banner113

“Kızımı kaybettim eşimi de kaybetmek istemiyorum“

Kızını karaciğer yetmezliğinden dolayı kaybeden Suriyeli Ranya Halef, her iki böbreği iflas eden eşine kendi böbreğini vereceğini ancak maddi imkânsızlıktan dolayı nakil için hastaneye gidemediklerini söyledi.

“Kızımı kaybettim eşimi de kaybetmek istemiyorum“

Suriye’deki iç savaştan kaçarak 6 yıl önce Haseki kentinden Kızıltepe’ye yerleşen Suriyeli ailenin dramı yürekleri burkuyor. 4 yıl önce karaciğer yetmezliğinden dolayı 19 yaşındaki kızı Peyman Şeyhmus’u kaybeden anne Ranya Halef (42), her iki böbreği iflas eden eşini de kaybetmek istemiyor.

Her iki böbreği iflas ettiği için 7 yıldır diyalize girdiğini ve artık takatinin kalmadığını belirten Şeyhmus Hüseyin (54) ise eşinin kendisine bir böbreğini vereceğini ama maddi imkânları olmadığı için nakil işlemi yapılmadığına dikkat çekerek, ameliyatının yapılması için yetkililere çağrıda bulundu.

"Kimse yardım etmedi ve kimse sahip çıkmadı; kızım sahipsizlikten öldü"

Suriye'deyken eşinin böbreklerinin iflas ettiğini aktaran Ranya Halef, Kızıltepe’ye ilk geldiklerinde de 19 yaşındaki kızının hastalandığını anlattı.

Maddi durumları kötü olduğu için ilk etapta kızlarını doktora götüremediklerini belirten Halef, "Sonradan durumu daha da kötüleşince hastaneye götürdük. Doktor, kızımızın karaciğerinin iflas ettiğini söyledi. Kızımı nakil olamadığı için kaybettik. Bize kimse yardım etmedi ve kimse sahip çıkmadı; kızım sahipsizlikten öldü. Kızımı kaybettim eşimi de kaybetmek istemiyorum. Onun için bir böbreğimi eşime vereceğim ama maddi imkânımız olmadığı için nakli yapılamıyor. Ne yol paramız, nede masrafımız var. Nakil olanlar hastaneye yakın olmak için orada en az bir ay ev kiralıyorlar ama ev kiralayacak paramız da yok. Bir oğlum var çalışıyor ancak aldığı yevmiyeyle geçimimizi sağlayabiliyoruz. Yeter ki eşime bir şey olmasın, başımızda olsun, sağlığına kavuşsun. Bir böbreğimi vermeye hazırım." dedi.

Kendilerine yardım yapıldığı takdirde Antalya Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezinde nakli gerçekleştireceklerini söyleyen Halef, "Çünkü orada ev kiralayacağız, masrafımız olacak. Maddi durumumuz iyi olmadığı için şimdiye kadar gidemedik. Kaymakam, vali ve hayırseverlerden yardım bekliyoruz. İnşallah sesimiz kalbinde merhamet taşıyanlara gider ve bize yardım ederler." ifadelerini kullandı.

"Ameliyatımın yapılabilmesi için yetkililerden yardım bekliyorum"

Yaklaşık 7 yıl önce her iki böbreğinin iflas ettiğini ve Suriye’deki iç savaştan dolayı 6 yıl önce Kızıltepe’ye yerleştiklerini söyleyen Şeyhmus Hüseyin, "Suriye’de savaş çıktıktan sonra maddi durumumuz orada da iyi değildi. Eşim ve çocuklarımla Kızıltepe’ye yerleştik. Suriye’de inşaatlarda kalıpçı ustasıydım. Böbreğimin iflas ettiğini fark etmedim. Bir anda hastalandım. Doktora gittim, her iki böbreğimin de iflas ettiğini söylediler. Orada yaklaşık bir yıl diyalize giriyordum. Şimdi de 6 yıldır Kızıltepe Devlet Hastanesinde haftada 2-3 gün diyalize giriyorum. Durumum pekiyi değil, eşim bir böbreğini bana verecek ama gidip ameliyat olmak için yol masrafımız yok. Kolumdaki şişkinlikler de diyalizden kaynaklanıyor. Diyalizden kaynaklı iğne yerleridir. Bu sıkıntından kurtulmam ve ameliyat olabilmem için vali ve kaymakam olmak üzere yetkililerden yardım bekliyorum." dedi. (Mehmet Aslan-İLKHA)

 

Güncelleme Tarihi: 08 Mart 2019, 16:06

Furkan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER