İflasın eşiğine gelen esnaf destek bekliyor

Coronavirus nedeniyle vatandaşlara yapılan “evde kal” uyarılarının ardından işlerinin yüzde 90 düştüğünü belirten esnaf, özellikle çek ve senetlerin ödeme tarihlerinin ötelenmesini istiyor.

İflasın eşiğine gelen esnaf destek bekliyor

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede185 ülkeye yayılan Coronavirus salgının Türkiye'de de görülmesiyle bundan kaynaklı ölüm ile vakaların da artmasıyla birlikte alınan önlemlerde artarak devam ediyor.

Salgından ötürü yapılan “Evde Kal” çağrısıyla vatandaşlar sokağa çıkmazken, iş yerleri açık olan esnaf ise bundan olumsuz etkilendiklerini söylüyorlar.

Ülke genelinde olduğu gibi Mardin’de de Coronavirus salgınından dolayı en işlek cadde ve sokaklar boş kalırken, günde binlerce insanın geçtiği Kızıltepe Özgürlük Meydanında da sessizlik hâkim.

Normal günlerde sabahın erken saatlerinden itibaren oldukça hareketli olan meydanda bulunan esnaf, iflasın eşiğine geldiklerini belirtiyorlar.

 

“Alınan kararlar olumlu, fakat işlerimiz durma noktasına geldi”

Coronavirus nedeniyle vatandaşlar evlerine kapanınca satışların da ciddi anlamda düştüğünü belirten esnaf Şehmus Demir, açıklanan ekonomik paketlerin dışında kaldıklarını ifade etti.

İçişleri Bakanlığının Coronavirus tedbirleri kapsamında alınan kararı olumlu bulduklarını belirten Demir, fakat bu kısıtlamayla işlerinin durma noktasına getirdiğini vurguladı.

 

“Kiramızı ödeyemez duruma düştük”

Esnafa kira desteğinin yapılmasını isteyen Demir, şunu söyledi:

“Coronavirus salgını çıktıktan sonra ciromuz yüzde 90 düştü. Kiramızı ödeyemez duruma düştük. Yanımda 8 kişi çalışıyor, bunların sigortası ve maaşları var. İşyeri kiramız aylık 10 bin TL’dir. Aylık toplam giderimiz 30 bin TL’yi bulunuyor. Ayrıca her ay ödememiz gereken çek ve senetlerimiz var. Sabah işyerimizi açıyoruz, akşama kadar satış yapmadan kapatıyoruz. Bu durumda çek ve senetlerimizi nasıl ödeyelim. Salgın nedeniyle atılan adımları desteliyoruz, güzeldir, evde kalmamız lazım. Fakat bizlerin ödemeleri var, yanımızda çalışan işçilerimiz vardır. Bizim evde kalma gibi bir lüksümüz yok. Şu an ödemelerinizi nasıl yapacağız diye kara kara düşünmeye başladık. Devlet tarafından hiç olmasa kira desteği verilseydi, bir nebze de olsa rahatlardık. Bu soruna bir an önce bir çözüm bulunmasını istiyoruz.”

 

“Yapılan çağrılara herkesin uyması gerekir”

Konu hakkında kendilerine yoğun şikâyetlerin geldiğini, bu yüzden esnafı dolaşarak yüz yüze görüştüğünü kaydeden HÜDA PAR Kızıltepe İlçe Başkanı Abdullah Kavan ise özellikle küçük esnafın desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Salgın nedeniyle vefat eden vatandaşlara Allah’tan rahmet, tedavileri sürenlere de acil şifalar dileyen İlçe Başkanı Kavan, durumun ciddi olduğunu ve yapılan çağrılara herkesin uyması gerektiğini ifade etti.

 

“Çek ve senetlerin ödeme tarihleri ötelensin, faizsiz kredi verilsin ve kira desteği sağlansın”

Kavan, “Salgından sonra alınan önlemler yerindedir, fakat bu esnafa olumsuz yansıyor. Şu an esnaf ciddi sıkıntılar yaşıyor, bitme noktasına gidiyor. İşyeri açık ama kapalı şeklinde bir satış trendi var. Özellikle çek ve senetle çalışan esnaf, ödemelerini yapamadıklarına şahit olduk. Esnafımız, kendilerinin yararlanacağı adımları dört gözle bekliyor. Bazı ekonomik paketler açıklandı, fakat bu esnaflarımızın işyerleri açık olduğu için faydalanamıyorlar. Düşük faizli krediden bahsedildi ancak hassasiyeti olan esnaf, faizli olduğu için buna yanaşmıyor. Bizim çağrımız şudur: çek ve senetlerin ödeme tarihleri ötelensin, faizsiz kredi verilsin ve en azından bir kira desteği verilsin.” dedi. (İLKHA)

Güncelleme Tarihi: 02 Nisan 2020, 18:32

Furkan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER