banner113

Zeytinci esnafı sezonu erken kapattı

Yeşil zeytin pazarındaki esnaf, bu yıl beklediği satışı yapamadığı için sezonu erken kapattı, gelecek yıldan ise umutlu.

Zeytinci esnafı sezonu erken kapattı
Kış mevsiminin vazgeçilmez yiyeceği olan yeşil zeytinde bu yıl kurtlanma sorunu yaşandı.  Zeytinci esnafı, bu yıl bekledikleri satışı yapamadıklarını söylerken, vatandaşlar da kaliteli zeytin bulamadıklarını ifade ettiler. 

Her yıl olduğu gibi bu yıl Mardin’de kurulan yeşil zeytin pazarı, zeytindeki kurtlanma olayı yüzünden sezonu erken kapattı. Pazarda Nizip, İskenderun, Mersin Mut ve Derik zeytini satılırken, fiyatı da geçen yıla göre önemli oranda düştü.

Pazar esnafı, bir ay erken tezgâhını toplamaya başlarken Zeytinciler Derneği Başkanı Muzaffer Oral da sezonu değerlendirdi.

“Zeytinde aşırı kurtlanma satışlarımızı olumsuz etkiledi”

Bu yılki sezonun kötü geçtiğini ve bekledikleri satışı yapamadıklarını kaydeden Oral, şunları söyledi:

“Bu sene tam randıman alamadık, tahmin ettiğimiz bir meblağ vardı, ancak onu elde edemedik. Bunun sebebi de zeytinde oluşan kurtlanmadır. Bu sene İskenderun zeytininde çok aşırı kurt çıktı. Bundan dolayı satışımız çok düştü.”

“Zeytinci esnafı emeğinin karşılığını alamadı”

Zeytinci esnafının tezgâhını topladığını belirten Oral, “Geçen sene bu vakitlerde 40 esnaf arkadaşımız tezgâh kurmuşken, şu an birkaç kişi kaldık. Yapacak bir şey yok, artık gelecek seneyi bekleyeceğiz. Bu sene Nizip zeytini çok az olurken, İskenderun zeytini de çok kurtluydu. Ondan dolayı satışlarımız çok düştü ve bir şey anlamadan sezonu kapatmak zorunda kaldık. Bu sene zeytinci esnafı emeğinin karşılığını alamadı.” diye konuştu.

“Lütfen zeytin ağaçlarınızı aşılayın”

Zeytin üreticilerine de seslenen Oral, “Zeytin kurduna karşı ilaç var. Daha filizindeyken ilaçlama yapıldığı zaman kurt çıkmaz. Lütfen zeytin ağaçlarınızı aşılayın. Çiftçi ağaçlarını aşıladığı zaman kurtlar kolay kolay oluşmaz. İnşallah İskenderun’daki üreticiler ilaçlamayı yapar, kurt olayı en aza iner ve biz de onlar da kazanır. Bunlar yapıldığı takdirde gelecek yıldan çok umutluyum.”

 Zeytin pazarını gezen vatandaşlar da kurt olayından kaliteli zeytin bulamadıklarını ifade ettiler. (M. Salih Keskin – İLKHA)

Güncelleme Tarihi: 10 Aralık 2019, 22:39

Furkan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER