banner113

Kızıltepe’de “Kadın Hareketi Tarihi” semineri verildi.

Kızıltepe’de “Kadın Hareketi Tarihi” konulu seminer gerçekleştirildi

Kızıltepe’de “Kadın Hareketi Tarihi” semineri verildi.

Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri (TÜM-BEL SEN) Mardin Kızıltepe Temsilciliği öncülüğünde Mardin ve ilçelerinde bulunan DBP, HDP ve KESK bileşenlerinin kadın üyelerine yönelik Kızıltepe Belediye Meclis toplantı salonunda “Kadın Hareketi Tarihi” konulu seminer gerçekleştirdi.

 

TÜM-BEL SEN Kızıltepe Temsilciliği öncülüğünde, Mardin ve ilçelerinde bulunan DBP, HDP ve KESK bileşenlerinin kadın üyelerine yönelik Kızıltepe Belediye Meclis toplantı salonunda “Kadın Hareketi Tarihi” konulu seminer gerçekleştirdi. Seminere, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Akademisyen Handan Çağlayan, TÜM-BEL SEN Genel Merkez Sekreteri Meliha Beysülen, Kızıltepe belediyesi Eş başkanı Leyla Salman, Kızıltepe DBP Eş  başkanı Necla Kaya, Kızıltepe Nuda Kadın Dayanışma Merkezi çalışanları, KESK, DİSK temsilcileri ve çok sayıda kadın katıldı.

 

“Bizim yaşama biçimimiz en kıymetli eğitimdir”

 

Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan seminerde konuşan Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Akademisyeni Handan Çağlayan, eğitimin bir yaşamam biçimi olduğunu söyledi. Kızıltepeli kadınların bu eğitimin en büyük mücadelesini verdiğini sözlerine ekleyen Handan “En kıymetli eğitim bizim yaşama biçimimizdir” dedi.

 

Türkiye’de hemen hemen hergün yaşanan kadın katliamlarına da dikkat çeken Çağlayan,

kadın katliamlarının Sümerler dönemindeki Zigguratlara dayandığını ve ikinci Dünya savaşında da  kadın vücuduna yönelik bir savaş yapıldığını belirti. Çağlayan, 21. yy.’da da kadın üzerinde yapılan savaşların gittikçe arttığını vurgulayarak IŞİD barbarları tarafından  Kobané ve Şengal’de kadın üzerine yapılan  kirli savaşların ne kadar ciddi olduğunu herkesin gördüğünü aktardı.

 

“Cadı avcılığı en büyük fitneyi getirdi”

 

Kadınların tarih boyunca ötekileşltirme nedenlerine de dikkat çeken Çağlayan, “Kadınların tarih boyunca toplumda fitnelik adı altında ötekileştirilmesinin en büyük nedenlerinden bir tanesi de cadı avcılığı idi.Ve bu bu cadı avcılığı en çok  İngiltere, İsveç, Fransa ve Almanya’da yaygın olarak yapılmaktaydı. Ancak kadınlar hiçbir zaman kendi özgürlük mücadelesinden vazgeçmediler. Kadınların ezilme tarihinin olduğu kadar direnme tarihi de vardır. Bütün Kürt kadınları bu direnme tarihinin derin izlerini taşımaktadır. Kürt kadınlarının bu direnme tarihi de Kürt kadınlarının söylemiş olduğu kılamlarda ve stranlarda açık bir şekilde görmekteyiz” şeklinde konuştu.

 

Seminer yapılan konuşmaların ardından “Jin Jiyan Âzadi” sloganı ile sona erdi

Güncelleme Tarihi: 16 Mayıs 2015, 13:24

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER