Büyükşehir,Trafik Sorununu Çözmek İçin Düğmeye Bastı

Büyükşehir 1'inci caddenin trafik sorununa son vermeye kararlı

Büyükşehir,Trafik Sorununu Çözmek İçin Düğmeye Bastı

Mardin Büyükşehir Belediyesi,  1. Cadde Yayalaştırma, Toplu Taşıma İyileştirme ve Kentsel Tasarım Projesi için  bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Mardin Büyükşehir Belediyesi, DİKA ile ortaklaşa Mardin 1'inci caddenin trafik sorununu çözmek için hazırladıkları proje hakkında yapılacak olan düzenlemelere ilişkin Mardin'de bulunan resmi kurum ve kuruluşlarla, Valilik, ilgili STK'lar ve esnaflarla Mardin Büyük Otel'de bir araya gelerek bilgilendirme toplantısı yaptı.  Toplantıya, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Ahmet Zirek, Genel Sekreter Yardımcıları, Büyükşehir Daire Başkanları,Büyükşehir Özel Kalem Müdürü, Büyükşehir Eş Başkan Danışmanı, Artuklu Belediyesi Eş Başkanı Emin Irmak, Mardin Emniyeti Trafik Şube Müdürlüğü, Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Temsilcileri, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, Kuyumcular Derneği Başkanı, Şehir içi minibüs kooperatif yöneticileri, Turizm ve Otelciler Derneği Başkanının yanı sıra kentin esnaf temsilcileri katıldı, Toplantının açılış konuşmasını yapan Genel Sekreter Zirek,  Mardin'in büyükşehir statüsüne kavuşması ve yönetime gelmeleri ile kentteki sorunlara çözüm bulmak için arayışa girdiklerini söyledi. Zirek, kentte imar, altyapı, çarpık kentleşmenin yanı sıra kentte en önemli sorunlardan bir tanesinin de trafik sorunu olduğunu belirterek " Mardin'in tarihi yapısının bulunduğu yukarı Mardin dediğimiz bölgede bulunan tek bir cadde ve bu caddede ki trafik akışı adeta dünyanın hiçbir yerinde karşılaşamayacağımız bir manzarayı bize gösteriyor. Kaldırımlar insanların yürümesi için yapılırken ne yazık ki burada araçların park yeri haline gelmişti. Bu tablo da bizi daha hızlı bir şekilde kentin trafik sorununu çözmeye yöneltti. DİKA'nın katkılarıyla hazırlanan proje 1'inci caddenin yayalaştırılması yada trafikten kısmen de olsa  arındırılarak daha çok tarihi yapıların, mekanların iş yerlerinin alanlarını açmaktı. Bu nedenle birkaç ön çalışma yaptık. Tabi ki trafik sorunu Mardin'de sadece 1'inci cadde ile sınırlı değil bugün Mardin'in bu çarpık kentleşmesi aşağı Mardin dediğimiz Yenişehir'de daha çok görülmektedir. Ama bizler tarihi alana daha çok önem verdiğimiz için öncelikle 1'inci caddenin çalışmasını esas aldık" dedi. Bu proje dışında başka çalışmalarının da olduğunu ifade eden Zirek, Diyarbakır Kapı Eski sanayi bölgesindeki yerin kamulaştırılarak otoparka dönüştürülmesi ile 1'inci caddedeki trafiğin rahatlanacağını kaydetti.

Konuşmaların ardından  hazırlanan proje hakkında katılımcılara sunum yapılarak bilgi verildi.

Sunumun ardından katılımcılarla projeye ilişkin görüş alış verişi yapıldı. Toplantının sonunda da Büyükşehir Genel Sekreteri Ahmet Zirek, "Her bir arkadaşın düşüncesi, eleştirisi bizim için önemlidir. Notlarımız aldık. Projeye gelen öneri ve eleştiriler doğrultusun yeniden gözden geçirilerek gerekli ekleme ve çıkarmalarla çalışmayı yapacağız. Biz kararımızı verdik. Bu kararı bizler aslında birkaç ay önceden vermişiz. Eğer bizler kararımızı vermemiş olsaydık 9.6 dönümlük alanı kamulaştırmazdık. Bu konuda büyükşehir olarak kararlıyız. Bu kentin trafik sorununu çözmeye kararlıyız. Ama maalesef ülkemizdeki bürokrasi sorunlarını hepimiz yaşıyoruz. Bu sıkıntılar olmasaydı hedefimiz 1 Nisan'da çok katlı otopark temelini atmaktı. Ama kamulaştırma, ihale gibi prosedürler yüzünden geciktik. Bu yüzden Haziran'a sarkabilir. Bizler sizin görüş ve öneriniz doğrultusunda çalışmak istedik. Mardin tarihi bir kenttir. Biz sadece bir otopark yapmıyoruz. Bizler yapacaklarımızla burayı bir çekim merkezi yapacağız. Turizmin bir daha buraya çekilmesini sağlayacağız. Bu proje ile bin yıllardır burada yaşayan kültürlerin ortaya çıkmasını sağlayacağız " şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 03 Mayıs 2015, 19:59

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER