banner113

Türk: Sadece İnsani Yardım Yapmak Yeterli Değildir

Alman Yeşiller Partisi Milletvekilli ve Parlamento Başkan Yardımcısı Claudia Roth ve Alman milletvekillerinin bulunduğu bir heyet Mardin'e gelerek Mardin otogarında bulunan Êzîdîleri ziyaret etti.

Türk: Sadece İnsani Yardım Yapmak Yeterli Değildir

Yapılan ziyaretin ardında kısa bir konuşma yapan Roth, uluslar arası tüm kuruluşların savaştan kaçarak buralara yerleşen kişilere yardım etmeleri gerektiğini söyledi.

Alman Yeşiller Partisi Milletvekilli ve Parlamento Başkan Yardımcısı Claudia Roth ve Alman milletvekillerinin bulunduğu bir heyet Mardin'e gelerek Mardin otogarında bulunan Êzîdîleri ziyaret etti. Ziyaret sırasında Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, Artuklu Belediyesi Eş Başkanı Emin Irmak, Ağrı Belediyesi Eş Başkanı Sırrı Sakık ve Büyükşehir Belediyesi daire başkanları hazır bulundu.

Otogar içinde bulunan Êzîdîleri dolaşan heyet çocuklar, kadınlar ve erkeklerle sohbet etti. Yaşadıkları acılara ilişkin bilgi alan heyet ile Êzîdîler arasında duygulu anlar yaşandı.

Ziyaretin ardında gazetecilere açıklamada bulunan Alman Yeşiller Partisi Milletvekilli ve Parlamento Başkan Yardımcısı Claudia Roth, Kürtlerin çok büyük acı çektiklerini,Sincar Dağlarından kaçarak buralara geldiklerini belertti. Burada huzurlu bir ortam bulduklarını sözlerine ekleyen Roth "Bu çerçevede bu gibi insanların yardım edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Önemli yardımların yapılması gerektiğini düşünüyorum. Sadece bu bölgede değil Kobani de olmak üzerede orada ki insanlara da destek olunması gerektiğini düşünüyorum.Çok önemli dramatik olayların olduğunu, trajedik olayların gerçekleştiğini ve bu insanların gerçekten büyük bir zulümden kaçarak buralara geldiklerini görüyoruz. Yerleştikleri yerde Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'ün büyük katkıları ve desteği ile bu insanların huzur bulduğunu görebiliyoruz. Biz kendilerine teşekkür ediyoruz. ama tabi ki de bu da yeterli değil. burada bu insanlara yardımların yapılmasında Türkiye devletinin de desteği olması gerekiyor. uluslara arası kuruluşların desteği gerekiyor. Bütün bu kuruluşlar ile birlikte sadece buradaki insanlara değil savaştan kaçarak buraya gelen, acıyı yaşayan inanlara estek olunması gerektiğini düşünüyorum" şeklinde konuştu. Sözlerinin sonunda Roth, burada bulunan çocukların geleceğinin elinden alınmasının kimsenin haddi olmadığına vurgu yaparak bu çocuklarında güzel bir geleceği hak ettiklerini söyledi.

 "Sadece insani yardım yapmak yeterli değildir"

Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk ise, buralara yerleşen Êzîdîleri olabildiğince rahatlatmaya çalıştıklarına vurgu yaparak sadece yapılan insani yardımlarla bunun mümkün olmadığını söyledi.Dün Şengal'de bugün Kobanê'de yardın başka yerde Kürtlere baskı ve zulüm yapılacağını belirten Türk, "Burada Kürtlerin kendini savunabileceği imkanların yaratılmadığı sürece bu insani yardımların Kürtleri rahatlatmayacağını çok iyi biliyoruz. Bugün Kürtler vahşi bir çetenin hedefi haline gelmiş. Kendilerini savunabilecek silahların sağlanması lazım. Koalisyon gücü, Avrupa savunabilecek silahlar noktasında Kürtlere ulaşması gerek. Bunun dışında yapılan yardımlar insanidir. Ama bu insani yardımlar Kürtleri bu zulüm ve baskıdan kurtaramaz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti de artık kararını verecek. Bin yıldan beri beraber yaşadığı Kürtlerimi yoksa onlarımı seçecek bunlara karar vermesi gerek. Bu önemli dönemde Türkiye Cumhuriyeti bin yıldan beri kardeş dediği Kürtleri kucaklayacak bir anlayışı ortaya koymazsa bu kardeşlik ortadan kalkacak ve artık böyle bir şey demeye de hakkı kalmayacaktır. Dediği zaman da Kürtler bunu öfkeyle karşılayacak. Hem katliamla karşı karşıya kalacak ondan sonra Kürtler kardeşimizdir diyecek. artık Kürtleri buna inandırmak mümkün değildir. Bu konuda gerçekten bir kırılma noktası yaşıyoruz. Ortak bir alanda ortak bir ülkede yaşıyorsak artık bu alanların kurulması için imkanların kurulması gerek" dedi.

Yapılan konuşmaların ardında Alman heyet Diyarbakır'da bulunan Êzîdîleri ziyaret etmek için otogardan ayrılarak yola çıktı.

Güncelleme Tarihi: 07 Ekim 2014, 00:47

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER