banner113

Çakar’dan “Anız Yangılarına” Tepki!

Kızıltepe ÇEV-GÖN Başkanı Menduh Çakar, anız yangınlarıyla ilgili konuştu.

Çakar’dan “Anız Yangılarına” Tepki!

Kızıltepe Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Menduh Çakar, bu açıklamayı yaparak son günlerde artan anız yangınlarına tepki gösterdi:

Bölgemizde ve yöremizde tarımcılıkla uğraşan çiftçilerimiz bazen ummadığı felaketlerle karşı karşıya gelmektedir. Bu yıl, özellikle de bu ay içinde yakılan anız yangıları olurken, şiddetli rüzgarda gelince bir felaket oldu. Can ve mal kaybına neden oldu. Anızların içindeki canlılarda ölüyor.

Her  yıl tekrarlanan Anız yangınları bilinçli veya bilinçsiz olarak yakılan bu anızlar ahlaki değil insanlığa sığmaz  bu bir cinayettir bu bir çevre felaketidir. Çünkü bu anızların içinde Allah'ın yaratığı canlı hayvanlar var Defalarca anlattık ancak kimse konuya duyarlı davranmıyor. Maalesef Kızıltepe’nin dört bir yanında gene anız yangınları oldu, gökyüzünü dumanlar kapladı.

Bizler Kızıltepe Çevre Gönüllüleri Derneği olarak her yıl bu anızlarla ilgili bildiri dağıtıyoruz basın yolu ile açıklamalar yapıyoruz. Halkımızı duyarlı olmaya çağırıyoruz halen mesaj alınmamıştır. Maalesef bu yıl gene ayni felaket ortaya çıktı.

Allah için, Peygamber için toplumsal olarak duyarlı olalım bu suça ve bu günahlara ortak olmayalım.

Bu yakılan anızlar ateşinden çıkan duman çevreye yayan kirlilik çevre ve doğa dengesini bozuyor canlı ve cansız  varlıklar üzerinde etki yapıyor çevre doğa dengesini alt üst ediyor.

Bu anızlar yakılırken gelen şiddetli rüzgarla beraber Mardin bölgemizde tahminen 40 bin dönüm Anız yakma vakası görüldü.Bununla beraber 400 e yakın ağaç yandı  bununla beraber bazı telefon direklerlide ziyan oldu. Ve bu sayı her gün çoğalıyor. Anız yakarak toprağımız yok etmeyelim. Anız yangınları hem tehlikeli hem de ortamı çevreyi etkiliyor bozuyor. Anız yakımı çevremizi köylerimizi hatta ilçemizi etkilemektedir. Ayrıca anız yakımı topraktaki canlıları da öldürüyor ve topraktaki minerallerinin de yok olmasına sebep oluyor. Canlıların bıraktığı  varlıkları oluşan yaşam ortamı  ve dengeyi de yok ediyor. Anız yakmaları Biyolojik dengeyi bozar Ayrıca Topraktaki Organik maddeleri de yok ediyor ve Toprak üzerine düşen yabancı ot tohumlarını de yok ediyor.

 

Anız yakmaları zaman zaman yerleşim alanları ilçemizi ve köylerimiz de etki yapmaktadır.  Bazı insanlar çeşitli hastalıklar nedeniyle  başta astım olan hastalara etki yapmaktadır evlerin balkon ve Avlularında  çevre kirliliği olup doğaya ve çevreye zarar vermektedir.

 

Halkımıza ilgililere yetkililere çağrımız var halkımız çitçilerimiz bu konuda bilgilendirmek ve duyarlılığa çağrı yapmak için gereğinin yapılmasını gerekirse bununla ilgili çağrıları cami hutbelerinde ve milli eğitim de okullarda anlatılırsa iyi olur diye düşünüyorum

 
Anız yakmaları toprağın doğal yapısı bozulmakta ve verimliliği düşmektedir Doğayı Çevreyi kirletmektedir.
 Vatandaşlarımızdan tek ricamız hem topraklara zarar vermesin hem de çevreyi rahatsız etmesin. 

Bu anız yakmalarına devam edildiği takdirde buradan ilgililer ve yetkililere de sesleniyoruz. Gereken güvenlik ve caydırıcı önlemler alınabilir. Orman kanunu ve Çevre kanunun 6831-2872 ve 5442  sayılı maddeler uygulanırsa cezai durumlar uygulanır  halkımızın bu konuda mağdur olmaması için  bir an evvel gereğinin yapılması için çağrı yapıyoruz.”.

Güncelleme Tarihi: 27 Haziran 2016, 16:07

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER