banner113

Dicle Bölgesi’nde Soyut Kültürel Mirasın Korunması Projesi Hayata Geçiriliyor

Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) tarafından hazırlanmış olan, “Yukarı Dicle Vadisinde Soyut Kültürel Mirasın Korunması ve Farkındalığın Arttırılması Projesi” hayata geçiriliyor.

Dicle Bölgesi’nde Soyut Kültürel Mirasın Korunması Projesi Hayata Geçiriliyor

British Council, Birleşik Krallık'ın uluslararası eğitim ve kültürel fırsatlardan sorumlu en büyük organizasyonu olup İngiltere, Galler ve İskoçya'da kayıtlı bir hayır kurumudur. Bu proje British Council Kültürel Koruma Fonu’na sunularak başarılı bulunan ve destek almaya hak kazanan 5 projeden biri oldu. Tarih Vakfı’nın başvuru sahibi, Dicle Kalkınma Ajansı ve Mardin Müzesinin proje ortağı olduğu projenin yürütülmesinde yerel paydaşlar olarak Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak İl Kültür Turizm Müdürlükleri ile Mardin ve Batman Müzeleri yer alacaktır.

DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ konuyla ilgili yaptığı açıklamada TRC3 Bölgesi’nde (Mardin, Batman, Siirt, Şırnak) soyut kültürel mirasın çok zengin olduğunu kültürel değerlerin bu bölge için bir hazine oluşturduğunu belirtti. Kadim bir geçmişe sahip olan Mezopotamya’da yaşayan farklı milletlerin gelenek, görenek, anane ve adetlerinin çeşitliliği dünya tarihinin en eski topraklarında büyük bir birikim meydana getirdiğini belirtti. Genel Sekreter Altındağ “Bizlerde bu mirasın varisleri olarak, ecdadımıza layık olabilmek adına, soyut kültürel mirasın korunması için bu projeyi hazırlamayı kendimize bir görev bildik” dedi.

Proje kapsamında bölgenin tarihi ve kültürel zenginlikleri arasında olan Mardin, Batman, Siirt, Şırnak illeri ile kırsal alanlarda somut olmayan kültürel mirasın tespit edilmesi, kayıt altına alınması amacıyla çeşitli çalıştaylar ve saha ziyaretleri yer almaktadır. Proje süresince tespit edilecek olan öğeleri içeren bir havuzun oluşturulması ve bunlar hakkında kısa filmlerin hazırlanarak sergi düzenlenmesi hedeflenmektedir. Projenin resmi açılış toplantısı 21 Şubat 2018 tarihinde gerçekleştirilecektir.

Güncelleme Tarihi: 01 Ocak 2018, 17:46

Furkan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER