banner113

Kızıltepe’de Mevsimin İlk Kırmızı Mercimek Hasadı Yapıldı.

Kızıltepe’de Mevsimin İlk Kırmızı Mercimek Hasadı Yapıldı. Türkiye’nin tahıl ambarı olan, Mezopotamya’nın bereketli ve verimli topraklarının yer aldığı Kızıltepe ovasında ilk kırmızı mercimek hasadına başlandı.

Kızıltepe’de Mevsimin İlk Kırmızı Mercimek Hasadı Yapıldı.

      Kızıltepe’de Mevsimin İlk Kırmızı Mercimek Hasadı Yapıldı.

   Türkiye’nin tahıl ambarı olan, Mezopotamya’nın bereketli ve verimli topraklarının yer aldığı Kızıltepe ovasında ilk kırmızı mercimek hasadına başlandı.

 Bu yıl yağan bol yağışların ardından 2012 yılı mahsulü kırmızı mercimeğin yetiştiği Kızıltepe ovasında hasadına başlanan kırmızı mercimeğin ilk ürünü, Konuk köyünden çiftçi Abdulkadir AKSOY tarafından bu sabah hububat pazarına getirildi. Zahireciler Derneği Başkanı Mehmet Şerif ÖTER tarafından, Zahireciler Derneği adına kilogramı 1.25 liradan alındı.   İlk ürün kırmızı mercimek Gaziantep Organize Sanayinde faaliyet gösteren Tiryaki Agro fabrikasına işlenmek üzere Zahireciler Derneği adına gönderildi.

        Hububat pazarındaki zahireciler yeni mahsul kırmızı mercimeği inceleyerek ürünün Kızıltepe kalitesini her yıl olduğu gibi bu yılda koruduğunu, fakat tek endişelerinin ve üzüntülerinin bu sene kırmızı mercimeğin az ekildiğini söylediler.

     Kızıltepe zahireciler derneği başkanı M. Şerif ÖTER “Bunun nedeni kırmızı mercimekte prim desteklemesinin çok az olması ve kalitesiz ithal mercimeğin iç piyasada yerli ürün adı altında satılıyor olmasından dolayı,

 Çiftçimizin alın teriyle ürettiği besin değeri ve kalorisi yüksek yerli ürünümüzün hak ettiği değeri bulamamasından her geçen yıl üretimi azalmaktadır.

Milli ürünümüz olan kırmızı mercimeğimizin eski üretim hacmine kavuşması için Tarım Bakanlığımızın mercimekte 100 tl olan destekleme priminin artırmalarını bekliyoruz.

      Dayanışmamızın gereği olarak ilk ürünü her zaman birlik, beraberlik ruhuyla tüm zahireciler camiasının ismiyle ve hayır dualarıyla, bereketli bir yıl olması dileği ile işlenmek üzere Gaziantep ili Organize Sanayide bulunan Tiryaki Agro fabrikasına gönderdik.  Yeni mahsul kırmızı mercimek başta velinimetimiz olan çiftçilerimiz olmak üzere herkese hayırlı olsun" Dedi.

 

Güncelleme Tarihi: 16 Mayıs 2012, 09:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER