Türk: Beraber Yaşadığımız Kardeş Halklarımıza Güven Vermek Zorundayız

Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, Mardin'de Turizm ve Otel işletmecileri ile Ayvan Restaurant'ta bir araya gelerek toplantı düzenledi.

Türk: Beraber Yaşadığımız Kardeş Halklarımıza Güven Vermek Zorundayız

Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, Mardin'de Turizm ve Otel işletmecileri ile Ayvan Restaurant'ta bir araya gelerek toplantı düzenledi. Toplantıya Türk'ün yanı sıra Mardin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ahmet Zirek ve Özel Kalem Müdürü Mesut Amak katıldı. Toplantı öncesi Turizm ve Otel işletmecileri ile yapılan kahvaltının ardında konuşmalara geçildi. Açılış konuşmasını yapan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, Mardin'in Büyükşehir  olması ile birlikte yaşamış olduğu sorunlara dikkat çekti. Türk, belediyeyi almaları ile birlikte büyük problemlerle karşı karşıya kaldıklarına vurgu yaparak bunları da zaman zaman basına yansıttığını söyledi. Bu problemlerden bir tanesinin de Artuklu'nun yanı sıra diğer ilçelerde bulunan büyükşehire ait mal varlıklarının hazineye devredilmesi olduğunu kaydeden Türk, "Bize sadece bir tane arsa ayırdılar ama o da mezarlık çıktı. Yani adeta bizim başarısız olmamız konusunda bir karar alınmış. Ama şuna inanıyorum ki tüm bu sorunlara rağmen burada Mardinimize, bu kadim şehrimize hizmet anlayışı çerçevesinde bütün gücümüzle çaba içinde olduğumuzu belirtiriz. Aynı şekilde herkesi kucaklayacak bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Hepimizin gönlünde Mardin sevgisi var. Yine Mardin'in çok kültürlülüğe sahip olması bizim için bir kazançtır. Binlerce yıldır bu topraklarda sorunsuz beraber yaşamış olan halklar sorunsuz bir şekilde bin, iki bin yıl sonrada beraber yaşayacaklardır. Hatta daha doğru daha demokratik bir şekilde yaşayacaklardır" dedi.

"Beraber yaşadığımız kardeş halklarımıza güven vermezsek o zaman demokrasi mücadelemizin bir anlamı olmaz"

Türk, özellikle Mardin'de yaşayan Arap ve Süryani halkına yönelik pozitif bir ayrımcılık yürütülmesi gerektiğini ifade ederek onlara güven verilmesi konusunda kendilerini sorumlu olarak gördüklerini söyledi.  Sözlerinin devamında Türk, " Beraber yaşadığımız kardeş halklarımıza güven vermezsek o zaman demokrasi mücadelemizin bir anlamı olmaz. Bu bir eksiklik olur. Şuanda kimi yerde Arap- Kürt çelişkisi yaratılmak isteniyor. Ama bu hiçbir zaman öyle olmayacaktır" şeklinde konuştu.

"Tarih boyunca Ortadoğu kapısı olan Mardin, bunu yapmaya devam edecektir"

Mardin ekonomisi için gerekli çalışmaların yapıldığını sözlerine ekleyen Türk, özellikle on binlerce kişinin istihdamını sağlayacak olan tekstil için görüşmeler yaptıklarını söyledi. Türk, tarih boyunca Ortadoğu kapısı olarak kullanılan Mardin'in bunu yapmaya devam edeceğine vurgu yaparak "Mardin Anadolu ile Ortadoğu arasında önemli bir köprüdür. Aynı şekilde inanıyoruz ki yarın Suriye'de ki savaş bittiği zaman belki Mardin Suriye'nin inşası içinde rol alacaktır. Bu nedenle bizim bunları görerek ve düşünerek Mardin'in kalkınması ve kendini hazır yapması için çaba içinde olmalıyız. Mardin'in en büyük potansiyeli turizmdir. Eğer biz Mardin'i turizm konusunda doğru tanırsak inanın ki buradaki esnaf ve buradaki kardeşlerimiz en azından ayakta kalma imkanına sahip olacaktır" dedi.

"Ortadoğu da yaşanan savaşı görmek zorundayız"

Türk, çalışmaların yapıldığı sırada kendilerinin çeşitli güçlüklerle de karşılaştıklarını kaydederek 6-7 Ekim'de Kobanê'ye yönelik IŞİD çetelerince yapılan protesto eylemleri sonrasında yaşanan olaylara dikkat çekti. Protesto eylemlerinin sadece Mardin'e özgü bir eylem olmadığını sözlerine ekleyen Türk, "Evet yaşanan bu olaylarda sizler turizm konusunda çok ciddi sıkıntılara girdiniz. Çünkü bir yerde bir sıkıntı varsa bu hemen turizme yansıyor. Oraya gitmek isteyen kişiler hemen rezervasyonlarını iptal ediyor ve gelmek istemiyorlar. Bu hepimiz için üzüntü verici bir durumdur. Ama bizler bazı gerçekleri de görmek zorundayız. Ortadoğu da bir savaş var ve halklar gelecekleri için çok büyük bedeller veriyor. Bunu da görmek zorundayız. Burada yaşanan olaylar Mardin'e özgü olaylar değildi. Bunlar genelde yapılan olaylardı. İnsanlarımızın bu demokratik taleplerini göstermeleri de gayet doğrudur. Çünkü orda bir IŞİD çetesi var ve bütün Ortadoğu'yu ele geçirmeye çalışıyor. Ve sadece Kürtler değil, Araplar, Süryaniler, Türkler aynı acıyı çekiyor.  Çünkü bu IŞİD çetesi kendisine göre bir dünya oluşturmak istiyor. İşte burada demokratik tepkiyi ortaya koymak gerçekten doğaldır ve hepimizin bunu orya koyması gerekliydi. Ama tabiki bizi üzen olay tepkinin ölçüsüz bir şekilde topluma yansıtılmasıydı. Bizler daha öncede açıklama yapmıştık. Orada dükkanların talan edilmesi Kobanê direnişine aykırı bir tutumdur. Evet kulağımıza bir takın sözler geliyor. İşte bunlar geldi belediyeyi aldılar bakın ne oldu. Ama bu olayların yaşanmasında ne bizim nede belediyenin hiçbir  etkisi yoktur. Tabiki bunların bir daha yaşanmaması konusunda tartışıyoruz. Bizler şimdiye kadar esnafa kepenk kapatın demedik ve şimdi de demeyeceğiz. Ama eğer bizler  katliama sesiz kalsaydık bizlerde suçlu olurduk. Dinde de bu şekilde deniliyor" dedi.

"Bunu el birliği ile düzelteceğiz"

Türk, yaşanan protesto olaylarında kendilerinin en çok turizm konusunda zarar gördüklerini belirterek bu anlamda beraber çalışmak ve yeni fikirler almak için bir araya geldiklerini katılımcılara aktardı. Bu bağlamda turizm konusunda nelerin yapılabileceği, Mardin'in yeniden tanıtılması konusunda ortak bir çalışmayı esas aldıklarını ifade eden Türk, bu çalışmaları beraber yeniden yapacaklarını söyledi. Türk, belediyenin bu konuda ki çalışmalarına da dikkat çekerek "Bizler çalışmalarımıza hız verdik. Birimlerimiz kuruldukça çalışmalarımızda yapılmaktadır. Bizler yakında Mardin'den Kızıltepe'ye ve Mardin'den Kabala'ya kadar her yeri yeşillendirecek ve inanın buraya gelen kişi ne kadar güzel bir yere geldiğini görecektir. Aynı şekilde turizm için turizm zabıtası düşünmekte ve bu anlamda çalışmalar yapmaktayız. Yani buraya gelen turist tüm ihtişamı ile Mardin'in güzel bir yer olduğunu görecektir" dedi.

Mardin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ahmet Zirek ise, Mardin'e geldikleri gibi yaşanan eksikleri tamamlamak için tespitlerde bulunduklarını söyledi. Mardin'in en önemli ekonomisi olan turizm konusuna büyük önem erdiklerini kaydeden Zirek, "Bizler bu çalışma kapsamında ilk önce Mardin Artuklu üniversitesi ile turizm üzerine protokol imzaladık. Çünkü turizm sektöründe çalışan kişilerin buna bakış açısını değiştirmek ve turizm sektörünü geliştirmek için böyle bir çalışma yaptık" dedi.

Yapılan konuşmaların ardında toplantı basına kapalı olarak devam etti.

Güncelleme Tarihi: 25 Ekim 2014, 15:42

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER