banner113

Dünya Anadil Günü'ne İlişkin Mardin'de Açıklama Yapıldı

TZP Kûrdî Mardin Meclisi, 21Şubat Dünya Anadil Günü'ne dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirdikleri yürüyüş ve basın açıklamasının ardından anadile ilişkin panel düzenledi.

Dünya Anadil Günü'ne İlişkin Mardin'de Açıklama Yapıldı

TZP Kûrdi Mardin Meclisi, 21 Şubat Dünya Anadil Günü'ne dikkat çekmek amacıyla Mardin Karayolu Parkı'na kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş öncesi aralarında DBP, HDP Mardin il ve ilçe örgütleri, Barış Anneleri meclisi, İHD Mardin Şubesi, KESK Mardin Şubeler platformu üyeleri, Artuklu Belediyesi Eş Başkanı Sevinç bozan ve çok sayıda kişinin bulunduğu kitle  KESK Mardin Şubeler Platformu önünde bir araya geldi.Kitle daha sonra "21'e Sibatê Roja Zimanê Zikmakîya Cîhanê Pîrozbe"  pankartı ve "Bê ziman jiyan nabe" sloganları eşliğinde Karayolu Parkı'na kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

Yürüyüşün ardında TZP Mardin Meclis yöneticilerinden Hüsnü Acay, Dünya Anadil güne dikkat çekerek tüm halkların anadili günün kutlu olması dileklerinde bulundu. Acay, sözlerinde Kürt diline yapılan baskılara da vurgu yaparak "İran, Suriye ve Türkiye gibi devletler hala Kürt diline yönelik yapmış oldukları inkar ve imha politikasını devam ettiriyorlar. Fakat Kürt mücadelesi olduğu sürece ve bu halk kendi diline sahip çıktığı sürece Kürt dili asla kaybolmayacaktır" dedi.

Acay'ın konuşmasının ardından kitle adına basın açıklamasını kürtçe olarak TZP Kûrdî Mardin Meclis yöneticilerinden Mahir Mikailoğlu yaptı. Mikailoğlu,Ana dil günü vesilesi ile çeşitli sözlerin söylendiğini ve açıklamaların yapıldığının altını çizerek artık sözde yapılan açıklamaların yetmediğini söyledi.   Kürt kurumlarının ana dil için artık başka yollar bulması gerektiğini ve bu yolları daha güçlü kılması gerektiğini ifade eden Mikail oğlu, "Artık anadil mücadelesinde açıklamalar değil pratikler lazımdır. Kürt halkının yılardır verdiği mücadele sayesinde Kürt halkı yeni bir konağa gelmiştir. Lazım olan bu ki Kürt halkı kendi mücadelesinin esaslarına ilişkin anadilini güçlendirmelidir. Bu anlamda Kürt kurumları ve yöneticileri bu yolda öncü olmalıdırlar. Ve Kürt diline yönelik yapılan saldırılara karşı gelmelidirler" dedi.Mikailoğlu, hükümetin Kürt halkına ait olan haklarının yavaş yavaş geri çektiğini ve bunu Kürt halkının artık gördüğünü belirterek Kürt halkının küçük haklarını da hükümetin zamana yayıp onları alacaklarını söyledi.  Devletin inkar ve imha politikasını hiçbir zaman tüketilmediğini ve bunun devam ettirildiğini kaydeden Mikailoğlu, "Yaşam ancak kişinin kültürü , dili ve sanatı ile olur.Eğer bizler kendi dilimize sahip çıkmaz isek gün gün geç kalacağız. Bunun içinde bizler artık kendi anadilimizi her yerde yaşatalım ve konuşalım" şeklinde konuştu.

Yapılan açıklamanın ardından kitle daha sonra KESK Mardin Şubeler Platformu'na yürüyüş halinde geri dönerek Şube toplantı salonunda Moderatör Tehsin Beravî ve Yazar Deham Ebdulfettah ile İrfan Amidi tarafından ana dile ilişkin düzenlenen panele katıldı.

Güncelleme Tarihi: 21 Şubat 2015, 19:26

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER