banner113

DİKA’dan Bölgeye İlk Defa IPA II Eğitimleri

Dicle Kalkınma Ajansı tarafından, Avrupa Birliği projelerine yönelik olarak IPA II kapsamında ilk defa TRC3 Bölgesi’nde eğitim verildi.

DİKA’dan Bölgeye İlk Defa IPA II Eğitimleri

Bu eğitimler Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı olan IPA II dönemindeki Rekabetçilik ve Yenilikçilik (RYSOP) ile Eğitim, İstihdam ve Sosyal Politika (IKGSOP) alanlarında hazırlanan programlar çerçevesinde yapıldı.

TRC3 Bölgesi’ni (Mardin, Batman, Siirt, Şırnak) ekonomik açıdan risklerden korumak ve fırsatlardan yararlandırmak için düzenlenen faaliyetlere yenilerini eklemek adına harekete geçen Dicle Kalkınma Ajansı, çeşitli etkinliklerle stratejisini uygulamaya devam ediyor. Bu bağlamda dış fonlara yönelik Bölge’deki girişimlerin artırılması ve özellikle Bölgenin Avrupa Birliği fonlarından yararlandırılması için kamu kurum ve kuruluşlarına, özel sektöre ve sivil toplum kuruluşlarına yönelik teknik destek verilmesi ana gündem konusu olarak eğitimlerin içeriğini oluşturmaktadır.

Bölge’yi kalkındırmada öncü rol izleyen DİKA IPA II fonlarına verdiği önem sonucunda çalışmalarına başlayıp Bölge’de ilk defa IPA eğitimleri verilmesini sağlamış, Mardin ve Batman illerinde geniş yankı bulan eğitimler düzenlemiştir. IPA fonları kapsamında Bölge’ye % 15 bütçe tahsisatı, ilave puan ve eş finansman gibi avantajların Bölge’de öne çıkan kurumlar tarafından bilinmesi gerektiği fikrinden hareketle 13 - 16 Aralık 2016 tarihleri arasında Mardin’de ve 20 - 23 Aralık 2016 tarihlerinde de Batman’da eğitimler gerçekleştirilmiştir. Proje hazırlama ve yazma eğitimleri AB Proje Uzmanı Jale Velibeyoğlu tarafından verilmiştir.

Eğitimlerin Mardin bölümüne katılan Ajans Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ yaptığı açıklamada Eğitimlerin ve IPA II Döneminde Bölge’ye tanınan pozitif ayrımcılığın önemini vurgulamıştır. “Eğitimlerin amacı, IPA II (2014-2020) Programları, Rekabetçilik ve Yenilik Sektörel Operasyonel Programı (RYSOP) ile İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Sektörel Operasyonel Programı (IKGSOP) fonlarından Bölgemizi azami düzeyde yaralandırmaktır. Hedefimiz TRC3 Bölgesi illerinin kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının maksimum düzeyde yararlanabilmesi için bilgilendirilmesi, fonlara yönelik başvuru yapabilmelerine yönelik işbirlikleri oluşturulmasına altyapı hazırlanmasıdır” şeklinde konuştu.

Mardin ve Batman’da tamamlanan eğitimlerden sonra Siirt İlinde de yapılması planlanan bu eğitimler Bölge’nin dış fonlardan da yararlandırılabilmesi adına büyük önem arz etmektedir. Bu çerçevede Valilikler, Üniversiteler ve Belediyeler başta olmak üzere birçok kurum ve kuruluştan çok sayıda katılım gösterilmiş olup Bölge’de ilk defa bir dış kaynaklı fon için geniş çapta hazırlıklar yapılmış ve hayata geçirilmiştir.

DİKA, Bölge için üst düzey fayda getirisi olduğu fikriyle dış kaynaklı fonlara dair stratejisini geliştirmeye devam etmektedir. Böylece başta Ajans olmak üzere üniversite ve belediyeler gibi önemli kuruluşlarla birlikte proje üretme ve proje ortağı olabilmek önemlidir. Ajans, etkinliklerle Bölge’yi güncel tutarak ekonomik açıdan Bölge’ye yararlı bulduğu faaliyetleri gerçekleştirmeye devam ederek bağlı bulunduğu TRC3 Bölgesi’ni 2023 hedeflerine uyumlu şekilde kalkındırmayı hedeflemektedir.

Güncelleme Tarihi: 03 Ocak 2017, 22:35

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER