Hastalıkları Teşhis Edilemeyen Suriyeli Kardeşler Yardım Bekliyor

Suriye’deki iç savaştan kaçarak Mardin’in Kızıltepe ilçesine yerleşen ve çifte vatandaş olan Suriyeli Baba, teşhis konulamayan hasta çocuklarına çare arıyor.

Hastalıkları Teşhis Edilemeyen Suriyeli Kardeşler Yardım Bekliyor
Ülkesinde yaşanan olaylardan dolayı 4 yıl önce Suriye’den gelerek Kızıltepe'ye yerleşen Yusuf Bro, Tepebaşı Mahallesinde ikamet ediyor. Rodi Yusuf (18), Adem Yusuf (14), Havin Yusuf (10) ve Sima Yusuf (5) isimli 4 çocuk babası Suriyeli Yusuf Bro (41), çocuklarının sürekli diş etlerinin büyüdüğünü, hem Suriye’de hem Türkiye’de doktora gittiklerini ancak teşhis konulamadığını söyledi.
Baba Yusuf Bro, Sağlık Bakanlığından, doktorlardan ve yetkililerden bu hastalığa çare bulunması için kendisine yardımcı olunmasını istiyor. Çaresiz baba,  6 ayda bir çocuklarının uzayan ve tüm dişlerini kaplayan etlerini ameliyatla aldıklarını belirtti.
Bu hastalığın çocuklarının gelişimlerini ve konuşmalarını etkilediğini ifade eden Baba Bro, etler dişleri kapladığı zaman çocukların nefes almada sıkıntı çektiklerini söyledi.
"Ne Suriye’de nede Türkiye’de bu hastalığa teşhis konulamadı"
Tek isteğinin çocukların hastalığının teşhis edilip şifa bulmaları olduğunu dile getiren Çaresiz baba, “Çocuğum 11 aylık iken hastalığı fark ettik. Bu hastalık oluşunca gözlerinde morluk oluyordu vücutlarında değişiklikler oluyordu. Çok doktorlara gittik doktorlar anlamadılar. Büyüdükçe dişlerinin üzerini et sarıyor 6 ayda bir ameliyatla o et alınıyor en büyüğü 18 oldu hala öyledir. Mutlaka bunun bir sebebi var biz de bu hastalıktan anlayan bir doktor bulmak istiyoruz. Bu çocuklarım şifa bulsun istiyorum. Doktorlara soruyoruz bu hastalık neden oluyor onlar da bu hastalığın vücutta bulunan başka bir nedenden dolayı olabileceğini söylüyorlar.  Suriye’deki doktorlar bu hastalığın iştahla ilgili olabileceğini ancak bununda kesin bir teşhis olmadığını söylediler. Diyarbakır’daki doktorlar da henüz bir teşhis koyamadılar. Diş doktoru, genetik doktoru baktı diğer doktorlar da baktı ama bu hastalığa bir teşhis konulmadı.” diye dert yandı.
"6 ayda bir diş etlerini ameliyatla aldırmak zorunda kalıyoruz"
Çocuklarının diş etlerinin alınmaması durumunda ağızlarının açılamayacak hale geldiğini ve dişlerin yerlerinden kaydığını ifade eden Suriyeli Baba Bro, “Çocuklar yemek yemekte de zorlanıyorlar. Ben de anneleri de çok bu durumdan dolayı çok üzülüyoruz katı bir yiyecek olursa zorlanıyorlar onun için daha çok sıvı yiyecekler veriyoruz. Hepsi ameliyatla ancak o etten kurtuluyorlar her 6 ayda bir ameliyat oluyorlar. Ameliyat olmasa o etler çok büyür ağızları açılamaz hale gelir her bir diş bir tarafa kayıyor. Hep büyüdüğü için 6 ayda bir ameliyatla o etler alınıyor.” ifadelerini kullandı.
"Tek isteğim çocuklarımın şifa bulması"
Çocuklarının yaşıtlarına göre 3 yaş geride kaldıklarına vurgu yapan Suriyeli Baba, “Çocuklar okula da gidiyorlar. Arkadaşlarından da geri kalıyorlar yaşıtlarına göre 3 yaş gerideler. Tek isteğimiz  bu hastalıktan anlayan bir doktordur bu çocuklarımız iyileşsinler şifa bulsunlar bu hastalık nedir bulunsun istiyoruz.” diye konuştu.
“Yetkililerden rica ediyorum bu hastalığının teşhisi konulsun”
Suriyeli Baba, “Çocuklarım çok geç konuşmaya başladılar en büyük çocuğum 3 yaşına girdikten sonra birden konuşmaya başladı. Diğer çocuklarım da konuşmada çok zorlanıyorlar konuşunca kelimeleri doğru telaffuz edemiyorlar. İkinci çocuğum 15 yaşındadır çoğu kelimeleri anlamıyoruz. Bu hastalık konuşmasına diline bile etki yapmış. Biz de çocuklarımızın bu durumuna çok üzülüyoruz çocuklarımızın da diğer çocuklar gibi olmasını isterdik. Oynamalarını, konuşmalarını ve okullarını okuyabilmelerini isterdik. Çocuklarımız hastalıklarından dolayı çocuklarla oynayamıyorlar durumlarından dolayı utanıyorlar. Yetkililerden doktorlardan bir çare bulunmasını istiyoruz.  Bunu devlet büyüklerimizden rica ediyoruz.” diyerek yardım talebinde bulundu. (Mehmet Aslan - İLKHA)

Güncelleme Tarihi: 29 Haziran 2015, 00:04

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER