DİKA’dan Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirlere Cazibe Merkezleri Programı Bilgilendirmesi

Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) tarafından Mardin - Şırnak Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası üyelerine Cazibe Merkezleri Programı hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

DİKA’dan Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirlere Cazibe Merkezleri Programı Bilgilendirmesi

Hükümetin özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerini kalkındırmak amacıyla hazırladığı Cazibe Merkezleri Programı konusunda ilgili tüm kesimlerin bilgilendirilmesi için DİKA çeşitli yerlerde bilgilendirme toplantıları yapmaktadır. Bu toplantıların sonuncusu Mardin - Şırnak Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası üyelerine yönelik olarak Mardin’de DİKA Ana Hizmet Binasında gerçekleştirildi.

Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ’ın ev sahipliğinde yapılan toplantıya Mardin - Şırnak Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı M. Nurullah Budak’ın yanı sıra yönetim kurulu üyeleri ve Odaya üye serbest muhasebeci ve mali müşavirler katıldı.

Genel Sekreter Yılmaz Altındağ yaptığı açılış konuşmasında Cazibe Merkezleri Programı ile Bölge’nin kalkınmasına bugüne kadar eşi benzeri görülmemiş önemli bir destek sağlanacağını söyledi. Cazibe Merkezleri Programının 63 milyar dolarlık yatırımla 20 ülkenin bütçesinden fazla olduğunu vurgulayan Genel Sekreter "Geçmiş dönemlerdeki hükümetlerin açıkladığı teşvik programlarını incelediğimizde bu gerçekten yüzyılın projesi. Bölgemizi bir cazibe merkezi haline getirip, yatırımcılara inanılmaz imkânlar sağlayarak onları buraya çeken büyük bir teşviktir" ifadesini kullandı. Hükümetin bu yönde çok önemli çalışmalarının olduğunu belirten Genel Sekreter programın özelde istihdam ve üretimi ön gördüğünü aktardı. Burada özellikle cazibe merkezinin ortasında bulunan Bölgemizdeki yatırımcılara inanılmaz imkânlar sağlandığını belirtti. Altındağ, “Devletimizin bu bölgeye pozitif ayrımcılık yaptığını görüyoruz. Bir bölge insanı olarak bunu çok önemsiyoruz. Ajans tarafından buradaki yatırımcılara teknik destek vereceğiz” diyerek fikri ve projesi olan herkesin ayağına gideceklerini sözlerine ekledi.

Mardin Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Mehmet Emin Paça tarafından katılımcılara geniş kapsamlı bir sunum gerçekleştirildi. Sunumda ülkemizdeki bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla gerçekleştirilecek olan özel sektör yatırımlarına yönelik “Cazibe Merkezleri Programı” kapsamında verilecek olan destekler anlatıldı. Buna göre; yeni yatırım projeleri ile yarım kalmış ya da yatırımı tamamlanarak işletme sermayesi yetersizliği nedeniyle işletmeye geçememiş veya başka sebeplerle faaliyet göstermeyen tesislerin yeniden ekonomiye kazandırılması için çeşitli destekler verilecektir. Bu destekler danışmanlık hizmeti, bedelsiz yatırım yeri tahsisi, anahtar teslim fabrika binası yapımı, faizsiz yatırım kredisi, faiz indirimli işletme kredisi, üretim tesislerini taşıma desteği şeklinde olacaktır.

Yatırım teşvikleri açısından altıncı bölgede yer alan TRC3 Bölgesi (Mardin, Batman, Siirt, Şırnak) Cazibe Merkezleri Programı ile özellikle imalat sanayi açısından tüm dünyada en cazip olanakların sunulduğu yatırım ortamı koşullarına sahip hale geldi. Yatırım sürecinde fizibilitesinden, arazi teminine, bina inşaatından, makine ekipman alımına ve işletme kredisine kadar bütün aşamalarda teknik ve mali imkanların en üst düzeyde sunulacağı, hatta belli yatırım kalemlerinde kamu alım garantisinin sağlanmasıyla pazar koşullarının da önemli ölçüde iyileştirildiği bir program hayata geçirilecektir. Böylece beş ana sorun olarak belirlenen işsizlik, az gelişmişlik, düşük ihracat, yüksek göç oranı ve mülteci sorunlarının çözülmesi hedeflenmektedir.

Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerinin dâhil olduğu 23 ilde özel sektöre yönelik olarak geliştirilen “Cazibe Merkezleri Programı” kapsamında başvuru süreci başlamış olup DİKA başvuru süreçlerinin yürütülmesinde ve yatırımların izlenmesinde Kalkınma Bankası üzerinden yatırımcılara teknik destek vermektedir.

Gerçekleştirilen bilgilendirmenin ardından   “Cazibe Merkezleri Programı” ile ilgili katılımcıların merak ettikleri sorular cevaplandırıldıktan sonra toplantı sona erdi.

Güncelleme Tarihi: 17 Şubat 2017, 01:03

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER