, bunlardan biri oldu. Nusaybin, Midyat ve Derik, Dora'nın ilk etapta seçim bölgesi olarak belirlendi ve bu şekilde basına yansıtıldı. Ardından "birtakım dengeler gözetilerek" seçim bölgesi değiştirildi. Kendisiyle birlikte Ahmet Türk ve Gülseren Yıldırım, BDP'nin desteklediği bağımsız Mardin adayları oldu. 12 Haziran 2011 tarihinde yapılan genel seçimlerde, 52.582 oy alarak % 16,22 ile milletvekili oldu. Dora'nın da içinde yer aldığı Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloğu'ndan bağımsız milletvekili seçilenler (Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Leyla Zana ve Kemal Aktaş hariç), BDP'ye geçti. Hatip Dicle'nin vekilliğinin düşürülmesi ve vekil seçilen tutuklu KCK sanıklarının tahliye edilmemeleri sonucu TBMM'de yemin etmeyen bağımsızlardan olan Dora, "halkın iradesinin üstünde hiçbir gücün olmadığı söyleminin somut olarak hayata geçirilmesini istediklerini, Ankara'nın da bunu görmesi gerektiğini" söyledi. 1 Ekim'de BDP vekilleriyle birlikte yemin etti.

 

Mehmet Ali Aslan Kimdir?

Midyat doğumlu olan Mehmet Ali Aslan, eğitimcidir. Bir süre önce kapatılan Mihallemi Derneği Başkanlığını da yapan Aslan, birbirinden ilginç çıkışları medyada her zaman gündeme gelen biri isim. Midyat ilçesi'ne bağlı Mercimekli Köyü'nde daha önce ölümünün ardından Michael Jackson için gıyabi cenaze namazı kılıp helvasını dağıtarak bu konuda uzun süre gündeme gelmişti.

7 Haziran 2015 genel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) milletvekili adayı olan Aslan Milletvekili seçilerek 25. Dönem milletvekili oldu.

 

Enise Güneyli Kimdir ?

Nusaybin doğumlu olan Enise Güneyli, HDP listesinden beşinci sırada girdi. Elektrik Elektronik Mühendisi olan Enise Güneyli, Diyarbakır'da özel bir firmada yönetici olarak çalışıyor.

Güneyli’de diğer adaylar gibi 7 Haziran 2015 genel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) milletvekili adayı olarak 25. Dönem milletvekili seçildi.

 

Erol Güler kimdir?

1977 Diyarbakır doğumlu olan Erol Güler, Kocaeli Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Evli ve 2 çocuk babası olan Erol Güler, HDP il yönetiminde bir süre görev yapmıştı.

Güncelleme Tarihi: 22 Eylül 2015, 11:00

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER