banner113

“Yürüyen adam“ Mardin'de

Felsefe öğretmeni Metin Bayrak, doğa ve insan katliamlarına dikkat çekmek amacıyla 2 Temmuz tarihinde başlattığı, "Ortak hafıza yürüyüşü" çerçevesinde Mardin'e geldi.

“Yürüyen adam“ Mardin'de


Doğa ve insan katliamlarına dikkat çekmek amacıyla 2 Temmuz’da Sivas Madımak’ta başlattığı “Ortak Hafıza” yürüyüşünün 2’nci etabını Mardin'de tamamladı.

“Her yıl dört Soma yaşanıyor”

Mardin'de Bilge köyünün ziyaretinin ardından Mardin Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti’nde basın toplantısı düzenleyen Bayrak, “Şiddetin bu denli yaygın olması, hepimizin bu dili bilmesidir. Nasıl iletişim kuracağız? Derdimizi nasıl ifade edeceğiz? Kamuoyu ne zaman bir olaya ilgi gösterir? Sıklıkla bir yerde şiddet varsa, gözler oraya çevrilir. Şiddetin politik halidir bir bakıma katliamlar. Her katliam, gasp edilmiş yaşamlardır. Bir ayrık otu için de bir kelebek için de bir insan için de geçerlidir. ‘Bir insanın ölmesi trajedi, bir milyon insanın ölmesi istatistiktir.’ denilir. Her gün dört işçi iş kazalarında ölürken Soma gündeme oturdu, hoş, şimdi unutuldu. Oysa her yıl neredeyse dört Soma oluyor.” dedi.

“Katliamlara karşı vicdani ret çağrısı”

Katliamlara karşı başlattığım Ortak Hafıza yürüyüşünün ikinci etabını dün Bilge Köyü'nde tamamladığını belirten Bayrak, “Mezarlığa girince bedenimdeki değişimleri, yürüyüşün ikinci etabının bu son noktasında bana eşlik eden dostlara ‘kanım dondu’ deyimi ile anlatabildim. Şiddet, bir iletişim biçimi olarak tarihsel süreçte hep kullanılagelmiş, Gelenekte yeri olan kültürel bir değerdir. Hayatın ürettiği sorunları çözmek için isteyen insan, geleneğine bakar. Öyle bir çözüm üretmelidir ki toplumsal anlamda onaylansın. Feodalizmle harmanlanmış iktidar, kendini beden üzerinde yeniden üretir. Herhangi bir sorunla karşılaşan kişi, karşılaştığı sorunu, mülkiyet alanına yapılmış bir saldırı olarak değerlendirir. Bu dili kullanmayı vicdanen reddetmeye, şiddete, katliamlara karşı vicdani ret çağrısı yapıyorum.” diye konuştu.

Mardin'den Roboski'ye yürüyecek

İlk etapta 210 bin, ikincisinde 260 bin adım attığı yürüyüşünün üçüncü etabında Mardin'den Roboski'ye yürüyeceğini belirten Bayrak,  “Katliamlara, şiddet kültürüne karsı mücadele edenleri, destek vermek isteyenleri yürüyüşe katılmaya davet ediyorum."  dedi.

Bayrak, konuşmasının ardından yürüyerek Şırnak'ın Uludere ilçesine gideceğini söyledi.

“Umarım bu sese ses verenler çok olur”

Ortadoğu Haklarının Birliğini Koruma Kalkındırma ve Strateji Araştırmalar Derneği Başkanı Burhan Hedbi ise, "Bu projeye ne için destek verdiğimizi söylemem gerekirse, ortak hafıza yürüyüşünü desteklememizin ve önemsediğimizin sebebi günümüzde ötekinin, öteki addettiğimizin acısını paylaşmak. Bizden olmayan bir topluluğun acısını paylaşa bilme erdemini gördüğümüz için destek verdik. Şu an gündemde olan Rojova ve Şengal’de çocuklar susuzluktan tabiri caizse 21. yüzyılın Kerbela’sını yaşarken böyle bir sese destek vermemek kendi ilkelerimizle bağdaşmadığı için Bilge köyünde olan etabına destek verdik. İnşallah bundan sonra Roboski’ye uğurlayacağız. Topluma bu sesi verdiği için kendisine teşekkür ediyorum. Umarım bu sese ses verenler çok olur ve öteki addetiklerimizin asında öteki olmadığını algılarız" dedi.

Güncelleme Tarihi: 16 Ağustos 2014, 09:10

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER