banner113

‘74 Çiyayê Bê Av Şengal’ Belgeselinin Galası Yapıldı

Mardin Büyükşehir ve Artuklu belediyelerinin destek verdiği Êzîdîlerin 74. katliamını trajik hikayelerle konu alan “74 Çiyayê bê av Şengal” belgeselinin galası katliamın birinci yıldönümünde yapıldı.

‘74 Çiyayê Bê Av Şengal’ Belgeselinin Galası Yapıldı

DAİŞ’in 3 Ağustos 2014 tarihinde Şengal’de yaptığı katliamın yıldönümünde, Êzîdîlerin 74’üncü katliamı olarak tarihe geçen fermanı konu alan “74 Çiyayê bê av Şengal” belgeselinin galası yapıldı. Mardin Büyükşehir ve Artuklu belediyelerinin destek verdiği ve Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) AKM salonunda yapılan galaya, Yönetmen Selamo, Mardin Barış Anneleri, Avrupa Êzîdîler Federasyonu Eş Başkanı Leyla Ferman, HDP ve DBP’li yöneticiler, Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Februniye Akyol Akay, Artuklu Belediyesi Eş Başkanı Emin Irmak, Mardin Büyükşehir Belediyesi Kültür Turizm ve Sosyal İşler Daire Başkanı Seyfettin Yavuz’un yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Katliamın yıldönümünde gösterimi yapılan belgesel sırasında, katliamdan sağ kurtulan tanıkların yaşadıkları dramı izleyen yurttaşlar, göz yaşlarına hakim olamadı. Belgeselden etkilenen izleyiciler, belgeselin sonuna kadar duygulu anlar yaşadı.

 

Gösterimden sonra kısa bir konuşma yapan Avrupa Êzîdîler Federasyonu Eş Başkanı Leyla Ferman, belgeselden çok etkilendiğini ve yaşan trajediye tekrar döndüklerini ifade ederek, Şengal’in önemine vurgu yaptı. Ferman, katliamın boyutuna da dikkat çekerek, “Bugüne kadar 400 bini aşkın Êzîdî göç etti. 10 binlerce Êzîdî Şengal Dağı’nda sıkışmış durumda. 5 bine yakın kadınlarımız ise çetelerin elinde tutuluyor. Ve bunlar pazarlarda satılıyor. Derin bir yaradır bu. 74’üncü fermandan sonra ilk kez Şengal Dağlarında Êzîdîlerin Meclisi kuruldu. Şengal’i yeniden kurmamız gerekiyor” dedi.

 

Daha sonra konuşan Artuklu Belediye Eş Başkanı Emin Irmak ise, Kürdistan ve Ortadoğu halklarının zaman zaman bu tür katliamlarla yüz yüze kaldıklarını ifade etti. Irmak, Şengal’de Êzîdîlerin ihanete uğradığına da dikkat çekerek, belgeselin kendisini derinden etkilediğini söyledi.

 

‘Şengal’de yeni bir yaşam inşa edilebilir’

 

Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Februniye Akyol Akay da, Êzîdî soykırımının bir yılı geride bıraktığını ve soykırımın hala devam ettiğine işaret ederek, “Geçen sene bugün gibi soykırımdan geçirilen, katliama uğrayan Êzîdîleri burada karşıladık. Birbirini anlayan iki halk derseniz Süryaniler ve Êzîdîler diyebilirim. Êzîdîlerin bugün yaşadıkları soykırımı,100 yıl önce bunu görebiliyoruz. Bu şehir Süryani, Êzîdî şehriydi. Şu an bakıyoruz birkaç hane kalmışlar. Bu mudur?” dedi. Akyol Akay, Şengal’de yeni bir yaşamın inşa edilebileceğini ve bunun imkanlarının da olduğunu söyledi.

 

Yönetmen Selamo ise, sadece azıcık da olsa Êzîdîlerin yaşadıkları acı ve duygularını göstermeye çalıştıklarını söyleyerek, “Biz onların yanında oturduk, onlar konuştu, bizlerde kayıt altına aldık. Bir belge gibi, bir arşiv gibi elimizde olması için. Çünkü bizler bu tür günleri unutuyoruz” dedi. Yapılan konuşmaların ardından “74 Çiyayê bê av Şengal” belgeselinin galası sona erdi. 

 

Yönetmenliğini Selamo’nun yaptığı “74 Çiyayê bê av Şengal (74 susuz dağ Şengal)” belgeselin çekimleri DAİŞ’in katliamından kurtulmak için Mardin’e gelen Êzîdîleri anlatıyor. 74’nücü Êzîdî soykırımını anlatan belgeselde, göç yolculuğu, Şengal Dağı’nda günlerce susuzluktan bitkin düşen Êzîdîlerin dramları ve ailelerini kaybeden Êzîdîlerin trajedilerine yer veriliyor.

Güncelleme Tarihi: 08 Ağustos 2015, 20:19

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER