banner113

Demokratik Ekonomi Konferansı’nın hazırlık başladı

Demokratik Ekonomi Konferansı’nın hazırlık atölyesi Mardin’de yapılıyor

 Demokratik Ekonomi Konferansı’nın hazırlık başladı
Mardin’de Demokratik Ekonomi Konferansı Hazırlık Atölyesi gerçekleştirildi. Konferansın açılış konuşmasını yapan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Februniye Akyol, atölyenin Eylül ayında Van’da gerçekleştirilecek olan Demokratik Ekonomi Konferansı’na hazırlık amacıyla yapılacağını belirterek, “Toplumsal Hizmetler Atölyemiz sadece Mardin ile ilgili bir atölye değil, Kürdistan’la ilgilidir. Kürdistan genelinde toplumsal hizmetler alanında yaşanılan sorunları masaya yatırmayı hedefliyoruz” dedi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Mardin Büyükşehir Belediyesi, TTB ve KESK’in ortaklaşa düzenledikleri Demokratik Ekonomi Konferansı Hazırlık Atölyesi Maridin Otel’de gerçekleştirildi. Konferansa Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Februniye Akyol, Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, Artuklu Belediyesi Eş Başkanı Emin Irmak, akademisyenler Bülent Küçük, Ceren Özselçuk, Barış Dikilitaş, Serif Derince, Ilgın Erdem ve Azize Aslan’ın yanı sıra Turizmciler Derneği,  Eğitim Sen, SES, Mezopotamya Vakfı, TTB, Engelli Meclisi, Sarmaşık, Genel-İş, TMMOB, İşkadınları Derneği’nin temsilcileri ve çok sayıda meslek odaları, sendika, sivil toplum örgütleri temsilcileri ile ekolojistler katıldı. Katılımcıların konferansta yerini almasından sonra hazırlık Atölyesi öncesinde açılış konuşması yapıldı.

'Kürdistan genelinde yaşanılan sorunları masaya yatırıyoruz’

Konferansın açılış konuşmasını yapan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Februniye Akyol, atölyenin Eylül ayında Van’da gerçekleştirilecek olan Demokratik Ekonomi Konferansı’na hazırlık amacıyla yapılacağını belirterek, Mardin atölyesi dışında 4 atölye ve 3 çatıştayın farklı illerde ilgili çevrelerle gerçekleştirileceğini söyledi.

“Toplumsal Hizmetler Atölyemiz sadece Mardin ile ilgili bir atölye değil, Kürdistan’la ilgilidir. Kürdistan genelinde toplumsal hizmetler alanında yaşanılan sorunları masaya yatırmayı hedefliyoruz” diyen Akyol, şöyle devam etti: “Bizler toplumsal hizmet alanını ‘sosyal kontrol aracı’ olarak değil, ‘özgücü arttırma ve özgürleşme aracı olarak gören bir anlayışı örmek istiyoruz. Demokratik katılımcı ve hakkaniyetli bir anlayışla toplumsal hizmet nasıl üretilebilir? Cevabını aradığımız soruların başında bu soru gelmektedir.”

‘Sosyal yardımlar devlete ve sisteme bağımlılığı sağlıyor’

Akyol, bu atölyeyi Mardin’de yapmalarının amacını da açıklayarak, “Mardin’in son yıllarda Turizm Miras ve Hizmet Sektörleri alanlarında ön plana çıkmış olmasıdır” diye kaydetti. Akyol, toplumsal hizmetler alanında devlet ve kapitalist modernite aklıyla yapılan projelerin toplum içerisinde kutuplaşmayı yarattığını belirterek, sosyal yardımların bunun en bariz örneği olduğuna vurgu yaptı. Akyol, şöyle devam etti: “Sosyal yardımlar verilerek yoksulların istismarına kapı aralanmakta, tahakküme rıza geliştirilmesi istenmekte ve yoksulların üretim alanından koparılarak devlet ve sisteme bağımlılıkları sağlanmaktadır. Toplumsal hizmetlerde hakkaniyetten kastımız çok boyutludur. Hem üretime katma hem de toplumsal hizmetlerde adil ve demokratik olmayı, bunu toplumu kutuplaştırmanın bir aracı olmaktan çıkarmayı hedefliyoruz.” 

‘Kültürel mirasımıza yaklaşımı tartışacağız’

Akyol, kültürlerin, halkların ve inançların adeta piyasa kapitalizminin bir nesnesi haline getirilmeye çalışıldığına dikkat çekerek, “Kültür demek toplumsal hafıza demektir, yaşam demektir, direniş demektir. Biz kültürel mirasımıza sadece müze nesnesi gibi bakılmasını ve pazarlanmasını doğru bulmuyoruz. Atölyede, kültürel mirasımıza yaklaşımımızı tartışmak ve netleştirmek istiyoruz” dedi.

Açılış konuşmasından sonra Demokratik Ekonomi Konferansı Hazırlık Atölyesi basına kapalı bir şekilde devam etti. Atölyede tartışılacak temel başlıklar sosyal politikalara genel yaklaşım, eğitim politikaları, sağlık politikaları, kültür, turizm ve kültürel mirasa yaklaşım olacak.


Güncelleme Tarihi: 14 Temmuz 2014, 03:02

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER