banner113

Kızıltepeliler İyice Elektriklenmiş Durumda

Elektrikte yapılan sık sık kesintiler ve artık kasti olarak yapıldığına ilişkin inancı yerleşmiş olan elektrik dalgalanmaları bölge insanını çileden çıkarmışa benziyor.

Kızıltepeliler İyice Elektriklenmiş Durumda

Önce Derik bölgesindeki çiftçilerin traktörlerle bir satı aşkın Kızıltepe-Viranşehir yolunu trafiğe kapatmalarının ardından bu kez, Kızıltepeliler Kent Konseyi ve STK işbirliğinde düzenlenen mitingte elektrik sıkıntılarına dikkat çekti. Yapılan mitinge yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Özgürlük Meydanı’ndan Hastane Caddesinde bulunan elektrik trafosuna kadar atılan sloganlarla kalabalık öfke ve tepkileri dile getirdi. Başbakan ve enerji bakanı istifaya çağrıldı. AK Parti Ampulü Aydınlatmıyor, Halk Karanlıkta Vekiller Nerede, Bimri Tarîtî Bijî Ronahî, Vergimizi veriyoruz, Askerliğimizi Yapıyoruz Ama Bize Ayrımcılık Yapılıyor. Neden? Şeklinde dövizler taşındı. Caddelerden geçen kalabalığı balkonlarda iftar saatini bekleyen yaşlı ve çocuklar alkışlarla destekledi. Kalabalık trafo önünde durdu. BDP’li vekil Erol Dora’da mitinge katılarak destek verdi. Dora, yaptığı kısa konuşmada hükümetin burada ayrımcılık yaptığını söyledi. Parti olarak mecliste de konunun takipçisi olduğunu ve halkın yaptığı bu gibi eylemlerin meşru ve demokratik olduğunun altını çizdi. Daha sonra platform adına hazırlanan basın açıklama metninin Kızıltepe Belediye Meclis Üyesi Aslan Başboğa okudu. Kızıltepeliler adına hazırlanan ve hepimizin ortak taleplerini ve tepkilerini dile getiren bu metni duyarlılık açısından olduğu gibi köşemizde yayınlamayı bir görev biliyoruz.

 

 

BASINA VE KAMUOYUNA

 

 

            Bölgemizde son yıllarda, giderek artan elektrik dalgalanmaları ve kesintileri yaşamı çok olumsuz etkileyerek, tarımı, esnaf ve sanatkârları, sanayiyi, sağlık hizmetlerini başta olmak üzere kamu ve toplumun diğer kesimlerini bir bütün olarak olumsuz etkilemektedir. Çiftçinin ürünü tarlasında kuruma ile yüz yüze kalmış, sanayi tesisleri günlerce üretime ara verecek seviyeye gelmiş, özellikle günde üç bin hastaya poliklinik hizmeti veren devlet hastanemizin yoğun bakım ünitesi çalışamaz, ameliyat yapamaz sadece acil hastalara bakacak seviyeye gelmiştir. Hastanenin soğutma ve havalandırma sisteminin yanı sıra sterilizasyon cihazlarının çalışmaması hastaları olduğu kadar hastane personelini de ciddi şekilde etkilemektedir. 



         Sosyo-ekonomik seviyesi düşük olan ilçemizde vatandaşlarımızın çok sayıda elektrikli ev aletleri yanmış, tamirleri için servislerde sıra beklemektedirler. Bütün bunların yanı sıra Ramazan ayı olması ve bölgede yaşanan kavurucu sıcaklar da düşünüldüğünde insanımıza uygulanan bilinçli bir işkence ve ekonomik çökertme uygulaması söz konusu olduğu ortadadır.

 

Değerli halkımız…

 

Elektrikteki dalgalanmaların belli başlı sebepleri var. Bunların arasında en önemlisi bölgemize verilen enerji miktarının yetersiz olması, mevcut tesislerin ve bununla beraber enerji nakil hatlarının eski olmasıdır.   Elektrikteki sorunlardan biri de barajlardan bölgemize gönderilen enerjinin kalitesinin düşük seviyede olmasıdır. Bu yıl doluluk oranı çok iyi olan bölge barajlarından üretilen enerji, bölgeye az ve düşük kalitede gönderiliyor. Bu bölgenin hakkı olan enerji turizm mevsimi olduğu için Akdeniz gibi bölgelere gönderiliyor. Oysa Türkiye’nin en çok enerji üreten bölgemiz az ve düşük kaliteli enerjiye mahkûm edilmektedir.

    

 

 

İlçemizdeki çeşitli kurum ve sivil toplum örgütlerinin her türlü girişimine rağmen sorunun muhataplarından tatmin edici bir açıklama gelmemiş AKP nin bürokratları ve Bakanları yaşanan elektrik sıkıntısını kaçağa bağlayıp işin sorumluluğundan kaçmaya çalışmaktadırlar. Bölgemizde ve ilçemizde yaşanan elektrikteki dalgalanma ve kesintilerini kaçakla açıklamak gerçekçi olmadığı gibi, bunun bir cezalandırma yöntemi olduğu ortadadır. Türkiye’nin en çok hidroelektrik üreten bölgesinin, elektrikten mahrum bırakıllması ve bu mübarek ramazan ayında halkımızın mağdur edilmesi AKP Hükümetin niyetini ve halkımıza bakış açısını apaçık ortaya koymaktadır.

     

 Biz Kızıltepe halkı olarak buradan bu işin sorumlularına açık ve net bir şekilde sesleniyoruz:

 

 

  İlçemizde yaşanan elektrik sorunu bir an önce çözülmeli

 

 Hakkımız olan yeteri miktarda enerji miktarı ilçemize bir an önce aktarılmalı

 

 Enerji nakil hatlarının güçlendirilmesi ve yenilenme çalışmaları başlatılmalıdır.   

  

 

İlçemizde yaşanan elektrik sorunu çözülünceye kadar halkımızla birlikte alanlarda olacağımızı meşru ve demokratik her türlü tepkimizi halkımızla birlikte ortaya koyacağımızı buradan bir kez daha belirtiyor

                                                             Kızıltepe Kent Konseyi

 

Basın açıklamasını okuduktan sonra Başboğa, “bu mitingle bize reva görülen devletin bu muamelesine ilk tepkimizi göstermiş olduk. Kısa bir sürede hükümetten konuyla ilgili adımların atılmasını bekliyoruz. Ancak gerekli adımlar atılmazsa daha radikal eylemler yapacağız.”  Diye uyarıda bulundu.

Konuyla ilgili birkaç söz sarfetmek istiyorum. Önce bazı soysuzlara lafım şu: Hem mitinge katılıp tepki göstermiyorlar hem de katılımı 200-300 kişi diye söyleyip eylem kırıcılığı yapıyorlar. Siz ne biçim Kızıltepelisiniz?! Siz ne biçim vatandaşsınız?! Yoksa sizin elektriğinizde dalgalanmalar yok mu? Siz Kızıltepe’de ayrıcalıklı vatandaş mısınız? Nazım Hikmet ne demiş ‘Ben yanmazsam sen yanmazsan nasıl çıkarız karanlıklardan aydınlığa?’ Lütfen bu işe öncülük edenlerin şevkini kırmayalım. Destek vermek gibi bir cüretiniz yoksa köstek olmayın bari. Bildiğim kadarıyla ilçemizde görev yapan polisin, askerin de elektriği salınımlı, dalgalı. Onlar da yandığımız ateşte yanıyorlar. Yetkililerin ‘kaçak elektrik’ kullanımı bahane gösterip bölgemizi gözden mi çıkarmışlar yoksa. Eğer böyleyse bunu açık açık söyleyin o zaman.

Eğer yetkililer çözüm bulmazsa bu soruna iyice elektriklenmiş bölge insani karanlığı yırtıp aydınlığa çıkacaktır.

Karanlığı yırtıp aydınlık günlere doğru dileğiyle…

 

Güncelleme Tarihi: 01 Ağustos 2012, 16:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER