Kızıltepe'de Nesli tükenmekte olan alaca sansarı bulundu

Kızıltepe ilçesinde bir tarlada nesli tükenmekte olan alaca sansar cinsi bir hayvan bulundu.

Kızıltepe'de Nesli tükenmekte olan alaca sansarı bulundu

Mardin'in Kızıltepe ilçesine bağlı Demirci Mahallesi'nde Selim Dündar'a ait buğday tarlasında, nesli tükenmekte olan alacasansar cinsi hayvan bulundu.

Demirci (Hıdêdiyê köyü) Mahallesi'ndeki tarlada sulama borularını kaldırmaya çalışan işçiler, boruların içerisinde bir ses duydu. Boruların içine bakan ve daha önce görmedikleri bir hayvan türünü gören işçiler şaşkınlık içerisinde kaldı. Hayvanı yakalayıp kafese koyan işçiler ile tarla sahibinin yaptıkları araştırmada, yakaladıkları hayvanın nesli tehlike altında olan alacasansar olduğu öğrenildi.

Alaca sansar düz ovada ilk kez görüldü

Tarla sahibi Selim Dündar, düz ovada ilk defa böyle bir hayvan türü ile karşılaştıklarını, alacasansarın çok sevimli bir hayvan türü olduğunu belirterek, neslinin devam etmesi için doğaya salacaklarını söyledi.

Nesli tükenmekte olan alacasansarı, sulama boruları arasında bulduklarını söyleyen Selim Dündar, "İlk defa gördüğümüz için ne tür bir hayvan olduğunu bilmiyorduk. Yaptığımız araştırmada nesli tükenmekte olan alacasansar olduğunu öğrendik. Bu tür hayvanlar genelde dağlık, ormanlık gibi yerlerde yaşar. Düz ovada ilk kez görülüyor. Bunun yaşam alanı burası değil, buraya nasıl gelmiş anlayamadık. Bakımını yaptık, yedirdik, içirdik, adını da boncuk koyduk. Neslinin devam etmesi için tekrar doğaya bırakacağız." dedi.

Nesli tüketmekte olan hayvanları görenlere bir çağrıda bulunan Dündar, "Özellikle nesli tükenmekte olan hayvanları gördüğünüzde onlara zarar vermeyin, öldürmeyin. Nesillerinin devam etmesi için gerekli bakımlarını yaparak onları doğaya salın." diye tavsiyede bulundu.

"Neslinin tükenmemesi için doğaya bırakacağız."

Buğday tarlasının biçilmesi için boruları topladığında alacasansarı gördüğünü söyleyen sulamacı Fesih Doğan, "Hayatımda İlk defa böyle bir hayvan ile karşılaştım cinsi, ismi nedir bilmiyordum. İlk önce çok şaşırdım! Yaptığımız araştırmadan sonra nesli tükenmek üzere olan bir hayvan olduğunu öğrendiğimizde üzüldüm. Çünkü onu çok sevdim. Eğer nesli tükenmekte olan bir hayvan olmasaydı onu evde beslerdim."

Alacasansarın nerede yaşadığı hakkında herhangi bir fikrinin olmadığını dile getiren Doğan, "Bulunduğumuz yer düzlük bir ova. Ne yapacağım, nasıl yakalayacağım diye düşünmeye başladım. Yakaladığımızda ne ile besleyeceğimizi de bilmiyorduk. Yaptığımız araştırmada et ile beslendiğini öğrendik. Onu incitmeden yakaladık ve satın aldığımız kafese koyduk. Burası düz ova olduğu için yaşaması mümkün değil. İnşallah doğal yaşamını sürdürebilmesi ve neslinin devam ettirilmesi için doğaya bırakacağız."

(Mehmet Aslan-İLKHA)

Güncelleme Tarihi: 22 Temmuz 2019, 13:52

Furkan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER