banner113

Dünya Bankasından Eş Başkan Akyol Akay'a Ziyaret

Bazı temaslarda bulunmak üzere Mardin'e gelen Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser, Ekonomist Ullrich Bach ve beraberindekiler Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Februniye Akyol Akay'ı ziyaret etti.

Dünya Bankasından Eş Başkan Akyol Akay'a Ziyaret

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Mardin'e gelen Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser, Ekonomist Ullrich Bach ve beraberindekiler, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Februniye Akyol Akay'ı  başkanlık makamında ziyaret etti. Ziyarette Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ahmet Zirek ve Eş Başkan Danışmanı Dilek Okay  hazır bulundu.   Mardin'e gelme amaçları hakkında bilgi veren Kordinatör Martin Raiser, ülke genelinde  kurum olarak şehirlerle beraber yürüttükleri  projelerin olduğunu belirterek belediyelerle bir araya gelmek istediklerini söyledi. Yakın zaman da yürürlüğe giren büyükşehir belediyesi kanunu ile beraber Mardin'in Büyükşehir Belediyesi olmasına vurgu yapan Raiser, "Yaşanan değişimlerin, neticelerin, gözlemlerin ve yaşanılan sorunların neler olduğunu ve Dünya Bankası olarak sizlere hangi konularda yardımcı olabileceğimizi görüşmek için sizlerle konuşmak istedik’’ dedi.

 Ziyaretlerinden  dolayı konuklarına teşekkür ederek sözlerine başlayan Akyol Akay, Mardin'in birçok açıdan çok değerli bir kent olduğunu söyledi. Bu şehirde  yeni bir yönetim oldukları için sistemi yavaş yavaş oturtmaya çalıştıklarını kaydeden Akyol Akay,'' Mardin yeni büyükşehir olduğu için haliyle çok fazla sorunla karşı karşıyayız. Yönetime geldiğimizde de bu sorunlarla yüzleştik. Mardin çok güzel ve çok değerli bir şehir ama hakkettiği bir şekilde bakılmamış. Mardin'in tarım için, çok elverişli ve geniş bir ovası var. Mardin'in tarım ve ürün potansiyeli çok yüksek olmasına rağmen bilinçsiz bir şekilde kullanıldığı için bu topraklar tahrip edilmiş. Tabiki bu tahribatlar bazen devlet politikasıyla bazen de halkın bilinçsiz davranmasından kaynaklanıyor. Sanayi açısından da birçok ham maddenin bulunduğu bir yer, ama söz konusu işlenmesine gelince bu ham madde batıdaki şehirlere gidiyor. Bundan dolayı istihdam sorunu yaşanıyor'' şeklinde konuştu.. Akyol Akay, Belediyecilik anlayışlarında yerel kaynakları yerel de bırakıp istihdamı burada yaratarak göçü engellemek istediklerine dikkat çekti.  Belediyecilik anlayışında üç unsuru önemsediklerini ifade eden Akyol Akay,bunların demokratik, ekolojik ve cinsiyet özgürlüğü olduğunu sözlerine ekledi.Akyol Akay, tüm çalışmalarını bu üç unsura dayanarak yapmaya çalıştıklarını ancak belediyeyi yüklü bir borçla devr aldıkları için kimi çalışmalarda yetersiz kaldıklarını söyledi. 

Raiser'in, ''Büyükşehir belediyesine devredilmesi gerekirken başka kamu kurumlarına devredilen varlıkların neler olduğunu özetleye bilir misiniz'' sorusunu yanıtlayan Akyol Akay, şuanda bulundukları belediye binasının yanı sıra, il özel idaresine ait olan hava alanına yakın arazilerin ve rektörlüğünün kullandığı  Atatürk Kültür Merkezi binasının hazineye devr edildiğine ilişkin bilgi verdi.

"Kadınların emeği artık görülecek"

Raiser'in bölgede kadınların iş gücüne katılım oranını artırmaya yönelik yapılan çalışmalar hakkında ki sorusuna ise  Akyol Akay, '' Kadınlar için belediye bünyesinde  kadın politikaları daire başkanlığını kurduk.  Bu daire başkanlığın adı altında kadın ve aile , kadına yönelik şiddetle mücadele ve kadın ekonomisini güçlendirme gibi üç tane şube müdürlüğünü  de kurduk. Bunu kurmamızdaki amaç öncelikle kadının bilincini ve kadının öz güvenini açığa çıkarmak vardır. Bölgede kadınların bir emeği var ama bu görünmüyor. Buradaki temel sıkıntımızda budur. Baktığımızda kadınlar evde atölye şeklinde çalışmalar yürütüyor.  Halı dokuması,  konserve ve salça üretimi gibi birçok şey üretiyorlar ama bu ürettikleri erkekler  tarafından pazarlarda satılıyor. Kadın buradaki emeği haliyle de görünmüyor.    Kadınların bu emeğini açığa çıkarmak için çalışmalarımız olacaktır. Eğitim için de meslek edindirme kurslarımız olacak. Kadınların çalışmalarını yapabileceği ve üretebileceği  pazar alanları gibi bir mekan tasarlamayı planlıyoruz. Kadınlar burada hem kendi ürettiklerini yapabilecekler hem de satışını gerçekleştirebilecekleri bir mekan kurmayı düşünüyoruz'' şeklinde yanıt verdi.

Görüşme bölge ekonomisini kalkındırmaya ilişkin yapılan görüş alış verişinin ardından son buldu.

Güncelleme Tarihi: 13 Mart 2015, 12:59

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER