banner113

Büyükşehir Belediyesi Mardin Kalesi İçin İmza Kampanyası Başlattı

Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, Mardin Kalesinin Turizme açılması ve Mardin Hava Limanının Uluslararası ulaşıma açılması için imza kampanyası başlattıklarını, düzenledikleri basın toplantısıyla açıkladı.

Büyükşehir Belediyesi Mardin Kalesi İçin İmza Kampanyası Başlattı

Toplantıda konuşan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Türk, Çağdaştan, Medeniyetten, Kültürden ve Sanattan söz edenlerin artık bu durumu görmeleri gerektiğini söyledi.

Mardin Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantı salonunda düzenlenen basın toplantısına Artuklu Belediye Eş Başkanı Sevinç Bozan, Sendika ve Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Türk, konuşmasına DAİŞ çetelerince Kobanê’de sivil halka yönelik yapılan saldırıyı kınayarak başladı. Konuşmasında çetelerin arkasında duran güçlerin tarih ve insanlık önünde bir gün hesap vereceğini ifade eden Türk, tüm dünyanın yapılan saldırıya sessiz kalmasının da insanlığa vurulmuş bir darbe olarak gördüklerini ifade etti.

Türk, ardından Mardin Kalesinin Turizme açılması ve Mardin Hava Limanının Uluslararası ulaşıma açılması için bir araya geldiklerini belirtti. Mardin’in kadim ve birçok inancın özgürce yaşandığı bir kent olduğunu dile getiren Türk, Ortadoğu’nun stratejik ve aynı zaman da kültür, turizm şehri olan bir merkezin kalesinin 1980’lerden beri sivillere kapatılmasına vurgu yaptı.Türk, Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir durumun söz konusu olmadığını ifade ederek  “Tarihi bir kentin kalesi askerler tarafında işgal edilmesi halka kapatılması dünyada örneği olmayan bir durumdur. Biz bu nedenle yılda 1 milyon üzerinde turistin gelip ziyaret ettiği Mardin’de Kalenin halka, turistlere ve konuklarımıza açılması konusunda, bugün Mardin halkı,  sivil toplum örgütleri, kent konseyi, Mardin Büyükşehir Belediyesi ve Artuklu Belediyesi olarak, burada bir duyarlılık oluşması için bir çağrı yapıyoruz ve imza kampanyası başlatıyoruz.Bugün dünyada insanların, halkların tarihi kültürel miraslarına ve turizme sahip çıktığı bir dönemde yaşıyoruz. Ancak bu mirasların halkımızdan ve insanlarımızdan saklanması büyük bir kayıptır ve suçtur. Mardin gibi önemli bir turizm kentinde Kalenin bir askeri radar üstü olarak kullanılmasını,  Mardin halkı olarak kabullenemeyiz. Bu konuda her türlü girişimde bulunacağız. Ama çağdışı kalmış bir sistemi burada tutmak aslında halkın buradaki değerlerine saygısızlık olarak görüyoruz” dedi.

“Çağdaştan, Medeniyetten, Kültürden, Sanattan söz edenler bu durumu artık görmeli”

Toplantının devamında Mardin Kalesi’nin turizme açılması konusunda 70’ten fazla STK’nın, Kent Konseyi ve bütün halkın destek verdiğine dikkat çeken Türk, bu konuda imza kampanyası başlattıklarını söyledi. Türk, UNESCO mirası olan bir kentin kalesinin işgal edilmesinin kabullenilir bir durum olmadığını sözlerine ekleyerek bu konuda gerekli tüm yerlere başvuracaklarını söyledi. “Çağdaştan, Medeniyetten, Kültürden Sanattan söz edenler bu durumu artık görmeli ve bunun bir utanç olduğunun farkına varmalıdırlar. Bu siyaseti, sistemi ve bu yaklaşımın mahkûm edilmesi konusunda Mardin halkına turizme destek vermesi gerekenler bu ayıbı görmeli ve bu ayıbı ortadan kaldıracak yaklaşımlar ortaya koymalıdırlar.  Biz halkın sesi, sivil toplum örgütleri olarak, aslında bu durumu bir daha gündeme getirerek bu duyarlılığın oluşması konusunda taleplerimizi ve isteklerimizi gündeme getiriyoruz” diyen Türk, bu konuda da halkın duyarlılığı ile temel talebin yerine getirilmesi konusunda önemli bir mesafe kat edeceklerini aktardı.

“İkinci bir imza da Mardin Havaalanı için olacak”

Bunun yanı sıra Mardin Havaalanın uluslararası havaalanına dönüştürülmesi ve gümrüklerin oluşturulması içinde ikinci bir imza kampanyası başlattıklarını belirten Türk, “Mardin Ortadoğu ve Anadolu arasında bir köprü görevi gören stratejik bir kenttir. Bugün aslında Uluslararası uçuşlara izin verildiği takdirde Mardin hem ekonomik hem de turizm açısından, önemli bir kaynağa, güce ve cazip bir merkeze dönüşecektir. Bu konudaki çalışmalarımızı da sürdürüyoruz. İmza kampanyalarımızı da başlatıyoruz. Bu konudaki duyarlılığımızı hem Türkiye Kamuoyuna hem ilgili yerlere hem de dünyanın gündemine sokmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” şeklinde konuştu. Türk, bu çalışmanın sadece imza kampanyası ile bitmeyeceğini de ifade ederek bunları gerçekleştirmeye yönelik birlik ve çabalarını güçlü hale getireceklerini söyledi.

Türk’ün teşekkür konuşmasının ardından basın toplantısı,  salondakilerin imza kampanyasının destek formunu imzalamalarıyla son buldu. 

Güncelleme Tarihi: 29 Haziran 2015, 00:57

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER