banner113

Kızıltepe Ulu Camii’nde restorasyonda sona gelindi

Artuklu döneminden kalma yaklaşık 800 yıllık Kızıltepe Ulu Cami'nin restorasyon çalışmalarında sona gelindi. Tarihi Camiinin yeni yılın başında ibadete açılması bekleniyor.

Kızıltepe Ulu Camii’nde restorasyonda sona gelindi

2015 yılı ortalarında bakım ve yenileme çalışmaları nedeniyle ibadetine ara verilen Tarihi ulu camide çalışmalar son aşamaya geldi. Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen, caminin restorasyon maliyetinin 6 buçuk milyon TL olduğunu söyledi.

Artuklu dönemine ait Kızıltepe’nin sayılı tarihi yapılarından biri olan Ulu Camii’nde Haziran 2015 yılında başlanan restorasyon çalışmalarında sona gelindi. Titizlikle yürütülen restorasyon çalışmasında yıpranmış ve zarar gören bölümler tek tek aslına uygun bir şekilde ele alınarak bakımları yapılıp onarıldı. Diyarbakır Vakıflar Bölge müdürlüğü tarafından Tarihi camide yürüten çalışmalar ile ilgili olarak bölge Müdürü Metin Evsen, Çalışmalarda sona gelindiğini ve yaklaşık 5 bin kişinin ibadet edebileceği tarihi camiyi kısa bir sürede ibadete açmayı düşündüklerini belirterek, restorasyon maliyetinin 6 buçuk milyon TL olduğunu söyledi.

Tarihi mekanların restorasyonunun zahmetli olduğunu belirten Evsen, “2015 yılında restorasyon çalışmalarına başladık. Tabi bölgemizin en önemli camilerinden bir tanesi bu camimiz. Restorasyon çalışmalarında bilim kurulu kuruldu, değişik üniversitelerden çok önemli hocaları buraya getirdik. Hocalarımızın aldığı kararlar doğrultusunda proje revizyonlarına gittik.  Kuruldan geçtikten sonra çalışmalarımıza başladık. Camimiz bir büyük bir oranda bitti. En kısa zamanda ibadete açmayı düşünüyoruz. Biliyorsunuz restorasyon çalışmaları çok uzun sürüyor. Çünkü yeni bir yapı yapmıyorsunuz. Eski bir yapıyı, ecdattan bize miras kalan bir yapıyı bizden sonraki nesillere miras olarak bırakacağımızdan dolayı tarihi dokuya uygun restorasyon çalışmalarını yapıyoruz.” dedi.

Caminin tarihi hakkında da bilgi veren Diyarbakır Vakıflar Bölge müdürü Metin Evsen, “Kızıltepe ulu cami bölgemizin önemli camilerinden bir tanesidir. 1200 yılında başlanmış 1239 yılında tamamlanmıştır Melik Mansur zamanında. Bu caminin bir kardeşi de Silvan Selahattin Eyyubi Camii’dir. Gerçekten de bölgemizin en önemli camilerindendir. Ve bu cami külliye şeklindedir. Yani bunların medresesi,  hamamı var. Fakat tarih içerisinde diğer dokular harap edildiğinden dolayı sadece cami kalmış” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 21 Aralık 2018, 11:25

Furkan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER