banner113

Kızıltepe Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Tahir KILIÇ;Çiftçilerimiz polis ve askerle karşı karşıya getirildi,

Kızıltepe Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Tahir KILIÇ Çiftçileri elektrik sorunu hakkında açıklamalarda bulundu;

Kızıltepe Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Tahir KILIÇ;Çiftçilerimiz polis ve askerle karşı karşıya getirildi,
KILIÇ ; "Bölgemizde yıllardır var olan elektrik sorunu bu yıl daha da kendisini göstermiş durumda. Sadece Kızıltepe İlçemizde yüz binlerce dekara ekili alanda mısır, pamuk ve soya ürünü elektrik kesintileri yüzünden kurumakla karşı karşıya. Şu an itibariyle ürünlerimizde en az %20 oranında verim kaybının oluştuğunu tahmin ediyoruz.
DEDAŞ, aylardır Kızıltepe İlçemizde günde net olarak 5 saat elektrik kesintisi uyguluyor. Elektrik arızalarını ve dalgalanmalarını da hesaba katarsak bölge, günde ortalama 10 saat civarında elektriksiz kalıyor. Düzensiz ve dalgalı şekilde gelen elektrik, üreticilerimizin dalgıç ve pompalarını sürekli yanmasına, susuz kalan arazilerde büyük verim kaybına sebep oluyor. Özellikle mısırda döllenme zamanı olduğu için bitki mevsim boyunca tükettiği suyun %80 ini bu zamanda almaktadır. Bu nedenle özellikle bu günlerde sulama ürünlerimiz için hayatı önem taşıyor.
Böyle bir dönemde DEDAŞ firması hızını alamayarak artık tümden elektriği keserek bütün bölge vatandaşımızı cezalandırmaya başladı. Çiftçilerimiz de gösteri ve eylem yapmaya başlayınca polis ve askerle karşı karşıya getirildi.

Buradan yetkililere sesleniyorum:
1. Madem yol kapatma eylemi kanunsuz bir şey. Peki DEDAŞ firmasının tüm bölgenin elektriği kesme gibi bir özgürlüğü var mı? Yetkililer neden Firmanın bu kanunsuz tavrını engellemiyor.

2. Yetkili makamlara göre Konya'da mevcut 102 bin sulama kuyusunun 75 bin kuyusu kaçak açılmış, Bursa'da ise 10 bin sulama kuyusunun 7.500 kuyusu kaçak. Hiç kimse buralarda çiftçilerin böyle bir muameleye tabi tutulduğunu, Tüm Konya'nın , Tüm Bursa'nın elektriksiz bırakıldığını duydu mu ?

Ama yine de biz üreticiler olarak firma ile makul bir fiyatla anlaşmaya hazırız.Geçen sene bu vakitlerde Mardin’de elektriği alan özel firma DEDAŞ ile çiftçiler anlaşma için toplantı yapmıştı. Toplantı sonucunda büyüklüğüne göre trafo başına yılda bir sefere mahsus olarak, 100’lük trafoya 4 bin, 160’lık trafoya 6 bin, 250’lik trafoya 8 bin, 400’lük trafoya 10 bin olarak belirlemişti. Ancak firmanın bu anlaşmaya çiftçinin kabul edemeyeceği başka maddeleri eklemesi dolayısıyla çiftçilerimiz bu anlaşmayı kabul etmemişlerdi. Bu sene Firma, üreticilerimizin trafolarındaki elektrik sayaçlarına göre değil, ÇKS üzerinden kendisinin belirlediği fahiş bir fiyat ile üreticilerimize fatura çıkarmıştır. Hatta kuyusu olmayan çiftçilerimize bile hiçbir yasal dayanağı olmayan faturalar çıkarmıştır. Yine bu firma tarafından zaten zor durumda olan üreticilerimizin tarımsal desteklemelerine bloke konulmuştur.

Biz üreticiler olarak Dedaş’ın geçen sene önerdiği bu rakamları kabul ettiğimizi, 2014 ve sonrası her yıl için de enflasyon kadar fark ödeyeceğimizi buradan bildirmek istiyoruz. Ama firmanın istediği ÇKS üzerinden fiyatlandırmayı asla kabul etmediğimizi de belirtmek istiyoruz. Çünkü ÇKS üzeri fiyatlandırmada kuyusu olmayan çok sayıda üreticimiz mağdur duruma düşmektedir"dedi..

Güncelleme Tarihi: 28 Ağustos 2014, 15:44

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER