Elektriğe yapılan zam geri çekilmezse çiftçiler ödeme yapamayacak

Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, 2019'dan itibaren elektrik ödemelerine getirilen yüzde 10'luk zammın geri çekilmemesi durumunda çiftçilerin ödeme yapamayacaklarını söyledi.

Elektriğe yapılan zam geri çekilmezse çiftçiler ödeme yapamayacak
 Çiftçilerin kullandığı elektrik ödemelerine 2019'dan itibaren getirilen yüzde 10'luk zamla birlikte çiftçilerin elektrik ödeme oranı yüzde 35'ten yüzde 45'e yükseldi. Söz konusu zamlara tepki gösteren Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, uygulamanın, 2018 yılındaki mısır mahsulünü de kapsadığını ve yapılan zamdan geri dönülmediği takdirde ödeme yapamayacaklarını belirtti.

Mardin ovasındaki çiftçilerin sıkıntıları bitmek bitmiyor. Aşırı yağışlar nedeniyle mısır mahsulleri tarlada kalarak çürüyen çiftçiler, elektrik ödemelerine gelen zamla beraber mağdur olduklarını ifade ediyorlar.

Tarım elektriğinin uygulanmadığı Mardin ovasında, daha önce çiftçilerin kullandığı elektriğin yüzde 65'ini devlet, yüzde 35'ini ise çiftçi ödüyordu. 2019 yılı itibariyle çiftçiler, yüzde 35 yerine yüzde 45 oranında ödeme yapmak zorunda kalacak.

Uygulamanın, 2018'de ekilen ve tarlada çürüyen mısır mahsulünü de kapsadığını ve bunun kabul edilebilecek bir yanının olmadığını belirten Erbeyi, uygulamanın derhal iptal edilmesi gerektiğini, iptal edilmediği takdirde 2018 yılına ait mısırda kullanılan elektrik ücretini ödemeyeceklerini dile getirdi.

"Mağdur edici bir uygulamadır"

Erbeyi, "Yağışlar durduktan sonra çiftçilerimiz kalan mahsulünü topladı ve elektrik parasını ödemeye gittiğinde ödeyecekleri yüzde 35 oranın yerine kendilerine yüzde 45 ödeyecekleri söylendi. Gerek yetkililer ve gerek şirket yetkilileriyle yaptığımız görüşmede '1 Ocak 2019 itibariyle çiftçiler kullandığı elektriğin yüzde 45'ini ödeyecek.' denildi. Bizce çiftçilerimize yapılan kanuna aykırı bir şeydir. 2018 yılına ait olan mısır mahsulünde kullanılan elektrik ödemesi 2018'de yüzde 35 iken neden şimdi yüzde 45 oldu? Mahsul 2019'un değil ki! Çiftçilerimize için bunu dayatıyorsunuz? Yetkililerden aldığım bilgiye göre bu, bakanlığın uygulamasıdır. Bunun peşini bırakmayacağız ve yetkililerle görüşeceğiz. Gerçekten saçma ve mağdur edici bir uygulamadır. Zaten çiftçilerimizin mısırı aylarca tarlada kaldı, toplayamadı, çürüdü ve fiyatı düştü." dedi.

"Uygulamadan geri dönülmezse bu ödemeyi yapmayacağız"

"Biz çiftçiler olarak kullandığımız elektriğin yüzde 35'ini ödüyoruz. Ama şimdi 2019 yılına girdik ve 'Devletin uyguladığı yüzde 45 dilimi ödeyeceksiniz.' deniliyor." diyen Erbeyi, çiftçilere yeni bir darbe vurulduğunu kaydetti.

Erbeyi, "Bu uygulama çiftçilerimizi mağdur ediyor ve kesinlikle bunu kabul etmiyoruz. Buradan Tarım ve Enerji Bakanlığına, şirket yetkililerine sesleniyoruz. Çiftçilerimizi mağdur etmesinler. Hak neyse biz, onu ödemeye hazırız. Çiftçimin mahsulü 2018 yılına aittir. 2018 yılına göre yüzde 35 ödemeye razıyız. 2019 yılında ne sulama yapmışız nede 2019 yılına ait bir ürünümüz vardır. Bunun peşini bırakmayacağız. Kesinlikle bunu bu şekilde kabul etmiyoruz ve eğer bu uygulamadan geri dönülmese bu ödemeyi yapmayacağız. Zaten girdilerin pahalı olmasından dolayı yüzde 35'i ödemede zorlanırken şimdi yüzde 45'e çıkartılması etik değildir. Çiftçilerimize ayrı bir darbedir. Çiftçilerimiz zaten zor durumdadır ve bu karardan bir an önce geri dönülmesi gerekir." ifadelerini kullandı. (Mehmet Aslan-İLKHA)

Güncelleme Tarihi: 15 Şubat 2019, 19:04

Furkan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER