banner113

MTDF;” Hükümet Çiftçilere Anız Toprağa Karıştırma Desteği Vermeli”

Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu (MTDF) Hükümet çiftçilere anız toprağa karıştırma desteği vermeli.

 MTDF;” Hükümet Çiftçilere Anız Toprağa Karıştırma Desteği Vermeli”

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde hasat toplama sezonun başlaması dolayısıyla Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu (MTDF) Hükümete çağrıda bulunarak, çiftçilere anız toprağa karıştırma desteğinin verilmesini istedi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Federasyon Başkanı Mehmet Şerif Öter "Dünyanın en bereketli topraklarına sahip, Mezopotamya’nın merkezinde yer alan Mardin ovamızda birinci ürün olan buğday, arpa, mercimek hasadı başladı. Yaklaşık bir ay içerisinde tamamlanacak olan birinci ürün hasadın yerine ikinci ürün mısır ekiminin yapılabilmesi için, tarladaki saman kökü anız yakma yoluna gidilmektedir. Anız yakma ile ilgili uygulanan cezai yaptırımlar olmasına rağmen bu işin önüne geçilememekte. Çünkü anızı toprağa karıştırmanın,  çiftçilere ciddi bir maliyeti söz konusu olduğundan, kolay ve kısa yoldan anız yakılmaktadır. Yaptığımız araştırmada tarladaki anızın yakılması sonucu milli servet olan toprağın mikroorganizmasına ciddi zarar vermektedir. Anız sürülerek veya parçalanarak, toprağa yeniden kazandırılmalıdır. Doğal gübre olan anız, gübre maliyetini azaltıp, ürün veriminin artmasını sağlar.

 Anız sürmenin veya parçalamanın yapılabilmesi için, özel pulluk ile toprak işleme veya direk anıza ekim yapan özel ekim makineleri kullanılmalıdır.   Zararın farkında olan çiftçiler,  ciddi bir maliyeti olduğundan bu makineleri alamadığından, kullanamamaktadır.  Ekonomik olarak zaten zor durumda olan çiftçiler istemeden bu yola başvurmaktadır.

 Biz Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu olarak Tarım Bakanımıza ve Hükümetimize çağrıda bulunuyoruz. Tarım ülkenin milli servetidir, dolayısıyla yakılan anız milli servetimize ve yeni nesillerin geleceğine zarar vermektedir. Bu zararın önüne geçmenin tek yolu çiftçilerimize anız toprağa karıştırma desteği vermelidir. Bu makinelerin temin edilebilmesi için, destek şarttır.  Federasyon olarak resmi yazıyla Tarım Bakanlığına ve Hükümete başvuracağız."Dedi

Güncelleme Tarihi: 30 Mayıs 2016, 17:19

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER