banner113

Kızıltepe'de Yağışlar Taşkına Sebep Oldu

Kızıltepe ilçesinde bulunan Akziyaret Çayı´nın taşması üzerine Hububat Ticaret Merkezi,122 Acil İstasyonu ve cami zarar gördü.

Kızıltepe'de Yağışlar Taşkına Sebep Oldu

Taşkının 2011 yılında yeni yapılan duble yolun altından geçen küçük boruların değiştirilmeden yeni menfezin yapılmasının sebep olduğu iddia edildi. Yeni yapılan menfezin her iki tarafın geniş iken yolun ortasında kalan 1950li yıllardaki küçük borular ise su tahliyesini engelliyor. Ticaret Merkezi yönetimi büyük zarar gördüklerini belirterek hukuki yollara başvuracaklarını bildirdi.


Son günlerde yaşanan yağışlar Mardin´in Kızıltepe ilçesinde taşkına sebep oldu. Viranşehir yolunda bulunan Akziyaret Çayının taşması sonucu bazı iş yerleri ve yollar zarar gördü. İpekyolu’nun altından geçen menfezin tıkanması ile taşan çay, Hububat Ticaret Merkezi Tır Parkı, Kantar, 112 Acil servisi Cami, yol ve tarım arazilerinde zarara sebep oldu. Gece geç saatlerinde suyun ticaret merkezine ulaşmasını engellemek için çalışan esnaflar kepçelerle suya yol açmaya çalıştı. 

Ticaret Merkezi Başkanı Mehmet Şerif Öter,2011 yılında yeni yapılan İpek Yolunun altındaki 1950li yıllara ait boruların çıkarılmadan yeni menfez yapıldığı ve bu boruların küçük olması nedeniyle suyu tahliye edemediğini iddia etti. 

Menfezin yapımında usulsüzlük yapıldığını iddia eden Öter, durumu 4 yıldan bu yana Karayollarına bildirdiklerini ancak herhangi bir sonuç alamadıklarını söyledi. 


Daha önce taşkın sebebiyle büyük zarar gördüklerini kaydeden Öter; ‘Yolun her iki tarafında geniş menfez var. Ancak 1950’li yıllarından eski küçük borular çıkarılmadan yolun her iki tarafına geniş menfez yapıldı. Ortada ise dar borular var. Burada usulsüzlük yapılmış. Şimdi yeniden yolun bozulup menfez yapılması lazım. Yazık değil mi? Burada yetimin, esnafın, vatandaşın hakkı var. Kim bu yolu ve menfezi kontrol etti, kim bunu böyle teslim aldı? Bunun üzerine gidilmesi lazım. Bunun için hukuki yollara başvuracağız.”ifadelerini kullandı.


Esnaflardan Necmettin Aydemir ise; ‘7 metre derinliğinde 12 metre genişliğinde olan Çay yatağı, ipek yoluna gelince karşı tarafa su geçmiyor. Hububat Merkezi tarafında su taşarken yolun karşı tarafa ise sadece su sızıyor. Küçük borular suyu taşıyamadığı için taşkınlar yaşanıyor. Menfez yeni yapıldı ve her iki tarafı geniş. Ancak ortadaki eski borular çıkarılmadı. Bu borular dar ve eski. Bundan dolayı yağışlarda zarar görüyoruz. Bir an önce bunun düzeltilmesini istiyoruz.” Şeklinde konuştu.
Kızıltepe-Viranşehir karayolu yapımı 25 Aralık 2013 yılında yapılan yolsuzluk operasyonunun iddiaları arasında yer alıyordu.

Güncelleme Tarihi: 27 Kasım 2014, 18:10

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER