banner113

Kızıltepe’de ‘Askıda Ekmek’ Uygulaması Başlatıldı

Mübarek Ramazan ayı dolayısıyla Kızıltepeli fırıncı esnafı, hayırseverlerin desteğiyle ‘Askıda ekmek’ uygulaması başlattı.

Kızıltepe’de ‘Askıda Ekmek’ Uygulaması Başlatıldı

Rahmet ve bereket ayı, on bir ayın sultanı Ramazan’da Mardin’in Kızıltepe ilçesinde hayırseverlerin desteğiyle bir fırıncı esnafı, ihtiyaç sahipleri için “Askıda Ekmek” uygulaması başlattı.

Geçmişi Osmanlı'ya dayanan ve ihtiyaç sahiplerini rencide etmeden yardım etmek amacıyla uygulanan “Askıda Ekmek” geleneği, Kızıltepe’de de hayırseverlerin, ekmeğin parasını fırıncıya ödeyerek aksıdaki ekmeğe katkıda bulunması şeklinde uygulanıyor. İhtiyaç sahipleri de askıda bulunan ekmeklerden ihtiyacı kadar alıyor ve böylelikle ihtiyaç sahibi rencide edilmemiş oluyor.

“Öğrenciler askıda ekmek uygulamasına harçlıklarıyla destek veriyor”

Ramazan ayı dolayısıyla “askıda ekmek” uygulamasına başladıklarını söyleyen fırıncı esnafı Levent Gürel, “Burada ki asıl amacımız, ihtiyaç sahibi olup ta utandığı için isteyemeyen aileler içindir. Bizde bunu göz önünde bulundurarak dışarıda bir askı aparatı yaptık cama da ihtiyaç sahibi ekmeğini askıdan alabilir diye yazı yazdık. Bu şekilde yardıma muhtaç dar gelirli aileler bize söylemeden ihtiyaçları kadar ekmeği askıdan alıp gidiyor. Burada hem bizim hem de Mardin ve Kızıltepe’deki hayırsever iş adamlarının katkıları oluyor. Örneğin bazı hayırseverler 100-150 TL verip bununla ekmek dağıtın diyor. Bu şekilde günde 150-200 ekmek ihtiyaç sahiplerine ulaşıyor. Allah hayırlarını kabul etsin. Öğrenciler dahi harçlıklarını bize verip ‘benimde bir katkım olsun bununla ihtiyaç sahipleri için dışarıya ekmek asın’ diyorlar.” dedi.

“İnşallah tüm fırıncılar böyle bir uygulama başlatırlar”

Vatandaşlardan Şeyhmus Bozan, askıda ekmek uygulamasının çok güzel bir uygulama olduğunu belirterek, “İnşallah tüm fırıncılar böyle bir uygulama başlatırlar. Bazıları ihtiyacı olmasına rağmen gelip istemez, isteyemez. Ama askıda gördü mü alıp sesiz bir şekilde gidiyor.” dedi.

“İhtiyaç sahipleri minnet altında kalmadan ekmeğini alıp gidiyor”

Özellikle Ramazan ayında böyle bir uygulamanın sevabının çok daha fazla olduğuna dikkat çeken Hasan Ataç, “Askıda Ekmek” uygulamasının, Kızıltepe’de yeni bir uygumla olduğunu belirterek, “Verenlerin ve aracı olanların Allah hayrını kabul etsin. Çok güzel bir uygulama ekmeğe ihtiyacı olup ta utandığı için isteyemeyen çok kişi var. Ama şimdi bu uygulamayla kimsenin minneti altında kalmadan ekmeğini alıp gidiyor.”  diye belirtti. (Mehmet Aslan -İLKHA)

Güncelleme Tarihi: 29 Mayıs 2018, 00:55

Furkan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER