banner113

MkMM Kasım Ayı Toplantısını Gerçekleştirdi.

Mardin Küçük Millet Meclisi (MkMM) Kasım ayı toplantısı Mardin Büyükşehir Belediyesi'nde gerçekleşti.

MkMM  Kasım Ayı Toplantısını Gerçekleştirdi.
6-7 Ekim Kobanê eylemleri ve olaylarının ardından hükümet tarafından yasallaştırılan "İç Güvenlik Paketi ve Yaşamımıza Getirebilecekleri, ile sigorta şirketlerinin bazı kalemlere getirdiği sınırlama'nın tartışıldığı toplantı yaklaşık üç saat sürdü.

Yeni İç Güvenlik Paketi’nin etkileriyle ilgili; Gazeteciler, sosyologlar ve halkın görüşlerini içeren sinevizyon gösterimiyle başlayan MkMM Toplantısı, M. Şerif Öter ile Bahar Yıldız'ın koordinatörlüğü ve Eğitimci Fatoş Aydın'ın moderatörlüğünde gerçekleşti.

Toplantının açılış konuşmasını, toplantıyı organize eden Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu Başkanı M. Şerif Öter yaptı.

Mardin Küçük Millet Meclisi'nin Kasım ayı toplantısını her kesinden temsilcilerin katılmasını sağlanması adına Mardin'de gerçekleştirildiğinin altını çizildi.

Duyurusu önceden yapılan toplantılara Başta siyasiler olmak üzere katılım sağlanamadığından yakınan Başkan Öter, "Halk olarak malesef yeteri kadar diyaloga açık olmadığımızı bir kere daha görmüş olduk. Aslında önceden bütün kesimlere katılım noktasında yaptığımız davetler oldu. Toplantımızda tartışmaya açılacak olan konuların başlıklarını da başta milletvekillerimiz olmak üzere; ilgili muhataplarımıza ilettik, ancak görüyoruz ki katılımımız yine sınırlı kaldı. Kızıltepe'de düzenlemiş olduğumuz toplantılara Mardin'den yeteri kadar katılımcı olmuyor idi. Misafirlerimizi yormama adına toplantımızı bu defa Mardin Belediyesi Toplantı Salonunda yapma kararı aldık" dedi.

Yapılacak toplantıyla ilgili belediye yetkililerini de bilgilendirip, katılımları konusunda gerekli daveti yaptıklarını belirten Öter, buna rağmen katılım konusunda gerekli duyarlılığın gösterilmediğine işaret etti.

"BAŞKA İLLERİN MİLLETVEKİLLERİNİ DAVET EDECEĞİZ"
Öter konuşmasına şöyle devam etti: "Mardin Belediyesi Meclis Toplantı salonunda gerçekleştirdiğimiz bu buluşmayı önceden belediye yetkililerimize ilettik. Malesef ne kendileri geldiler ne de kendilerini temsil edecek kimseleri buraya yollamadılar. Bizler en azından belediyeyi temsil edecek bir encümeni burada görmeyi arzu ederdik ama onu da göremedik. Bugünkü konumuz aslında bölge halkımızın sosyal yaşamını yakından ilgilendiren, hepimizi de çok fazla etkileyecek olan yeni bir konuydu. Ne bu yasaya el kaldırıp kabul edip, hayatımıza girmesini sağlayan milletvekillerimizi ne de o milletvekillerine vekalet görevini veren müvekkilleri görebiliyoruz. Bizler milletle-milletvekillerimizi bir araya getirmenin gayreti içerisindeyiz. Bu defa da böyle olsun, bundan sonraki toplantımıza vekillerimizi ve Belediye Başkanlarımızı yeniden davet edeceğiz. Davetimize icabet edecek teyit bilgisini almadığımız taktirde, başka şehirlerin milletvekillerini ve Belediye Başkanlarını davet edeceğiz ve göreceksiniz katılımda bulunacaklardır" diye konuştu

Toplantıda söz alan katılımcılar arasında bulunan Avukat Muhlis Alkan, yasalaşan yeni 'İç Güvenlik Paketi’ ile ilgili bilgiler verdi.

Yasallaşan yeni pakettin aslında önemli bir bölümünün daha önce de var olduğuna işaret eden Avukat Alkan, "Hükümet son olaylar üzerine yeni bazı kararlar almış. Alınan kararlar arasında daha önce ertelenebilen bazı suçların cezasının infazıyla birlikte; suçun karşılığındaki cezai muidelerde bazı arttırımlar söz konusudur. İşlenme olasılığı bulunan suçların karşısına geçmenin yolu yeni cezalar ve var olan cezaları arttırarak geçebilecekmiyiz bunu zaman gösterecek. Yeni yasallaşan pakette hükümet iç güvenlik ve toplumsal olaylarda polisin yetkilerini biraz daha arttırmış durumda. Örneğin molotof ateşli bir silah yada bir bomba olarak kabul ediliyor. Bunu kullananlara karşı da polise silah kullanma yetkisi veriyor. Bir diğer tarafta ise; daha önce gösterilerde karşılaştığımız maskeli göstericileri önlemeye yönelik yeni tedbirler almış durumdadır. " dedi.

Toplantıya katılan Sosyolog Yazar Hamit Ölçer, Gazeteci Kadir Üründü, Kızıltepe Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Menduh Çakır ile katılımcı sivil toplum örgütleri temsilcileri sırasıyla söz alarak, Türkiye gündemine oturan İç Güvenlik Paketi ve sigorta şirketleri tarafından alınan ve vatandaşları zora sokan yeni kararlarla ilgili görüşlerini paylaştılar.

DEMOKRATİKLEŞMENİN ÖNÜNÜ TIKAR
Katılımcılar, yeni iç güvenlik paketinin Türkiye’nin demokratikleşmedeki gelişiminin önünü tıkayabileceği konusunda fikir birliğine vardılar.
Görüş belirten katılımcılar; her toplumda olduğu gibi olası toplumsal olaylarda da gerek göstericiler, gerekse de güvenlik güçleri arasında kötü niyetli olup, olayları provoka eden kişilerin olabileceğinin altını çizdi. Alınan kararların suç işleme olasılığı olan şahısların üzerinde caydırıcı etkisinin olabileceği gibi; demokratik tepkisini ortaya koymaya çalışacak kimi vatandaşların üzerinde de önemli derecede mağduriyete yol açacağı konusunda görüş belirttiler.

Güncelleme Tarihi: 10 Kasım 2014, 15:08

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER