Mardin’e ‘Turizm Zabıtası’ Geliyor

Mardin’e gelen yerli ve yabancı turistler için Mardin Büyükşehir Belediyesi bünyesinde “turizm zabıtası” oluşturulacak.

Mardin’e ‘Turizm Zabıtası’ Geliyor

Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Februniye Akyol,birinci cadde zabıtasının özelliğinin sadece turiste yönelik olacağını söyleyerek, “Aslında zabıtadan ziyade bir turizm görevlisi özelliğini taşıyacak. Konumlandıracağımız zabıtalar bir anlamda rehber olacaklar” dedi.


Binlerce uygarlığın beşiği olan ve özgün mimarisi ile bir açık hava müzesi olan Mardin’e ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin hem güvenliğini hem rehberliğini hem de seyahatlerine kolaylık sağlamaları için Mardin Büyükşehir Belediyesi Zabıta birimi bünyesinde “turizm zabıtası” oluşturulacak. Turistlerin uğrak yeri olan Mardin’in birinci caddesinde görevlendirilecek olan zabıtalar, adeta bir turizm görevlisi olarak çalışacak. “Turizm zabıtası”nın oluşması için çalışmaların sürdüğünü söyleyen Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Februniye Akyol, “Mardin’in birinci caddesine şu an Artuklu Belediyesi bakıyor. Biz kurumsallaşmamızı tamamladıktan sonra orayı da biz Büyükşehir bünyesine katacağız. Birinci cadde biliyorsunuz Mardin’in en önemli caddesidir. Ve turistlerin yoğun olarak ilgi gösterdiği caddedir. Orda özel bir zabıta konumlandırmamız gerekecek. Turizme yönelik dil bilen ve insan ilişkileri iyi olan kişileri konumlandıracağız. Tabi bunların arasında önceliği kadın zabıtalara vereceğiz. Zabıtaların estetiği, iletişim becerisi ve yeteneği daha iyi olduğundan erkeğe oranla kadın zabıtalara öncelik tanıyacağız” dedi.  

 ‘Birinci cadde zabıtasının görevi sadece turiste yönelik olacak’

 Akyol, yeni oluşturulacak “turizm zabıtalarının” belediye bünyesindeki zabıtalarla iş birliği içerisinde de olacaklarını ifade ederek, “Yalnız onlar özgün olacağı için öncelikleri turizm olacak. Bildiğiniz gibi Mardin’de kimi kez turistler yağmalanıyor. Kimi esnaflarda ciddi bir disiplinsizlik var. Ürünlerin üzerinde etiketler yok. Bilinmeyen kişiler turistleri bir tarafa çekebiliyorlar. Bir güvensizlik söz konusu ve kötü bir imaj var. Bunu bir düzene koymak amacıyla böyle bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Zabıtaların genel anlamda görevleri şehirlerde bir disiplini sağlamak. Yalnız birinci cadde zabıtasının özelliği turiste yönelik olacak. Oradaki esnafı ve caddeyi turizme daha güzel bir yere taşımaya yönelik çalışmalar yürütecekler” diye konuştu.

 Vardiyalı bir sistem olacak

 “Aslında zabıtadan ziyade bir turizm görevlisi özelliğini taşıyacak. Konumlandıracağımız zabıtalar bir anlamda rehber olacaklar” diyen Akyol, şöyle devam etti: “Şu an için kaç kişilik olacağını henüz belirlemedik; ancak vardiyalı bir sistem oluşacak. Turist yoğunluğu sadece gündüz değil, aynı zamanda akşamları da turistlerin bir yoğunluğu söz konusu. Turist yoğunluğu daha fazla olduğu için akşam ayrı bir vardiya gündüz ayrı bir vardiyayı oluşturacağız.”

‘Üniforma konusunda halka danışacağız’


Akyol, birinci caddedeki zabıtaların üniformalarının nasıl olması gerektiği konusunda kamuoyu yoklamasına gideceklerini de belirterek, “Çünkü biz halkçı bir belediyeyiz. En ufak bir ayrıntıya kadar halka danışarak bir hareket etmeliyiz. Tabi benim gönlümden geçen ise, kadın zabıtaların mor elbiseli olmasıdır” dedi.

Güncelleme Tarihi: 04 Temmuz 2014, 11:24

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER