Kızıltepe’de Çiftçilere ‘Anız Yakma!’ Uyarısı

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde çiftçilere anız yakmamaları çağrısında bulunan yetkililer, aksi durumda uygulanacak cezai işleme karşıda uyarıda bulundu.

Kızıltepe’de Çiftçilere ‘Anız Yakma!’ Uyarısı
Son dönemlere sıkça yaşanan ve uyarılara rağmen önüne geçilemeyen anız yakmaya karşı çiftçilere uyarıda bulunan Kızıltepe Gıda Tarım ve hayvancılık Müdürü Nevaf Kalkan, anız yakmanın toprağın yapısını bozduğunu belirterek, toprakta diri diri yakılan hayvanlara da dikkat çekti.
Anız yaktığı tespit edilen çiftiler hakkında cezai işlem uygulanacağı uyarısında bulunan Kalkan, “Anız yakımı kanunlarımızda yasak olduğu gibi topraklarımız içinde çok zararlıdır. Toprakların yapısını bozduğu gibi topraktaki canlıları da öldürüyor.” uyarısında bulundu.
Kızıltepe’de verimli bir üretim sezonunun geçirildiğini ve çiftçilerin bu yıl buğday, arpada ve mercimekte bereketli bir yıl geçirdiğini belirten Kalkan, tüm bu güzel gelişmelerin yanında çiftçilerin büyük bir yanlışlık yaparak anız yakmalarının toprağa zarar verdiği uyarısında bulundu.
Kalkan, “Özellikle anız yakıldıktan sonra kontrol dışı rüzgârların etkisi ve diğer etkenlerle bu yangın komşu tarlara sıçrayabiliyor ve biçilmemiş ürünler için büyük tehlike arz ediyor. Bu konuda çiftçilerimizin çok hassas davranması lazım. Anız yakımı tespit edildiği takdirde bunun cezası dönüm başı 38 liradır. Çiftçi ile ilgili tutanak tutulduğu takdirde çevre ve orman il müdürlüğü tarafından dekara 38 lira ceza kesiliyor ve bu ceza 5 kata kadar artırılabiliyor. 100 dekarlık bir alan yakıldığı takdirde çiftçimiz 3 bin 800 lira ceza yaptırımı yapılacak. Eğer yerleşim yerine yakın ise o ceza 19 bin liraya kadar çıkabilir. Çiftçilerimizin mağdur olmamaları için anız yakımını kesin olarak bırakmaları gerekir.” ifadelerini kullandı.
Günümüzde anıza direkt ekim yapabilen mibzerlerin olduğunu ve çiftçilerin özellikle o mibzerleri çok rahat kullanabileceğini belirten Kalkan, bu aletlerin kullanımının hem zaman kaybını önlediğini, hem de zamanında ekim imkânı sağladığını söyledi.
Konuyla ilgili Kızıltepe Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Menduh Çakar ise, Kızıltepe’de son zamanlarda meydana gelen anız yangınlarının kendilerini tedirgin ettiğini belirterek, “Anız yangınları hem tehlikeli hem de çevreyi olumsuz etkiliyor, toprağın yapısını bozuyor. Anız yakımı çevremizi, köylerimizi, hatta ilçemizi etkilemektedir. Ayrıca anız yakımı topraktaki canlıları da öldürüyor ve topraktaki minerallerinin de yok olmasına sebep oluyor. Vatandaşlarımızdan tek ricamız hem topraklara zarar vermesinler, hem de çevreyi rahatsız etmesinler. Çünkü oradaki canlılar kurbağalar böcekler hepsi ölüyor Bu durum hem insani, hem vicdani hem de İslami olarak ahlaki değildir. Tüm halkımızı ve çiftçilerimiz duyarlı olmaya çağırıyoruz.”  dedi. (Mehmet Aslan-İLKHA)

Güncelleme Tarihi: 26 Haziran 2015, 02:56

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER