banner113

Mardin Müzesi Ödülden Ödüle Koşuyor

Türkiye’nin Uluslararası tek Eğlence, Aktivite, Park Endüstrisi ve Hizmetleri Fuarı ATRAX 2014 kapsamında bu yıl 3 .sügerçekleştirilen “Shining Star Awards 2014 – Eğlencenin Yıldızları yarışmasında “ En İyi Müze ” kategorisinde Mardin Müzesi birincilik ödülüalarak başarılarına bir yenisini daha ekledi.

Mardin Müzesi Ödülden Ödüle Koşuyor

Türkiye’nin ilk ve tek Uluslararası Eğlence, Aktivite, Park Endüstrisi ve Hizmetleri Fuarı ATRAX 2013 kapsamındabu yıl 3.sü gerçekleştirilen “Shining Star Awards 2014 – Eğlencenin Yıldızları yarışmasında Türkiye’de eğlence sektörüne hizmet eden kişi ve kurumların hayata geçirdiği önemli projeleri değerlendirdi. Dünyanın eğlence anlayışını mercek altına alan Atraxion Magazine dergisi, başarılı çalışmaların onurlandırılması amacıyla kapsamlı ve titizlikle hazırlanan “Shining Star Awards 2014 Eğlence Ödülleri” organizasyonunun ödülleri 05 Aralık Cuma günü İstanbul Gönen Otelde düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Ödül töreninde Mardin Müzesi “ En İyi Müze örenyeri” kategorisinde birinci oldu. 50 projenin yarıştığı yarışmada ödülü Kültür ve Turizm Bakanlığı adına Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan Tureks uluslararası fuarcılık şirketi genel müdürü Nergiz Aslan’dan aldı.

 

Törende konuşan Erdoğan, 2009 yılından bu yana Mardin Müzesinin yürüttüğü çalışmalarına  “Müzeler Yaşamları Değiştirebilir”sloganı ile yola çıktıklarını; müze koleksiyonları ile izleyiciler arasında bağ kurmak olarak tanımlanan “müze eğitimi” çalışmaları ile müze ziyaretçisi olmayan bir kitleyi müzeye yaklaştırarak halkın yaşamında bir değişim yaratmaya çalıştıklarını belirtti. Kültürel mirasını yaşatarak koruyan, farklılıklara saygı gösteren, demokrasi bilinci edinmiş, paylaşımcı ve kendisiyle barışık bir toplum için müzelerin çok önemli olduğunu bu yüzden somut ve somut olmayan kültürel mirası ve korunması hakkında farkındalık yaratmaya çalıştıklarını belirten Erdoğan; kültür varlıklarını tanıma, koruma, yaşatma bilincinin geliştirilmesi gerektiği; müzedeki eserleri değerli ve anlamlı bulan, onları izlemekten keyif alan, nesnelerigeçmişin bilgi kaynağı olarak algılayan,boş vakitlerini müzelerde değerlendiren müze kültürlü nesiller yetişmesi gerektiğine inanıyoruz”dedi.

 

Mardin Müzesi, bu yıl 7 Kasım 2014 tarihinde 14. üncüsü Sidney’de düzenlenen ve müze iletişimi alanında dünyanın en prestijli konferansı olan CommunicatingtheMuseum toplantısı kapsamında merkezi Paris’te bulunan Agenda İletişim Ajansı’nca, müzelerin halkın ilgisini çekmeye yönelik iletişim çalışmaları için değişik dallarda her yıl verilen Uluslararası Tasarım İletişim Ödülleri’nde (IDCA) müze eğitimi çalışmaları ve Arkeopark ile “Gençlere Yönelik En İyi Program” dalında finalist ev sahibi Avusturalya ve Amerika Müzelerini geride bırakarak dünya birincisi olarak altın ödül almıştı.

 

ARKEOPARKTA ÇOCUKLAR EĞLENİRKEN ÖĞRENİYOR

 

2010 yılından beri Mardin Müzesinde müze müdürü ve müze eğitimcisi Nihat Erdoğan başkanlığında 5 kişilik ekip ve yapılan çalışmalar sonucunda oluşturulan 300 kişilik müze gönüllüsü ile yürütülen müze eğitimi çalışmalarında 5-18 yaş arası gençler, haftanın 5 günü atölye çalışmalarına katılıyor. 10.000’in üzerinde gencin faydalandığı Arkeopark’ta, her yaş grubu için hazırlanmış farklı programlar uygulanıyor.  Çocukların hoşça vakit geçirerek eğitim aldıkları, zilin hiç çalmadığı, çocukların hiç sıkılmadığı duvarsız bir sınıf Arkeopark. Çocuklar bu alanda kerpiçten Neolitik Ev modelini içerisindeki dönem eşyalarıyla birlikte inceliyor, yapay arkeolojik kazı alanında arkeolojik kazı çalışması yapıyor, çıkan eserleri temizleme, çizimlerini, restorasyonlarını yapma, belgeleme ve sergileme süreçlerini deneyimliyorlar. Müze eğitim atölyelerinde ise çivi yazısı yazma, sikke basma, ebru, heykel, kök boya ile baskı yapma, çarkta seramik yapımı, eski çocuk oyunları ve oyuncaklarını tanıma oynama, uçurtma yapma, kukla yapım ve oynatma, masal dinleme, müzik ve dans gibi otuzun üzerinde atölye çalışmasına katılıyorlar.Eğlenerek öğreniyorlar.

 

MÜZELER YAŞAMLARI DEĞİŞTİREBİLİR

Mardin MüzesiArkeoparkta çağdaş öğretimde kullanılan müzedeki nesneleri, diğernesnelerle ilişkisini ve nesnelerle ilişkili konu ve kavramları anlamalarını, günümüzdeki rolünü keşfetmelerini ve nesneler aracılığıyla öğrenmelerinisağlayan “nesne merkezli eğitim” yöntemini uygulayarak müzeyi aktif öğrenme ortamına dönüştürmüş. “Arkeoparkta Bir Gün” adlı projesi sayesinde köylerde yaşayan 2.500 öğrenci ile birlikte dört yılda 10.000 genç ve 35.000 yetişkinin müze eğitim çalışmalarının içinde yer almasına aracı olmuş, daha önce müzeye gitmemiş ve müze ziyaretçisi olmayan genç bir kitlenin aktif müze kullanıcısı olmasını sağlamış.

 

Mardin Müzesi;  müzelerin “eserlerin korunduğu ve sergilendiği yer” kimliğini aşarak farklı kültürden insanların bir araya geldiği, topluma hizmet veren bilim ve eğitim merkezi olması gerektiğine inanarak bilim, sanat, arkeoloji vb. konularda ziyaretçilerinin sosyalleşmesine katkı sağlayan, içinde bulunduğu kültürü ve farklı kültürleri derinlemesine tanıtan programlar ile gençlere ve ailelerine yönelik müze eğitim çalışmaları yürütüyor.

 

Geçici sergiler, konserler ve dinletiler, sinema gösterimleri, konferanslar, festivaller ve müzenin bulunduğu sokağın komşularıyla birlikte çiçeklendirilmesi, boyanması ve peyzajı gibi sosyal projeler ile her kesimden halkın müze ile ilişki kurmaları sağlanmış. Müze eğitimi uygulamalarını  geliştirilerek devam eden Mardin Müzesi, ziyaretçiyi sadece müze binası içine çekmeyi değil müzenin toplumun yaşamında değişim yaratmasını amaçlıyor

Güncelleme Tarihi: 09 Aralık 2014, 14:35

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER