banner113

Eski Buğday Pazarındaki İş yerleri Mühürlendi

Mardin Kızıltepe ilçesinde şehir dışında yeni yapılan iki adet yeni buğday pazarı sitesine taşınmak istemeyen ve merkezdeki eski buğday pazarında zahirecilik yapan iş yerleri yapı kullanımı ve ruhsatları bulunmadığı gerekçesiyle mühürlendi.

Eski Buğday Pazarındaki İş yerleri Mühürlendi
Esnaf hakkını mahkemede arayacağını söyledi.

Edinilen bilgilere göre Kızıltepe Belediyesi merkezde kalan eski buğday pazarının tahliye edilmesi yönünde son olarak bir ay önce orada ticaret yapan esnafa süre verdiği ve bugün sürenin dolması üzerine sabah saatlerinde polis eşliğinde eski buğday pazarına giden zabıta ekipleri, iş yerlerini denetlemek istedi. Ancak buna karşı çıkan esnaf ile zabıta ekipleri arasında gerginlik çıktı. Güvenlik önlemi almak için olay yerinde bulunan polis ekiplerinin müdahale ettiği gerginlik, kısa sürede yatıştırıldı.

Pazardaki esnaf, mağdur olduklarını ileri sürerek, duruma tepki gösterirken, esnafın avukatı da kendilerine ulaşan her hangi bir resmi tebligatın bulunmadığını belirtti. Yapılan görüşmenin ardından esnaf, denetimlere izin verdi. Zabıta ekipleri, açık ve kapalı olan tüm iş yerlerini mühürlendi. İş yerlerindeki hububat ve eşyaların ise yediemine devredildiği belirlendi.

Belediye yetkilileri ilçe merkezinde kalan eski Buğday pazarının yapı kullanımı izni olmadığını, iş yerlerinin ruhsatı bulunmadığını ve trafiği aksattığı gerekçesiyle burada bulunan zahirecilerin yeni kurulan buğday pazarlarına nakli için son olarak bir ay süre verdiği ve süre sonunda iş yerlerinin kanunlar çerçevesinde mühürlendiği belirtildi. Yetkililer iş yerlerindeki zahire ve eşyaların yediemine teslim edildiğini ve isteyen esnafın başvurusunu yaparak bunları geri alabileceğini açıkladı.

Eski buğday pazarı esnaflarından Hasan Boz ise yaptığı açıklamada, iş yerlerinin 20-30 yıllık olduğunu ve o zaman yapı kullanım olmadığını belirterek, yapı denetim ve ruhsat için tüm esnafın gerekli başvurularını yapacaklarını, izin verilmediği takdirde hukuki yollardan haklarını aramak üzere mahkemeye başvuracaklarını söyledi.

Dükkânlarının mühürlendiğini ve mağdur olduklarını aktaran esnaf Mehmet Boz ise, "Biz daha önce belediyeye dilekçe verdik, ancak dilekçeye daha cevap verilmeden gelip dükkânlarımızı mühürleyip gittiler. Biz fakiriz, ekmek paramızın peşindeyiz. Her hangi bir resmi kâğıt getirmeden gelip 'burada çalışmayın' diyorlar. Bizim çoluk çocuğumuz var, burada çalışmazsak geçimimizi nasıl sağlayacağız? Dükkânımızı mühürleyip gittiler." dedi.

Mağdur olduklarını ileri süren esnaf Şehmuz Ablay da kendilerinin çözümden yana olduklarını ve yetkililerin bir an önce bu soruna bir çözüm bulmasını isteyerek:

"Nusaybin yolunda bize bir yer verilse oraya gideriz. Kızıltepe Akdoğan (Êrradê) köyü yolu üzerinde yeni buğday pazarı açıldı, ancak gücümüz olmadığı için oraya gidemedik. Şu an burada kalan esnaf, fakirdir ve aralarında zengin yok. Hepimiz küçük esnafız, günde sadece bir-iki ton mal alım-satım işini yapıyoruz. Hepimizin borcu var ve işyerlerimizi mühürlediler. Biz şimdi borcumuzu nasıl ödeyeceğiz? Her birinin 10 çocuğu var, bu çocuklarına nasıl bakacaklar? Yeni buğday pazarında günde 500 ton mal satanların bile ruhsatları yokken, biz sadece bir-iki ton mal sattığımız için mi bizden ruhsat istiyorlar. Madem bizi denetleyip dükkânlarımızı mühürlediler, diğer her iki buğday pazarına da gidip denetim yapsınlar." dedi.

Tartışmalara konu olan eski buğday pazarının yaklaşık 30 yıl önce İpekyolu üzerinde ilçede zahirecilik yapan esnafı bir alanda toplamak üzere kurulan buğday pazarının şehrin gelişmesi sonucu şehrin ortasında kalması üzerine daha modern bir buğday pazarı kurulması amacıyla bir araya gelen Zahireciler Derneği ilçe dışında Hububat ticaret merkezi, daha sonrasında yine ilçe dışında ikinci bir buğday pazarı açılmasıyla merkezde bulunan bir kısım zahireci esnafı yeni açılan yerlere taşınmayıp eski yerlerinde faaliyet yürütmeye devam ettiği öğrenildi.

Güncelleme Tarihi: 23 Ocak 2020, 00:00

Furkan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER