Kızıltepe’de Anız Yangını Nedeniyle 50 Kişiye Tutanak Tutuldu

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde anız yangınları nedeni ile 50 kişiye tutanak tutuldu.

Kızıltepe’de Anız Yangını Nedeniyle 50 Kişiye Tutanak Tutuldu

Alınan bilgilere göre şu ana kadar çıkan yangınlarda büyük maddi zararlar oluştuğu 4 mahallede çıkan yangınlarda, yaklaşık bin dekar buğdayın yandığı belirtildi. Yangınlarda ekili 2 bin dekar buğday, Saman balyaları, 800 sulama borusu, bir tarlada bulunan bir ev ile bir su kuyusunun yandığı bildirildi.

Konu ile ilgili gazetecilere açıklama yapan Kızıltepe Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş, “şöyle dedi:

“ Kızıltepe ilçemiz yukarı mezopotamyada yer alan verimli toprakları olan bir bölgedir. Bir milyon 200 bin dekarlık bir yüzölçümüne sahip olup bir milyon dekarlık birinci sınıf tarım arazisi mevcuttur. Bu günlerde karşılaştığımız en büyük sorun anız takılması meselesidir. Bu sorun yaklaşık 10 gündür başladı buğday hasadı ile beraber tabi beraberinde çok fazla da problem getiriyor. Topraktaki mikro organizmaların ölmesi toprak verimliliğin azalmasının yanında hava kirliliğine sebep oluyor. Kızıltepe gibi bölgelerde bazen güneyden esen rüzgarlarla beraber toz bulutları oluşur suriye bölgesinden gelen bunun üstünde şimdide anız yangınlarının oluşturdu sis dumanları var. Buda normal insanların sağlığına zarar verdiği gibi astım kronik bronşit akciğer rahatsızlıkları gibi hastalıkları olan vatandaşlarımızda son derece risk oluşturmaktadır. Anız yakılan yerlerde elektrik direkleri telefon direkleri bazen yerleşim alanlarına kadar zarar verildiğini görüyoruz. Hala biçilmemiş tarlalar var anız yakılırken bu tarlalarda zara görüyor. Akyüz bölgesinde itfaiyenin yetişmemesi nedeniyle iki üç tane toma ile müdahale etmek zorunda kaldık ancak oradaki ekili araziyi kurtarabildik. Bütün vatandaşlarımızı duyarlı olmaya davet ediyorum. Bu sadece kolluk güçlerinin alacağı bir tedbir ile yeterli değil elbette anız yakmanın cezası var çevre mevzuatı gereğince dekara 38 lira gibi bir cezası var yerleşim alanına su kaynaklarına ve ormanlık alana yakın olduğu zaman bu ceza 5 katına kadar artıyor. Vatandaşlarımız cezaya maruz kalmamaları için çevremiz ve dünyamızın korunması için duyarlı olmaları olması lazım. Anız yakanları gördüklerinde 155 ve 156 kolluk birimlerine haber vermeleri lazım binlerce çeşit hayvanın yanmasına sebep oluyor bu dinimizce de son derece sakıncalı büyük günahlardan birisidir neticede bu çevre ve dünya hepimize ait gelecek nesillere sağlıklı bir çevre bırakmamız lazım. Son 15 gün içerisinde 50 civarında anız yakan çiftçiye tutanak tutuldu bu tutanaklar çevre il müdürlüğüne gönderildi. Haklarında gerekli müeyyideler uygulanacaktır.” Dedi.

Kızıltepe’de çıkan anız yangınlarına Toplumsal Müdahale Aracı (TOMA) ile Mardin Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekiplerince müdahale ediliyor.

Kızıltepe Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Mneduh Çakar,” anız yangınlarının canlı cansız ve toprak üzerindeki zararlarını defalarca anlattık ancak kimse konuya duyarlı davranmıyor.  Maalesef Kızıltepe‘nin dört bir yanında gene anız yangınları oldu gökyüzünü dumanlar kapladı. Olay yerine gittik Akdoğan yolu üzerinde bulunan tarlalarda bulunan anızlar yanıyordu. Kaymakam beyin bilgilendirilmesiyle Mardin Büyük Şehir Belediyesi itfaiye ekipleri ve emniyet müdürlüğüne bağlı TOMA’larla yangına müdahale edildi. Vatandaşlarımız duyarlı olsun istiyoruz.” Dedi

Güncelleme Tarihi: 28 Haziran 2015, 19:43

derik47

YORUM EKLE
YORUMLAR
Ali Karakuş
Ali Karakuş - 9 yıl Önce

değerli kaymakamımız erdoğan turan ermiş ve çevgön başkanı menduh çakar kardeşimize teşekkür ederiz ilçemizin basınıde bu konuda çok duyarlı çalıştılar

SIRADAKİ HABER