banner113

Yüksek voltaj mahalleliyi mağdur etti

Mardin'de yüksek voltaj nedeniyle elektronik cihazlarının yandığını belirten mahalleli, zararlarının karşılanmasını istiyor.

Yüksek voltaj mahalleliyi mağdur etti
 Mardin'in Kızıltepe ilçesi Atatürk Mahallesini besleyen trafonun çevredeki abonelere yüksek voltajda enerji vermesi, onlarca evin beyaz eşya ile elektronik cihazının yanmasına neden oldu.

Televizyon, klima, buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makineleri gibi elektronik ev aletleri yanan mahalle sakinleri, duruma tepkili…

Mahallede toplanan mağdur vatandaşlar, Dicle EDAŞ'a ateş püskürdü, zararlarının karşılanmasını istedi.

"Yüksek voltaj mağdur etti"
Mahalleli Şehmuz Demir, abonelere gelen elektriği ölçtüklerini ve 200 volt olması gerekirken 388 volt olduğunu, bu yüzden mahallelinin beyaz eşya ve elektronik malzemelerinin yandığını söyledi.

Elektronik eşyalarının yanmasında suçlarının olmadığını belirten Demir, mağduriyetinin Dicle EDAŞ tarafından karşılanmasını istedi. Şu an ne yapacaklarını bilemediklerini anlatan Demir, yetkililerden yardım beklediklerini dile getirdi.

"Bu mağduriyeti kim karşılayacak?"
Demir, "Dicle EDAŞ mahalleye yeni elektrik çekti, yüksek gerilim hattını yer altına aldı ve saatleri de direklere çıkardı. Dün de elektriği verdi ve elektrik yüksek olunca evdeki tüm eşyaları yaktı. Voltajı ölçtük ve 388 volt çıktı. Televizyon, buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makineleri gibi ev eşyaları yanmış. Durumu Dicle EDAŞ'a bildirdiğimiz halde 'Gidin şikâyet edin, elimizde bir şey yok.' diyorlar. Bu kadar insan mağdur oldu, bu mağduriyeti kim karşılayacak? Yetkililerin bir an önce bu işe el atması lazımdır." dedi.

"Hasta çocuğumun buhar makinesi bile yandı"
Yüksek akım nedeniyle televizyon, buzdolabı ve çocuğunun buhar makinesinin yandığını belirten mahalleli Abdullah Aydın da zararlarının büyük olduğunu ve bu zararın karşılanmasını talep etti.

Başka bir mahalleli Mehmet Ali Turgay da televizyon, buzdolabı ve ampullerinin yandığını, mağdur olduklarını ve bu mağduriyetin giderilmesi gerektiğini anlattı.

"Kime ve nereye şikâyet edelim"
Mahalleli Nurullah Akgül ise şunları söyledi:
"Yeni yapılan elektrik 390 volt olarak verilince televizyon, buzdolabı gibi evdeki bütün eşyalar yandı. Kime söylüyorsak 'Gidin şikâyet edin.' diyorlar. Biz kime ve nereye şikâyet edelim. Bu soruna bir çare bulunmasını istiyoruz."

"Bir an önce elektrik düzeltilsin ve mağduriyetimiz giderilsin"

Yüksek voltaj nedeniyle buzdolabının ve bilgisayarının yandığını belirten Aziz Ögel, yetkililerin zararlarını karşılaması gerektiğini ifade etti.

Ögel, "Dünden beri evde sağlam eşya kalmadı. Çocukların bilgisayarı, buzdolabı, televizyon, arıtma cihazı, şofben… hepsi yandı. Yukarıda 2 oğlumun evi var, onlarınki de öyle. Bunlar bizden ne istiyor? Neden yüksek voltaj verdiler? Allah'tan evimiz yanmadı. Bir an önce bu elektrik düzeltilsin ve mağduriyetimiz giderilsin." dedi.

"Eşya alacak gücümüz yok ya zararı karşılasınlar ya da kablolarını kesip götürsünler"
Makbule Toprak da fakir olduklarını ve yeni eşya alacak güçlerinin olmadığını söyledi. Toprak, "Elektriğimizi yer altına aldılar, saatleri direklere bağladılar, bir şey demedik. Şimdi de bütün eşyalarımız yandı, bunun hesabını kim verecek? Evimizin içi hep elektrik oldu, musluklara bile elektrik girmişti. Çocuklarımıza bir şey olacak diye korkarken, tüm beyaz eşyamız yandı. Şimdi de elektrik yok. Dünden beri çağırıyoruz, gelip yapmıyorlar. Eşya alacak gücüm yok. Bir oğlum kan kanseridir, bir oğlum cezaevinde, biri de askerde. Ben fakirim ve hastayım. 3 kez ameliyat oldum. Bu masrafı karşılayamam, bizim suçumuz nedir? Elektrik şirketi bu zararı karşılasın. Ya da gelip elektrik kablolarını kesip alıp götürsün." diye konuştu.

"Devlet yetkilileri gelip bu millerin perişanlığını görsün"
Hem kendilerinin hem de komşularının perişan olduklarını söyleyen Çetin Doğan, "Birinin buzdolabı, birinin televizyonu, birinin kliması, birinin ampulleri veya başka bir eşyası yanmış ve ceplerinde kuruş yok. Şimdi ne olacak. Devlet yetkilileri gelip bu millerin perişanlığını görsün." dedi.

Mahalle Muhtarı: Halkımız çok mağdur oldu
Mahalle Muhtarı Yavuz Kandemir de şunu söyledi:
"Yüksek voltajda elektrik verilmiş, 390 volta kadar çıkmış. Bu yüzden onlarca evin cihazı yandı. Çoğu vatandaşımız mağdur olmuş durumda. Dün geceden beri her bir vatandaş 3-4 sefer 186'yı aramasına rağmen gelmediler. Ne zaman ki vatandaş mahallede toplandı ve tepki gösterdi, o zaman gelip elektriği düzelttiler. Vatandaşımız çok mağdurdur. Bize diyorlardı ki, kaçak var. İşte kaçak kalmadı ama sorunlar hala bitmedi. Elektrik yer altına alındı, saatler direklere çıkarıldı ama yine sıkıntı çekiyoruz. Yine TEDAŞ, yine sıkıntı. Biz diyoruz ki; sayın yetkililer! Elektrik çok pahalı. Güneydoğu'ya has bir tarifenin olması lazım." (M. Salih Keskin–İLKHA)

Güncelleme Tarihi: 09 Ocak 2020, 00:24

Furkan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER