KGC Başkanı Solhan; “Gazeteciler her şart altında görevini yapmaktan geri kalmamıştır.”

Kızıltepe Gazeteciler Cemiyeti Basından sansürün kaldırılışının 109 yıldönümü olan 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı nedeniyle bir basın bülteni yayınladı.

KGC Başkanı Solhan; “Gazeteciler her şart altında görevini yapmaktan geri kalmamıştır.”


Cemiyet adına KGC başkanı Mehmet Halit Solhan tarafından yayınlanan kutlama mesajında, “Basın kuruluşları ve gazetecilerin çeşitli dönemlerde baskı ve engellemelerle karşı karşıya kaldığını, ancak gazeteciler yinede her şart altında görevini yapmaktan geri kalmamıştır.” Açıklamasında bulunarak 24 Temmuz’un neden basın bayramı olarak kutlandığı ile ilgili şu bilgilere yer verdi:

1908 yılından beri her yıl 24 Temmuz tarihinde Türkiye Basınında sansürün kaldırılmasının yıl dönümünde Gazeteciler Günü-Basın Bayramı olarak kutlanır.

 

109. yılını kutladığımız gazeteciler ve basın bayramı bu yıl en anlamlı gün olma özelliğine sahip. Geride bıraktığımız 109 yıl boyunca dolaylı veya dolaysız olarak dönem dönem yaşanan sansür veya baskılara rağmen bugüne kadar üzerine koyarak daha çok çaba sarf ederek toplumun haber alma hakkı için canı pahasına haber kovalayan basın mensupları ve basın kuruluşları, 15 Temmuz 2016 tarihinde FETÖ darbe girişiminde çok büyük bir demokrasi sahiplenmesi göstererek bir toplum için basının ne kadar önemli bir unsur olduğunu tüm kesimlere bir kes daha hatırlatmış oldu.

Demokrasi ve özgürlüğün önemli ayaklarından biri olan basın kuruluşları ve basın mensupları 15 Temmuz gecesi hem kendileri demokrasiye sahip çıkmış hem de halkın sahiplenmesi için ön ayak olup bir ülkenin kaderinde büyük bir pay sahibi olmuştur. Bu vesile ile basının önemsizleştirmek, baskı ve kontrol altına almak isteyenlere basının özgürleştikçe toplumun özgürleştiğini ve ülkesine demokrasisine sahip çıkma yönünde aydınlattığını, toplumun çıkar ve faydasına olan her olayda ne kadar söz sahibi olduğunu görmüştür.

Yaşadığımız kentte, ülkede ve Dünya’da olup biten hadiseleri Haber, düşünce ve bilgilendirme olarak kamuoyuna doğru ve tarafsız bir şekilde iletme, denetleme, kamuoyu oluşturma yükümlülüğünde olan basın, aynı zamanda farklı fikirlerin dile getirilmesine ve tartışılmasına da imkan sağlamakta.

Toplumsal değerlere saygılı, kişisel hak ve özgürlükler ile evrensel basın ilkelerini temel alan tarafsız bir basın, demokrasinin en etkili ve temel unsurlarından birini oluşturmakta. Basının özgür olmadığı bir ülkede demokrasiden ve insan hak ve özgürlüğünden söz edilemez.

Kamuoyunu bilgilendirmek, aydınlatmak için her ortamda her koşulda zaman tanımaksızın sorumluluk duygusu içinde halkın haber alma özgürlüğü adına önemli bir görevi üstlenen ve bu görevi büyük özverilerle yerine getiren basın camiası mesleğin gerektirdiği ahlaki değerleri göz ardı etmeden evrensel basın ilkelerine bağlı olarak başarılı çalışmalarının devamını diler, basın mensuplarımızın ve üyelerimizin gazeteciler günü Basın Bayramını gönülden kutlarım"dedi.

Güncelleme Tarihi: 14 Ağustos 2017, 15:13

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER